Τρόφιμα

βαλεριάνα

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία αλλά αναπτύσσεται επίσης στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται ιατρικά από την εποχή της πρώιμης Ελλάδας και της Ρώμης. Ιστορικά, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της αϋπνίας, της ημικρανίας, της κόπωσης και των στομαχικών κραμπών. Σήμερα, η βαλεριάνα προωθείται για την αϋπνία, το άγχος, την …

Βαλεριάνα Read More »

Μουστάρδα

Η μουστάρδα

Η μουστάρδα ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων και παρασκευάζεται από σπόρους (σπέρματα) συγκεκριμένων φυτών. Τα κυριότερα είδη είναι το σινάπι με κίτρινα σπέρματα, η κράμβη η βουρλοειδής με σκουρόχρωμα σπέρματα και η κράμβη η μαύρη με επίσης σκουρόχρωμα σπέρματα. Η μουστάρδα είναι πλέον από τα πιο γνωστά εμπορεύσιμα καρυκεύματα στον δυτικό κόσμο. Η σύνθεση της …

Η μουστάρδα Read More »

Η μπανάνα

Η μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο το οποίο μπορεί να φέρει ακόμα και τον τίτλο της “πρώτης υπερτροφής” μιας και εγκρίθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση στις αρχές του 20ού αιώνα ως υγιεινή τροφή για τα παιδιά και ως θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Οι άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους συχνά συμβουλεύονται …

Η μπανάνα Read More »

Η φάβα

Φάβα: Διατροφική αξία και θερμίδες

Ιστορικά, η Ελληνική φάβα καλλιεργείται στη Σαντορίνη και σε μερικά άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους και λόγω του ηφαιστειακού εδάφους, παράγειται μια από τις καλύτερες και πιο γευστικές ποικιλίες. Τι είναι η φάβα; Η φάβα είναι ένα είδος οσπρίων. Τα όσπρια είναι λαχανικά που φυτρώνουν μέσα σε λοβούς, αν και δεν τρώμε πάντα τον λοβό. …

Φάβα: Διατροφική αξία και θερμίδες Read More »

τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη και γενικά η απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή σας μπορεί να φαίνεται δύσκολη και περιοριστική υπόθεση. Υπάρχουν πάμπολλες τροφές όμως που είναι υγιεινές και νόστιμες και δεν περιέχουν γλουτένη. Ο πιο αποδοτικός και υγιεινός τρόπος για να ακολουθήσετε τη δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι να αναζητήσετε αυτές τις ομάδες τροφίμων που …

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη Read More »

Η σόγια

Σόγια, το κρέας του εδάφους

Η σόγια πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν η παράξενη τροφή των χορτοφάγων, κάποιο άγευστο και ιδιόρρυθμο προϊόν. Σήμερα, δεν χρειάζεται εισαγωγή γιατί έχει γίνει γνωστή σαν «φυτική πρωτεΐνη» και έχει γίνει αποδεκτή σαν ένα υποκατάστατο του κρέατος.  Η σόγια αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, γι’ αυτό δεν μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία στην Ευρώπη. Όμως, …

Σόγια, το κρέας του εδάφους Read More »

ταχίνι

Ταχίνι και η θρεπτική του αξία

Το ταχίνι είναι η πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι. Προέρχεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και πλέον χρησιμοποιείται αρκετά στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Ιράν αλλά και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πώς παράγεται το ταχίνι; Το ταχίνι παρασκευάζεται από τους σπόρους του σουσαμιού. Στην αρχική φάση, γίνεται ο διαχωρισμός του εξωτερικού φλοιού …

Ταχίνι και η θρεπτική του αξία Read More »

κάστανα

Τα κάστανα και η θρεπτική αξία τους

Το κάστανα είναι ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό που συναντάται σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ευρώπη. Η επιστημονική ονομασία της καστανιάς είναι Castanea Sativa και ανάμεσα στις χώρες που την συναντάμε είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, Γάλλια, η Ιταλία και η Ελλάδα. Εκτός από την Ευρώπη, υπάρχουν καστανιές …

Τα κάστανα και η θρεπτική αξία τους Read More »

πιπερόριζα

Πιπερόριζα : 10 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η πιπερόριζα ή αλλιώς ginger είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τις κουζίνες της ανατολής και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών. Στην δύση προστίθεται συνήθως σε γλυκά και σε μπισκότα, τα γνωστά σε όλους μας gingerbread cookies. Γενικά, η επιθυμία να είμαστε και να νιώθουμε καλά, μας παροτρύνει να προσέξουμε το τρόπο ζωής μας και …

Πιπερόριζα : 10 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας Read More »

αχλάδι

Το αχλάδι

Το αχλάδι είναι ένα γλυκό φρούτο, το οποίο ωριμάζει στο τέλος του καλοκαιριού και μπορούμε να το απολαύσουμε τους φθινοπωρινούς και λίγο τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αχλαδιών στην Ελλάδα. Οι πιο γνωστές είναι η κρυστάλλια και οι κοντούλες. Ωστόσο, τα αχλάδια υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα ο Όμηρος τα είχε χαρακτηρίσει …

Το αχλάδι Read More »

Scroll to Top