Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε να ξεκινάμε τη μέρα μας χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ.
Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι μας εφοδιάζει με μια δόση καφεΐνης, ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που αυξάνει γρήγορα την εγρήγορση και τα επίπεδα ενέργειας. Φυσικά, ο καφές δεν είναι το μόνο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πηγές καφεΐνης και μια ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με αυτό το διεγερτικό και την υγεία.
Απορρόφηση και μεταβολισμός της καφεΐνης
Η χημική ονομασία της πικρής λευκής σκόνης που είναι γνωστή ως καφεΐνη είναι τριμεθυλοξανθίνη.
Απορροφάται μέσα σε περίπου 45 λεπτά μετά την κατανάλωσή της και κορυφώνεται στο αίμα από 15 λεπτά έως 2 ώρες. Η καφεΐνη σε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα απορροφάται γρήγορα από το έντερο και διαλύεται τόσο στο νερό όσο και στα μόρια λίπους του σώματος. Είναι σε θέση να περάσει στον εγκέφαλο.
Τα τρόφιμα ή τα συστατικά των τροφίμων, όπως οι φυτικές ίνες, στο έντερο μπορούν να καθυστερήσουν το πόσο γρήγορα κορυφώνεται η καφεΐνη στο αίμα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση του πρωινού σας καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να σας δώσει ταχύτερη ενεργειακή ώθηση από ό,τι αν τον πίνατε ενώ τρώγατε πρωινό. Βέβαια η συνήθεια αυτή δεν συνίσταται να γίνεται σε καθημερινή βάση.
Η καφεΐνη διασπάται κυρίως στο ήπαρ (συκώτι). Μπορεί να παραμείνει στο αίμα από 1,5 έως 9,5 ώρες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Το κάπνισμα επιταχύνει τη διάσπαση της καφεΐνης, ενώ η εγκυμοσύνη και τα αντισυλληπτικά από το στόμα μπορούν να επιβραδύνουν επίσης τη διάσπαση. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό έως και 15 ώρες.
Ανοχή στην καφεϊνη
Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν μια “ανοχή στην καφεΐνη” όταν την παίρνουν τακτικά. Αυτό μπορεί να μειώσει τις διεγερτικές επιδράσεις της, εκτός εάν καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα. Όταν διακόπτεται ξαφνικά όλη η καφεΐνη, συχνά ακολουθούν συμπτώματα στέρησης, όπως:
- ευερεθιστότητα
- πονοκέφαλος
- ταραχή
- καταθλιπτική διάθεση και κόπωση
Τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διακοπή της καφεΐνης, αλλά τείνουν να υποχωρούν μετά από περίπου μία εβδομάδα. Η σταδιακή μείωση της ποσότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών.
Πηγές καφεΐνης
Η καφεΐνη βρίσκεται φυσικά στους καρπούς, τα φύλλα και τους κόκκους των φυτών καφέ, κακάο και γκουαράνα. Προστίθεται επίσης σε ποτά και συμπληρώματα διατροφής.
Υπάρχει ο κίνδυνος κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων ροφημάτων με καφεΐνη, όπως η σόδα και τα ενεργειακά ποτά, επειδή λαμβάνονται παγωμένα και είναι εύκολο να χωνευτούν γρήγορα σε μεγάλες ποσότητες.
