proteini-orou-galaktos

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Οφέλη και κίνδυνοι

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις πρωταρχικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παραπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής τυριού, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παρέχει σημαντικές ποσότητες των απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται για την εκτέλεση των λειτουργιών που εκτελούν οι πρωτεΐνες στο σώμα.

Ομάδα οκτώ πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αναφέρεται σε μια ομάδα οκτώ πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα.

Αυτές οι πρωτεΐνες, κατά σειρά από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη ποσότητα στο γάλα, είναι οι εξής: Β-λακτοσφαιρίνη, Άλφα-λακταλβουμίνη, Γλυκομακροπεπτίδιο, Ανοσοσφαιρίνες, Αλβουμίνη ορού βοοειδών, Λακτοφερρίνη., Λακτοπεροξειδάση, Λυσοζύμη.

Οι κατασκευαστές προσθέτουν ένζυμα στο γάλα κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού. Τα ένζυμα πήζουν το γάλα, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται ο υγρός ορός γάλακτος από το στερεό τυρόπηγμα του γάλακτος. Το τυρόπηγμα, το οποίο περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του γάλακτος, είναι το κύριο συστατικό του τυριού.

Όταν αφαιρείται το στερεό τυρόπηγμα, απομένει η υδατώδης πρωτεΐνη του ορού γάλακτος, η οποία περιέχει ποικίλες ποσότητες λακτόζης (σάκχαρο γάλακτος) και λίπους.

Συνήθως, οι κατασκευαστές παστεριώνουν τον ορό γάλακτος για να σκοτώσουν τα βακτήρια και στη συνέχεια τον ξηραίνουν. Ορίστε! Πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη.

Τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη συνέχεια υποβάλλεται σε μια άλλη διαδικασία για να παραχθεί ένας από τους τρεις κύριους τύπους:

Συμπύκνωμα

Τα προϊόντα με συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, λακτόζη και λίπος.

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος βρίσκεται σε πολλά πρωτεϊνούχα ποτά, μπάρες και προϊόντα διατροφής. Χρησιμοποιείται επίσης σε βρεφικά γάλατα.

Απομονωμένο

Αυτός ο τύπος είναι σταθερά υψηλός σε πρωτεΐνη και χαμηλός σε λιπαρά ή λακτόζη. Μπορεί να το βλέπετε να αναγράφεται στις ετικέτες των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, όπως οι μπάρες και τα ροφήματα.

Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη – αλλά μην δοκιμάσετε κανένα από αυτά αν έχετε αλλεργία στο γάλα.

Υδρόλυμα

Γνωστή και ως υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία  είναι η πιο εύπεπτη. Είναι ήπια για την πέψη επειδή οι μακριές πρωτεϊνικές αλυσίδες του, που ονομάζονται πεπτίδια, έχουν προσπαστεί σε μικρότερες.

Οι εξειδικευμένες βρεφικές φόρμουλες χρησιμοποιούν συχνά υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Μπορεί επίσης να τη δείτε σε ιατρικά συμπληρώματα για διατροφικές ελλείψεις.

Αμινοξέα και πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα αμινοξέα είναι σημαντικά για πολλές λειτουργίες στο σώμα, από την οικοδόμηση των μυών μέχρι τη δημιουργία νέων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος

Το σώμα σας παράγει από μόνο του πολλά αμινοξέα, αλλά όχι τα απαραίτητα αμινοξέα. Πρέπει να λαμβάνετε τα απαραίτητα αμινοξέα μέσω της διατροφής σας και η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Αλλά μην προεξοφλείτε τις “ελλιπείς” πρωτεΐνες. Οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Έχουν όμως πολλά οφέλη για την υγεία. Όταν τρώτε μια ποικιλία ατελών πρωτεϊνών, λαμβάνετε περισσότερα από αρκετά απαραίτητα αμινοξέα για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να είναι χρήσιμη για:

Την οικοδόμηση μυών

Οι μύες λατρεύουν τις πρωτεΐνες, ειδικά τις πλήρεις πρωτεΐνες όπως ο ορός γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, έναν συγκεκριμένο τύπο αμινοξέων που βοηθά στην οικοδόμηση των μυών.

Επούλωση πληγών

Τα αμινοξέα στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος και των ιστών από πληγές ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Αύξηση βάρους και διατροφική ενίσχυση – υποσιτισμός

Οι άνθρωποι που πρέπει να πάρουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Είναι επίσης χρήσιμη εάν ένα άτομο έχει μια μακροχρόνια ασθένεια και χρειάζεται επιπλέον διατροφή.

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από πηγές ολικής διατροφής, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει. Είναι ευεργετικό για άτομα που έχουν διαταραχές μάσησης ή κατάποσης ή έλλειψη όρεξης.

