Τα νεκταρίνια είναι ζουμερά φρούτα με λείο δέρμα και χρυσοκίτρινη σάρκα, που κοκκινίζει στο κέντρο τους.
Η ποικιλία P. persica var. nucipersica, γνωστή ως νεκταρίνι, έχει πιθανότατα τις ρίζες της στην Κίνα, όπου καλλιεργήθηκε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Νεκταρίνια καλλιεργήθηκαν επίσης στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι νεκταρινιών
Λευκόσαρκα νεκταρίνια: Έχουν κίτρινη σάρκα με ροζ χροιά και έντονο άρωμα. Είναι γλυκά και δροσερά.
Κιτρινόσαρκα νεκταρίνια: Έχουν κίτρινη σάρκα που κοκκινίζει στο κέντρο τους. Είναι επίσης γλυκά και νόστιμα.
Θερμιδική αξία ανά 100 γραμμάρια
Η υψηλή διατροφική του αξία το καθιστά ιδανικό για καθημερινή κατανάλωση. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ένα νεκταρίνι είναι ιδανικό ως σνακ.
Θερμίδες | 42,5 kcal |
Υδατάνθρακες | 9 gr |
Φυτικές ίνες | 2,2gr |
Πρωτεΐνες | 1,4 gr |
Λίπη | – |
Κάλιο | 170mg |
Νάτριο | 1 mg |
Ασβέστιο | 7 mg |
Μαγνήσιο | 10 mg |
Φώσφορος | 22 mgr |
Βιταμίνη C | 37mg |
Καροτίνη | 58mcg |
Θρεπτικά οφέλη
Τα νεκταρίνια είναι υγιεινά φρούτα που προσφέρουν πολλά οφέλη. Ας δούμε τις βασικές θρεπτικές ουσίες που περιέχουν:
- Β-καροτένιο: Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Προστατεύει τα μάτια, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και μπορεί να αποτρέψει ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην προώθηση της καλής υγείας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες και άλλες χημικές ουσίες.
- Λουτεΐνη: Η λουτεΐνη προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Η κατανάλωση νεκταρινιών μπορεί να αυξήσει τη λουτεΐνη στον οργανισμό.
- Άλλες βιταμίνες και μέταλλα: Τα νεκταρίνια παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Κ.
- Φυτικές Ίνες: Τα νεκταρίνια πράγματι αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα. Οι ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση νεκταρινιών σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα, αποτελούν υγιεινή επιλογή για την υγεία του εντέρου!
Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τα νεκταρίνια
Τα νεκταρίνια είναι καλό να τα πλύνουμε πολύ καλά και να τα καταναλώσουμε με την φλούδα τους. Είναι προτιμότερο γιατί οι περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά βρίσκονται στην φλούδα. Φυσικά, πριν την κατανάλωση, θα πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά. Είναι διαθέσιμα από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου, επομένως τώρα είναι η καλύτερη εποχή να τα απολαύσετε!
Τα νεκταρίνια είναι πράγματι πολύ ευέλικτα και μπορούν να προστεθούν σε πολλές συνταγές. Από smoothies και pancakes μέχρι μαρμελάδες, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε αυτό το νόστιμο φρούτο. Σας προτείνουμε μια ιδιαίτερη συνταγή για να τα δοκιμάσετε.
Σαλάτα ζυμαρικών ολικής αλέσεως aglio e olio
Υλικά
- 2 νεκταρίνια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κουταλάκια του τσαγιού μέλι ή μελάσα
- 500 γρ ζυμαρικά ολικής αλέσεως (π.χ. Fussili)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 50 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
- 100 γρ μπλε τυρί (ή φέτα)
- 50 γρ αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Πλένετε τα νεκταρίνια και τα κόβετε σε φέτες. Αλείφουμε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και ψήνουμε σε γκριλιέρα ή τηγάνι γυρίζοντας για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με μέλι ή την μελάσα.
- Βράστε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για λίγο. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε το σκόρδο, το τσίλι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μείγμα με το σκόρδο, το τσίλι και τον μαϊντανό. Ανακατέψετε καλά.
- Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις κομμένες ελιές και θρυμματίζουμε το τυρί ή το κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα ψητά νεκταρίνια. Αλατοπιπερώνουμε.
Καλή απόλαυση!