- Καφές. 1 φλιτζάνι ή 225ml παρασκευασμένου καφέ περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης. Η ίδια ποσότητα στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 60 mg καφεΐνης. Ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει περίπου 4 mg καφεΐνης
- Εσπρέσο. 1 σφηνάκι ή 43ml περιέχει περίπου 65 mg καφεΐνης
- Τσάι. 1 φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει περίπου 47 mg καφεΐνης. Το πράσινο τσάι περιέχει περίπου 28 mg. Το τσάι χωρίς καφεΐνη περιέχει 2 mg και το τσάι από βότανα δεν περιέχει καθόλου
- Σοκολάτα (κακάο). 28.35gr μαύρης σοκολάτας περιέχει περίπου 24 mg καφεΐνης, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει το ένα τέταρτο αυτής της ποσότητας
- Γκουαρανά. Πρόκειται για σπόρο από φυτό της Νότιας Αμερικής που επεξεργάζεται ως εκχύλισμα σε τρόφιμα, ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα ενέργειας. Οι σπόροι γκουαρανά περιέχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερη καφεΐνη από αυτή που περιέχεται στους κόκκους καφέ. Ορισμένα ποτά που περιέχουν εκχυλίσματα αυτών των σπόρων μπορεί να περιέχουν έως και 125 mg καφεΐνης ανά μερίδα
- Ενεργειακά ποτά. 1 φλιτζάνι ή 225ml ενός ενεργειακού ποτού περιέχει περίπου 85 mg καφεΐνης. Ωστόσο, η τυπική μερίδα ενεργειακού ποτού είναι 500ml, η οποία διπλασιάζει την καφεΐνη στα 170 mg. Τα ενεργειακά σφηνάκια είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα από τα ποτά- ένα μικρό σφηνάκι των 45ml περιέχει περίπου 200 mg καφεΐνης
- Συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα καφεΐνης περιέχουν περίπου 200 mg ανά δισκίο, ή την ποσότητα που περιέχεται σε 2 φλιτζάνια παρασκευασμένου καφέ.
Συνιστώμενες ποσότητες
Στις ΗΠΑ, οι ενήλικες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 135 mg καφεΐνης ημερησίως, ή την ποσότητα σε 1,5 φλιτζάνια καφέ (1 φλιτζάνι = 8 ουγκιές).
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θεωρεί ότι 400 χιλιοστόγραμμα (περίπου 4 φλιτζάνια παρασκευασμένου καφέ) είναι η ασφαλής ποσότητα καφεΐνης που μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα (περίπου 2 φλιτζάνια ζυμωμένου καφέ), σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά με καφεΐνη. Για τους εφήβους 12 ετών και άνω, η πρόσληψη καφεΐνης θα πρέπει να περιορίζεται σε όχι περισσότερα από 100 mg ημερησίως. Αυτή είναι η ποσότητα που περιέχεται σε δύο ή τρία κουτάκια αναψυκτικού κόλα των 12 ουγκιών.
Καφεΐνη και υγεία
Η καφεΐνη σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις υγείας. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανοχές και αντιδράσεις στην καφεΐνη, εν μέρει λόγω γενετικών διαφορών.
Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης, όπως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ κάθε μέρα, μπορεί να προάγει την ανοχή στην καφεΐνη σε ορισμένους ανθρώπους, έτσι ώστε οι παρενέργειες από την καφεΐνη να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν και τείνουμε να συνδέουμε την καφεΐνη συχνότερα με τον καφέ ή το τσάι, η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις της ίδιας της καφεΐνης στην υγεία.
Ύπνος
Η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει τις επιδράσεις της ορμόνης αδενοσίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον βαθύ ύπνο. Συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα της αδενοσίνης, αλλά αυξάνει ή μειώνει και άλλες ορμόνες που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως:
- ντοπαμίνη
- σεροτονίνη
- νορεπινεφρίνη
- GABA
Τα επίπεδα της μελατονίνης, μιας άλλης ορμόνης που προάγει τον ύπνο, μπορεί να μειωθούν παρουσία καφεΐνης, καθώς και οι δύο μεταβολίζονται στο ήπαρ. Η πρόσληψη καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την καλή ποιότητα του ύπνου.
Παρόλο που η ανάπτυξη ανοχής στην καφεΐνη με την τακτική λήψη καφεΐνης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει τις διαταραγμένες επιδράσεις της, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα και πριν πέσουν για ύπνο.
