Τρόφιμα

αβοκάντο

Αβοκάντο: Οφέλη, θερμίδες και τρόποι για να το καταναλώσετε

Το αβοκάντο είναι ένα κρεμώδες και γευστικό φρούτο! Κι όμως καλά διάβασες! Το αβοκάντο από πλευράς της βοτανολογίας ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Έχει προέλευση την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή αβοκάντο παγκοσμίως. Διατροφική αξία του αβοκάντο Από διατροφικής άποψης το αβοκάντο δεν κατατάσσεται στα φρούτα καθώς περιέχει …

Αβοκάντο: Οφέλη, θερμίδες και τρόποι για να το καταναλώσετε Read More »

κινόα

Κινόα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κινόα είναι ένα τρόφιμο για το οποίο μιλάνε όλοι τελευταία. Όπου κι αν στραφούμε, υπάρχουν σαλάτες, τηγανητό ρύζι με κινόα και τώρα ακόμη και πρωτεϊνικά ροφήματα. Σφυρηλατημένη στη Νότια Αμερική πριν από χιλιάδες χρόνια και αποκαλούμενη “το μητρικό σιτάρι” από τους Ίνκας, η κινόα εξακολουθεί να θεωρείται σήμερα μια υπέροχη “υπερτροφή”. Αλλά πότε και …

Κινόα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Read More »

κανέλα

Κανέλα: Ιδιότητες και οφέλη

Η κανέλα και η χρήση της τόσο στην μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ό Ιπποκράτης αναφέρει την χρήση βοτάνων, μπαχαρικών και άλλων συστατικών του φυτικού βασιλείου που χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς.Η κανέλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά γιατί κάνει ξεχωριστά τα πιάτα …

Κανέλα: Ιδιότητες και οφέλη Read More »

φράουλα

Η φράουλα και η θρεπτική αξία της

Μια φράουλα θυμίζει σε όλους μας ότι έρχεται η αγαπημένη σε πολλούς άνοιξη. Οι φράουλες είναι φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη. Η καταγωγή τους είναι από την Χιλή και ήταν γνωστές από την εποχή των λίθων. Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν τη μικρή φράουλα, παραλλαγή της μεγάλης καρποφόρας φράουλας που γνωρίζουμε σήμερα. Τον 14ο και τον 15ο αιώνα, η φράουλα κήπου …

Η φράουλα και η θρεπτική αξία της Read More »

λεμόνι

Λεμόνι, ο πολύτιμος σύμμαχός μας

Λεμόνι, το μυρωδάτο εσπεριδοειδές που ενισχύει τη γεύση όπου και αν το προσθέσουμε…είτε είναι ένα απλό σπανακόρυζο μέχρι μια ζουμερή μπριζόλα. Ο ρόλος του λεμονιού όμως δεν περιορίζεται μόνο στο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και στο κέρδος που αποκομίζει ο οργανισμός μας από τα θρεπτικά του συστατικά. Ποιά είναι όμως αυτά; Το λεμόνι προστατεύει τα νεφρά …

Λεμόνι, ο πολύτιμος σύμμαχός μας Read More »

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές. Από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία, αρώματα φιστικιού και αμύγδαλου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστήσιμος. Ήταν από χουρμάδες και γάλα και ονομάστηκε ”χαλ” …

Χαλβάς ο θρεπτικός Read More »

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα κάρβουνα, μπαίνει σε ομελέτα, φτιάχνουν χαλλουμόπιτα, τηγανίζεται κ.ά. Είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών και έχει έντονη γεύση εάν είναι χωριάτικο. Το χαλούμι φτιάχνεται από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, …

Χαλούμι το Κυπριακό Read More »

fiverwenty

Ένα μικρό, μέγα διατροφικό θαύμα!

Τα κελυφωτά φιστίκια FIVETWENTY, προέρχονται από την Αίγινα και φέρουν πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος. Χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή, χάρη στην υψηλή διατροφική τους αξία και στις ευεργετικές, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιότητες που οφείλονται στα θρεπτικά στοιχεία και στα βιοενεργά συστατικά τους. Είναι πλούσια σε φαινολικά οξέα, που προσδίδουν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Επίσης, σε φλαβονοειδή …

Ένα μικρό, μέγα διατροφικό θαύμα! Read More »

μπαχαρικά

Μπαχαρικά: Ένας μικρός θησαυρός στην κουζίνα μας

Τα μπαχαρικά είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστά και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Ιστορικά, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω των γευστικών χαρακτηριστικών που προσδίδουν στα φαγητά, αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του επιπολασμού των χρόνιων …

Μπαχαρικά: Ένας μικρός θησαυρός στην κουζίνα μας Read More »

κρόκος κοζάνης

Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης, το «χρυσάφι της Ελληνικής γης», όπως ονομάζεται, συγκαταλέγεται στα πιο εκλεκτά, προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Για το «εκλεκτό», θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Πολλούς αιώνες πριν αρχίσει η συστηματική του καλλιέργεια, ήταν φάρμακο και άρτυμα, είδος πολυτελείας …

Κρόκος Κοζάνης Read More »

Scroll to Top