Ριζότο μανιταριών με κεράσια και αγριοφράουλες εμπνευσμένο από τα βουνά της Παύλιανης με υλικά που έχουν συλλεχθεί από τη φύση!
Πριν από λίγο καιρό είχα ακούσει από έναν μεγάλο Νότιοαμερικάνο Chef να λέει ότι υλικά που ευδοκιμούν μαζί σε έναν τόπο, έχουν περισσότερες οι πιθανότητες να ταιριάζουν μαζί και σε ένα πιάτο!
Αυτή η τοποθέτηση ήταν ότι χρειαζόμουν να ακούσω για πεταχτώ από τον καναπέ. Να βγω από μία παρατεταμένη περίοδο, όπου η δημιουργικότητα και η φαντασία μου ήταν σε κώμα.
Αν κάνετε μία παύση και φέρετε αυτή την τοποθέτηση του Chef στο μυαλό σας, είναι απολύτως λογική η παραδοσιακή μαγειρική που ξεκίνησε από τις κουζίνες κάποιων μαμάδων μας, αιώνες πριν να στηρίχθηκε 99% σε ό,τι μπορούσαν να βρουν στην περιοχή που έμεναν. Χρησιμοποιούσαν μόνο ό,τι μπορούσαν να καλλιεργήσουν & να συλλέξουν από τη φύση.
Η κοινή παράδοση σε ένα ριζότο μανιταριών
Οι άνθρωποι που ζουν σε έναν τόπο, αναπτύσσουν κοινά στοιχεία, ήθη και έθιμα. Γιατί αυτό να μην συμβαίνει και με όλα τα διατροφικά προϊόντα που ευδοκιμούν εκεί;
Άσχετα με τις γευστικές και οπτικές διαφορές τους, αντλούν θρεπτικά στοιχεία από το ίδιο έδαφος. Φωτοσυνθέτουν χρησιμοποιώντας τον ίδιο ήλιο και αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα που τρέφονται από αυτά, ολοκληρώνοντας τη σοφή διατροφική αλυσίδα της μητέρας φύσης.
Κάθε φυτό, διαλέγει τα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Κάθε ζώο επίσης, επιλέγοντας διαφορετικό διαιτολόγιο, αναπτύσσει και ένα διαφορετικό γευστικό προφίλ. Αν όλα αυτά τα υλικά συνδυαστούν σε ένα πιάτο, το τελικό αποτέλεσμα θα περιέχει τις μοναδικές γεύσεις & αρώματα του τόπου.
Υλικά που θα χρειαστείτε για ριζότο μανιταριών με κεράσια και αγριοφράουλες 2 ατόμων
- 1-2 μέτρια βασιλομανίταρα (Porchini)
- 2 χούφτες Μανιτάρια Κανθαρέλλες
- 180 γραμμάρια ωμό ρύζι για ριζότο Arborio ή Carnaroli κατά προτίμηση
- 1 χούφτα αγριοφράουλες ή 4 κανονικές φράουλες
- 1 χούφτα ώριμα κεράσια ή πετροκέρασα για πιο έντονο άρωμα
- 10 κεράσια πολτοποιημένα ή 50 ml χυμός κεράσι
- 5 ήμερα σπαράγγια ή ένα ματσάκι άγρια σε ροδέλες και τις κορφές για γαρνίρισμα
- 1 μέτρια πιπεριά πράσινη
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
- 100 ml λευκό ή ροζέ κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα
- Αλάτι πιπέρι και γλυκό μπούκοβο
Πώς να φτιάξετε το ριζότο μανιταριών
Σωτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα ψιλοκομμένα μαζί (σε μέτρια φωτιά), στο ελαιόλαδο. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα, το οποίο πρέπει να βράζει αλλά όχι πολύ ( να κάνει λίγες φουσκάλες στην επιφάνεια αλλά ήρεμα).
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά τα μανιτάρια και τα σπαράγγια ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας εκ νέου ζωμό μόλις το ρύζι «πιεί» την προηγούμενη δόση.
Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο (υπολογίζουμε αυτό να συμβεί ενώ έχει πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του) κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύοντας τα μέχρι να ενσωματωθούν στο ριζότο μανιταριών.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά το ριζότο να ξεκουραστεί στο τηγάνι και να δέσει ακόμα περισσότερο και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο.
Καλή Επιτυχία και καλή απόλαυση!