Άγχος
Σε ευαίσθητα άτομα, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το άγχος σε δόσεις 400 mg ή περισσότερο την ημέρα (περίπου 4 φλιτζάνια καφέ).
Οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και να επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, συμπτώματα που γίνονται επίσης αισθητά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους. Όσοι έχουν υποκείμενο άγχος ή διαταραχή πανικού κινδυνεύουν ιδιαίτερα από υπερδιέγερση όταν υπερφορτώνουν την καφεΐνη.
Καρδιαγγειακή νόσος
Η καφεΐνη διεγείρει την καρδιά, αυξάνει τη ροή του αίματος και αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, ιδίως σε άτομα που συνήθως δεν καταναλώνουν καφεΐνη.
Ωστόσο, ισχυρές αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση δεν έχουν διαπιστωθεί σε κλινικές δοκιμές, ακόμη και σε άτομα με υπέρταση. Οι μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Δεν δείχνουν επίσης συσχέτιση της πρόσληψης καφεΐνης και της κολπικής μαρμαρυγής (ανώμαλος καρδιακός παλμός), των καρδιακών παθήσεων ή των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Διαχείριση βάρους
Η καφεΐνη προστίθεται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους για να βοηθήσει στην “καύση θερμίδων”.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η καφεΐνη προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ενέργειας εάν κάποιος αισθάνεται κουρασμένος από τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης και μπορεί να μειώσει προσωρινά την όρεξη. Η καφεΐνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στην καταστολή της πείνας, στην ενίσχυση του κορεσμού και στην αύξηση της διάσπασης των λιποκυττάρων που χρησιμοποιούνται για ενέργεια.
Μελέτες που παρακολουθούν μεγάλες ομάδες ατόμων υποδεικνύουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης σχετίζεται με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά αύξησης του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μπορεί να απαιτείται μια αρκετά μεγάλη ποσότητα καφεΐνης (ισοδύναμη με 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για να επιτευχθεί μια μέτρια αύξηση στην “καύση” θερμίδων.
Οι πρόσθετες θερμίδες που λαμβάνονται από την κρέμα γάλακτος, το γάλα ή το γλυκαντικό που προστίθενται σε ένα καφεϊνούχο ρόφημα όπως ο καφές ή το τσάι μπορούν εύκολα να ακυρώσουν οποιοδήποτε έλλειμμα θερμίδων που προκαλείται από την καφεΐνη.
Εγκυμοσύνη και υπογονιμότητα
Η καφεΐνη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο μεταβολίζουν αργά την καφεΐνη. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης από τη μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα του εμβρύου. Μπορεί να προκύψει μειωμένη ροή αίματος και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής και χαμηλού βάρους γέννησης.
Ωστόσο, οι χαμηλότερες προσλήψεις καφεΐνης δεν έχουν βρεθεί επιβλαβείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η πρόσληψη περιορίζεται σε όχι περισσότερα από 200 mg την ημέρα (2 φλυτζάνια καφέ). Μια ανασκόπηση ελεγχόμενων κλινικών μελετών διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης, είτε σε χαμηλές, είτε σε μεσαίες, είτε σε υψηλές δόσεις, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Ηπατική νόσος
Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την ηπατική νόσο και την καφεΐνη έχουν εξετάσει ειδικά την πρόσληψη καφέ. Η πρόσληψη καφέ με καφεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, ίνωσης και κίρρωσης.
Η καφεΐνη μπορεί να αποτρέψει την ίνωση (ουλές) του ηπατικού ιστού εμποδίζοντας την αδενοσίνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κολλαγόνου που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ουλώδους ιστού.
Χολόλιθοι
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρουσιάζει τόσο ισχυρή σχέση όσο ο καφές που περιέχει καφεΐνη.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι η καφεΐνη συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την προστατευτική επίδραση. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που παράγει χολή για να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπών. Η κατανάλωση μιας διατροφής με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά απαιτεί περισσότερη χολή. Αυτό μπορεί να καταπονήσει τη χοληδόχο κύστη και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων.
