Το αχλάδι είναι ένα γλυκό φρούτο, το οποίο ωριμάζει στο τέλος του καλοκαιριού και μπορούμε να το απολαύσουμε τους φθινοπωρινούς και λίγο τους χειμερινούς μήνες.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αχλαδιών στην Ελλάδα. Οι πιο γνωστές είναι η κρυστάλλια και οι κοντούλες. Ωστόσο, τα αχλάδια υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα ο Όμηρος τα είχε χαρακτηρίσει «δώρο των θεών».
Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το αχλάδι
Το αχλάδι μας χαρίζει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο και φώσφορο.
Πιο συγκεκριμένα, δίνονται παρακάτω τα διατροφικά στοιχεία του αχλαδιού από τους πίνακες διατροφικής ανάλυσης του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας ανά 100 γραμμάρια αχλαδιού.
Νερό | 84 γρ |
Ενέργεια | 57 kcal |
Πρωτεΐνη | 0,36 γρ |
Λιπαρά | 0,14 γρ |
Υδατάνθρακες | 15,2 γρ |
Φυτικές ίνες | 3,1 γρ |
Ασβέστιο, Ca | 9 mg |
Σίδηρος, Fe | 0,18 mg |
Μαγνήσιο, Mg | 7 mg |
Φώσφορος, Ρ | 12 mg |
Κάλιο, Κ | 116 mg |
Νάτριο, Na | 1 mg |
Χαλκός, Cu | 0,134 mg |
Βιταμίνη C | 4,3 mg |
Βιταμίνη Α | 4 μg |
Βιταμίνη Κ | 40,3 μg |
Βιταμίνη Β-6 | 0,029 mg |
Τι μας προσφέρει το αχλάδι
Βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Το αχλάδι είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ευνοούν τα “καλά” μικρόβια του εντέρου μας.
Κατά συνέπεια, μας προφυλάσσουν από ασθένειες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες του αχλαδιού βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρούν φυσιολογική τη μικροχλωρίδα του εντέρου και μαλακώνουν τα κόπρανα.
Βοηθά στη μείωση κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων
Οι πολυφαινόλες είναι μία κατηγορία χημικών ουσιών με ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, οι οποίες περιέχονται στα αχλάδια και τις προσλαμβάνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους.
Η προστασία που μας χαρίζουν οι πολυφαινόλες είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες. Η κατηγορία αυτή των χημικών ενώσεων μειώνει τη φλεγμονή και μας προστατεύει από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών. Μάλιστα, αποδεδειγμένα οι επιδράσεις της μειώνουν την υπέρταση, καθώς και την “κακή” χοληστερόλη (LDL).
Ως προς τη μείωση κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός φυτοθρεπτικών συστατικών στο αχλάδι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα μας περισσότερο χρόνο να διασπαστεί και τελικώς να απορροφήσει τους υδατάνθρακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην πρόληψη αλλά και στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Προστατεύει από την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το αχλάδι μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε πάνω από 478.000 άτομα έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη αχλαδιών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Πέραν λοιπόν όλων των παραπάνω, το αχλάδι μας προσφέρει ενέργεια και υπέροχη γεύση! Για μεγαλύτερο κορεσμό, καταναλώστε το μαζί με ξηρούς καρπούς ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν.
Βιβλιογραφικές πηγές
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. In Nutrients (Vol. 5, Issue 4, pp. 1417–1435). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu5041417
- Wedick NM, Pan A, Cassidy A et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012;95(4):925-33. doi:10.3945/ajcn.111.028894
- Linseisen, J., Rohrmann, S., Miller, A. B., Bueno-de-Mesquita, H. B., Büchner, F. L., Vineis, P., Riboli, E. (2007). Fruit and vegetable consumption and lung cancer risk: Updated information from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). International Journal of Cancer, 121(5), 1103–1114. doi:10.1002/ijc.22807