μανταρίνι

Το μανταρίνι στη διατροφή μας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το μανταρίνι είναι φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία και ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι.

Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα μανταρίνι έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου ενώ η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Συγκομιδή και ποικιλίες μανταρινιών

Η καλύτερη εποχή του μανταρινιού είναι αρχές Νοεμβρίου με τέλος Δεκεμβρίου.

Η πιο γνωστή ποικιλία διεθνώς είναι η Κλημεντίνη και ακολουθεί το Νόβα (κυρίως σε Ανατολικές χώρες). Τα χαρακτηριστικά της Κλημεντίνης είναι ότι δεν έχει κουκούτσια, είναι εύγευστη, ξεφλουδίζεται εύκολα και το χρώμα της είναι βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο με πολύ αρωματικό καρπό.

Το Νόβα (Nova) έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο, ξεφλουδίζεται εύκολα, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα χυμού εξαιρετικής γεύσης, και δεν έχει κουκούτσια.

Μανταρίνι και τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Τα μανταρίνια διαθέτουν φλοιό ο οποίος διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.

Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

Τα μανταρίνια θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.

Μανταρίνι και η διατροφική αξία του (ανά 100 γραμμάρια)

Θερμίδες53,00kcal
Υδατάνθρακες 11,20g
Σάκχαρα 8,90g
Φυτικές ίνες 2,3g
Λίπος 0,19
Πρωτεΐνη 0,63g
Βιταμίνη Α 71g
Βιταμίνη C 30,80mg
Ασβέστιο 14,00mg
Σίδηρος0,10mg
Κάλιο 157mg
Νερό 87,60

Το μανταρίνι και οι χρήσεις του

Τα μανταρίνια μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά ή σε φρουτοσαλάτες ή φτιάξτε ακόμη και λικέρ.

Επίσης βάλτε το ξύσμα του σε γλυκά, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας αλλά και όταν σοτάρετε λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε, για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές ιδιότητες του. Ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να διαχειριστούμε το βάρος μας καλύτερα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των μανταρινιών σε φυτικές ίνες θα νιώθουμε πλήρεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πηγές
  • http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B9
  • http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12362
  • http://www.agrosynthesis.gr/mantarinia_klimentini
  • http://www.agrosynthesis.gr/mantarinia_nova

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top