Αλλεργίες

Η υδρολυμένη φόρμουλα περιέχει πρωτεΐνη που έχει διασπαστεί σε μικρότερα μεγέθη από αυτά που περιέχονται στις φόρμουλες με βάση το αγελαδινό γάλα και τη σόγια.

Έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που λαμβάνουν μια υδρολυμένη μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα) από ό,τι τα βρέφη που καταναλώνουν κανονική φόρμουλα.

Η χορήγηση βρεφικού παρασκευάσματος που περιέχει υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων σε βρέφη που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργία.

Παρενέργειες και κίνδυνοι της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον δεν έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα:

Περιεκτικότητα σε θερμίδες

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά εξακολουθεί να έχει θερμίδες.

Επιπλέον ζάχαρη ή επεξεργασμένα συστατικά

Πολλές σκόνες πρωτεΐνης και ροφήματα περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά, όπως τεχνητές γεύσεις, γλυκαντικά ή πρόσθετη ζάχαρη.

Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε την πρωτεΐνη σας από ολόκληρες τροφές και μια ποικίλη διατροφή, παρά από ένα συμπλήρωμα, μια μπάρα ή ένα ρόφημα. Αν χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα, αναζητήστε ένα που να αναγράφει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως το μοναδικό συστατικό.

Πιθανές επιμολύνσεις

Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών δεν έχουν αυστηρούς κανονισμούς όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Η καθαρότητα μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένη σε ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης. Μπορεί να έχουν πληρωτικά υλικά ή προσμίξεις βαρέων μετάλλων που δεν αναφέρονται στην ετικέτα.

Επιλέξτε προϊόντα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που είναι πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς. Αυτά τα προϊόντα έχουν ελεγχθεί ανεξάρτητα για την καθαρότητα τους.

Πιθανά πεπτικά προβλήματα

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια ή ναυτία από τη λήψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ειδικά αν λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες.

Μην το παρακάνετε με την πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει τη θέση της αν είστε αθλητής που χτίζει μυς ή προσπαθεί να καλύψει κάποια διατροφικά κενά. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ήδη αρκετή πρωτεΐνη και δεν χρειάζονται συμπληρώματα.

Το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 20 έως 40 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε φορά. Ακόμα και αν προσπαθείτε να αυξήσετε τον όγκο σας, η λήψη ποσοτήτων μεγαλύτερων από αυτή δεν είναι χρήσιμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται πρωτεΐνη ορού γάλακτος για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, αν τρώνε υγιεινά.

Γενικά ασφαλές

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη από μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή.

Ωστόσο, αν έχετε πρόβλημα να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνες λόγω κάποιας ιατρικής πάθησης, ρωτήστε το γιατρό και τον διαιτολόγο σας αν η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να σας βοηθήσει.

Μην χρησιμοποιείτε πρωτεΐνη ορού γάλακτος εάν έχετε αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες ποσότητες, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος φαίνεται να είναι ασφαλής. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης από συνδυασμό τροφίμων και συμπληρωμάτων.

Μην χρησιμοποιείτε πρωτεΐνη ορού γάλακτος εάν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αλληλεπιδράσεις

Οι πιθανές αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν:

Αλβενδαζόλη (Albenza)

Αποφύγετε τη χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος εάν λαμβάνετε αυτό το φάρμακο που σκοτώνει τα παράσιτα. Το συμπλήρωμα μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Αλενδρονάτη (Fosamax)

Η χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος με αυτό το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του φαρμάκου.

Ορισμένα αντιβιοτικά

Η χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος με αντιβιοτικά κινολόνης ή τετρακυκλίνης μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του φαρμάκου.

Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, έτσι και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αλόγιστα, αλλά κατόπιν συννενόησης με τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας (γιατρό και διαιτολόγο).

Φορτώνοντας τον οργανισμό με πρωτεΐνες επεμβαίνεις στο ρυθμό του μεταβολισμού επιβαρύνοντας το συκώτι και τα νεφρά με έξτρα δουλειά! Ακόμα με την υπερκατανάλωση ίσως αυξηθεί η ουρία και το ουρικό οξύ. Πρόσεξε τα εξής:

  • Τη συγκέντρωση νατρίου κάθε συμπληρώματος
  • Αν το προϊόν έχει ορό πρωτεΐνης με χρωστική
  • Αν περιέχει γλυκαντικά, γεύσεις και πρόσθετα και 
  • Τη δοσολογία. Εξαρτάται από το ποσοστό καθαρότητάς της (διαφέρει από προϊόν σε προϊόν) και πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
Φυσικές πηγές πρωτεΐνης ορού γάλακτος
  • Γάλα
  • Γιαούρτι
  • Τυρί (π.χ. τυρί ρικότα).
Συμπέρασμα

Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας όταν γίνεται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Για την ασφάλειά σας επικοινωνήστε με τον Ιατρό και τον Διαιτολόγο σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top