Το πόριτζ με βρώμη πολλοί το δοκίμασαν, λίγοι όμως το λάτρεψαν! Ο λόγος που δεν το λάτρεψαν όλοι, ήταν διότι δοκίμασαν την λάθος συνταγή. Αυτή είναι η συνταγή που όσοι την δοκίμασαν, δάκρυσαν από ευχαρίστηση…
Κρέμα με νιφάδες δημητριακών και βρώμης με φυτικό γάλα
Υλικά για 1 μερίδα τα οποία βάζετε σε ένα κατσαρολάκι :
- 1 ποτήρι φυτικό γάλα (πχ καρύδας)
- 3 κοφτές κουταλιές νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι κοφτό μαύρη ζάχαρη ή ένα κουταλάκι σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς ολόκληρους ή τριμμένους (από την αρχή στο μείγμα ή στο τελικό ανακάτεμα στο πιάτο)
- 2 κουταλάκια κοφτά κακάο (αν θες να έχει σοκολατένια γεύση)
Πώς να φτιάξετε το πόριτζ
Ανοίγουμε το μάτι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα με σταθερό αργό ρυθμό.
Το πόριτζ είναι έτοιμο μόλις ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες. Μετράς 30 με 40 δευτερόλεπτα και κατεβάζεις από τη φωτιά. Ρίχνεις την κρέμα σε ένα μπολ όπου έχεις ψιλοκόψει από πριν ένα μικρό φρούτο πχ. μήλο ή αχλάδι ή μισή μικρή μπανάνα και μια κουταλιά της σούπας ολόκληρους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύεις ελαφρά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτεις λίγη κανέλα και αν θέλεις να το απογειώσεις σε γεύση και ένα κουταλάκι καβουρδισμένο σουσάμι. Το αφήνεις να κρυώσει τουλάχιστον για δέκα λεπτά (ή και περισσότερο ή αν είναι δυνατό και όλο το βράδυ ώστε να δέσει). Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα γεμάτο κουταλάκι μέλι, διαφορετικά θα χάσει τη σφιχτή υφή που θέλεις να πάρει..
Την ποσότητα αυτή μπορείς να την ετοιμάσεις με διπλά υλικά και να τη μοιράσεις σε δύο μπολάκια για να ετοιμάσεις 2 μερίδες. Για παράδειγμα, μπορείς τη μισή ποσότητα να την φας για βραδινό και την άλλη μισή αφού την σκεπάσεις με ένα πιατάκι να την αφήσεις στον πάγκο της κουζίνας (όχι στο ψυγείο) και να την φας για πρωινό.
Αν προτιμάς το πόριτζ ζεστό και φεύγεις βιαστικός το πρωί, βάλε όλα τα υλικά αποβραδίς στο κατσαρολάκι και μέσα στο ψυγείο ώστε το πρωί να χρειασθείς μόνο το βράσιμο. Το κουάκερ ανήκει στην κατηγορία των τροφών που αποδίδουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες, ενώ αντίθετα είναι πάρα πολύ θρεπτικό. Παρέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και είναι ικανό να μας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
Κουάκερ αλμυρό ως εναλλακτική συνταγή
Για μια ελαφριά μερίδα βράζεις 4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης σε ενάμισι φλιτζάνι βραστό νερό και μια πρέζα αλάτι.
Στα δυο λεπτά πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και δυο κουταλιές τριμμένη φέτα ή γραβιέρα και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να δέσει. Το σερβίρεις στο πιάτο σου κι είσαι έτοιμος.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, το porridge με βρώμη πολλοί το δοκίμασαν, λίγοι όμως το λάτρεψαν! Ο λόγος που δεν το λάτρεψαν όλοι, ήταν διότι δοκίμασαν την λάθος συνταγή. Αυτή είναι η συνταγή που όσοι την δοκίμασαν, δάκρυσαν από ευχαρίστηση. Ένας από αυτούς είναι και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Δημητρης Βουδουρης. Μπορείς να δεις και το σχετικό βίντεο με τον Δημήτρη και πώς άλλαξε γνώμη στο βίντεο εδώ.