Τρόφιμα

σολομός

Σολομός και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Ο σολομός αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και τα ευεργετικά του οφέλη είναι εμφανή σε πολλές σωματικές και νοητικές λειτουργίες του οργανισμού. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών που εφοδιάζουν διατροφικά τον οργανισμό με τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του ο οργανισμός. Αυτός είναι …

Σολομός και οι ευεργετικές ιδιότητες του Read More »

βούτυρο ή μαργαρίνη

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Το βούτυρο και η μαργαρίνη εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Είναι λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, στην ζαχαροπλαστική και στην επάλειψη. Τι είναι προτιμότερο όμως να καταναλώνουμε; Βούτυρο ή μαργαρίνη; Χαρακτηριστικά μαργαρίνης Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, οπότε περιέχει ακόρεστα “καλά” λίπη, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα. Αυτοί οι τύποι λιπών συμβάλλουν στη μείωση …

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Read More »

ρίγανη

Ρίγανη : Ιδιότητες και οφέλη

Η ρίγανη είναι ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται στη Μεσογειακή κουζίνα αρκετούς αιώνες. Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στη φαρμακολογία. Προσθέτει γεύση και άρωμα στα φαγητά ένω ταυτόχρονα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Συστατικά ρίγανης Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και ασβέστιο αλλά και σε φυτοχημικές ενώσεις όπως τα …

Ρίγανη : Ιδιότητες και οφέλη Read More »

αγγούρι

Αγγούρι το δροσιστικό: Βιταμίνες και οφέλη

Το αγγούρι (Cucumis sativus L.) είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και έχει συνδεθεί με την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι και το κολοκύθι. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και έχει αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για αυτό πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως είναι φτωχό …

Αγγούρι το δροσιστικό: Βιταμίνες και οφέλη Read More »

αρνί ή κατσίκι

Αρνί ή κατσίκι; Τι θα ψήσουμε τελικά ;

Αρνί ή κατσίκι; Οι μέρες των γιορτών είναι συνυφασμένες αναμφισβήτητα με τα πλούσια σε ποικιλία και ποσότητα τραπέζια με ιδιαίτερα εδέσματα και πολλά λιπαρά! Όμως, αν και γευστικά, τα «πασχαλινά» τρόφιμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το ερώτημα που τίθεται όμως αφορά τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού μας …

Αρνί ή κατσίκι; Τι θα ψήσουμε τελικά ; Read More »

μαρούλι

Μαρούλι : Οφέλη και διατροφική αξία

Το μαρούλι παίζει σημαντικό ρόλο για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο και δεν είναι τυχαίο ότι καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από οικολογικής άποψης παρέχει τροφή για αρκετά είδη ζώων όπως τα έντομα, τα κουνέλια και τα ελάφια και ταυτόχρονα είναι σπουδαία τροφή και για τον άνθρωπο. Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνουν πως το μαρούλι μαζί με …

Μαρούλι : Οφέλη και διατροφική αξία Read More »

ανθός αλατιού

Ανθός αλατιού

Ο ανθός αλατιού προέρχεται από θαλασσινό νερό όπως και το κοινό θαλασσινό αλάτι. Συλλέγεται με τα χέρια με μεγάλη προσοχή στην κορυφή μιας αλυκής, προτού βυθιστεί και ενσωματωθεί με το υπόλοιπο αλάτι. Ο ανθός αλατιού, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο αλάτι γιατί είναι οι διακριτικοί κρύσταλλοι που ανεβαίνουν στην κορυφή κατά τη διαδικασία εξάτμισης του νερού. …

Ανθός αλατιού Read More »

σαλέπι

Σαλέπι : Διατροφική αξία και πώς να το φτιάξετε

Το σαλέπι είναι γνωστό περισσότερο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά άγνωστο ίσως για πολλούς νεότερους παρόλο που το έχουν γευτεί σε μια αγαπημένη λιχουδιά! Είναι ένα συστατικό που το ταξίδι του χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος το έδινε στους ασθενείς του για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην λαϊκή παράδοση είναι γνωστό με …

Σαλέπι : Διατροφική αξία και πώς να το φτιάξετε Read More »

σουσάμι

Σουσάμι και η θρεπτική αξία του

Το σουσάμι και ο σπόρος του αποτελεί σημαντικό συστατικό των τροφών για περίπου 6.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Σαβάννα της κεντρικής Αφρικής και από κει επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έφτασε από την Νότια Ασία (ανατολικά της Μαύρης Ηπείρου), και αποτελεί έναν από …

Σουσάμι και η θρεπτική αξία του Read More »

σπανάκι

Σπανάκι

Τρώγοντας σπανάκι, ο τρομερός ναύτη Ποπάι αποκτούσε την ικανότητα να αντιμετωπίσει τον Βρούτο, ο οποίος είχε τον διπλάσιο όγκο. Τυχαίο; Η διατροφική αξία του σπανακιού είναι μεγάλη. Πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων προκύπτουν από την ανάλυσή της. Στο σπανάκι έχουν βρεθεί περισσότερες από 13 αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι γνωστές ως γλυκουρονίδες. Τι λένε οι …

Σπανάκι Read More »

Scroll to Top