Πιστεύεται ότι η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στη διέγερση των συσπάσεων στη χοληδόχο κύστη και να αυξήσει την έκκριση χολοκυστοκινίνης, μιας ορμόνης που επιταχύνει την πέψη των λιπών.
Νευρολογική νόσος
Η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον. Μελέτες σε ζώα δείχνουν μια προστατευτική επίδραση της καφεΐνης από τη φθορά στον εγκέφαλο.
Προοπτικές μελέτες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση ατόμων με υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.
Άσθμα
Η καφεΐνη έχει παρόμοια δράση με το φάρμακο θεοφυλλίνη, το οποίο μερικές φορές συνταγογραφείται για τη θεραπεία του άσθματος. Και οι δύο χαλαρώνουν τους λείους μύες των πνευμόνων και ανοίγουν τους βρογχικούς σωλήνες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή.
Η βέλτιστη ποσότητα καφεΐνης χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μελέτες που εξετάστηκαν έδειξαν ότι ακόμη και μια χαμηλότερη δόση καφεΐνης 5 mg/kg σωματικού βάρους έδειξε όφελος έναντι του εικονικού φαρμάκου. Η καφεΐνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπνευστικών δυσκολιών σε πρόωρα βρέφη.
Διαβήτης
Η καφεΐνη διεγείρει την απελευθέρωση μιας ορμόνης του στρες που ονομάζεται επινεφρίνη. Ο ρόλος της είναι να αναγκάζει τον ηπατικό και μυϊκό ιστό να απελευθερώσει την αποθηκευμένη γλυκόζη του στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας προσωρινά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Ωστόσο, η τακτική πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αν και η επίδραση μπορεί να προέρχεται από τις ενώσεις του φυτού του καφέ και όχι από την ίδια την καφεΐνη, καθώς ο καφές χωρίς καφεΐνη παρουσιάζει παρόμοια προστατευτική επίδραση.
Άλλες μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει και να διατηρεί τη λειτουργία των β-κυττάρων στο πάγκρεας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης.
Σημάδια τοξικότητας
Τοξικότητα από καφεΐνη έχει παρατηρηθεί με πρόσληψη 1,2 γραμμαρίων ή περισσότερο σε μία δόση. Η ταυτόχρονη κατανάλωση 10-14 γραμμαρίων πιστεύεται ότι είναι θανατηφόρα.
Η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 10 γραμμάρια έχει προκαλέσει σπασμούς και εμετό, αλλά η ανάρρωση είναι δυνατή σε περίπου 6 ώρες. Οι παρενέργειες σε χαμηλότερες δόσεις του 1 γραμμαρίου περιλαμβάνουν ανησυχία, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, εμετό, ταχυκαρδία και τρόμο.
Η τοξικότητα γενικά δεν παρατηρείται κατά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη. Θα πρέπει να ληφθεί πολύ μεγάλη ποσότητα μέσα σε λίγες ώρες για να φτάσει σε τοξικό επίπεδο (10 γραμμάρια καφεΐνης αντιστοιχούν σε περίπου 100 φλιτζάνια καφέ). Επικίνδυνα επίπεδα στο αίμα παρατηρούνται συχνότερα με την υπερβολική χρήση χαπιών ή δισκίων καφεΐνης.
Το γνωρίζατε;
Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε διάφορα φάρμακα. Συχνά προστίθεται στα αναλγητικά (παυσίπονα) για να παρέχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανακούφιση από τον πόνο και τους πονοκεφάλους.
Ο πονοκέφαλος ή ο πόνος της ημικρανίας συνοδεύεται από διευρυμένα φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία- η καφεΐνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα της μείωσης της φλεγμονής και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.
Η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα. Μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να διασπάσει ένα φάρμακο πολύ γρήγορα, ώστε να χάσει την αποτελεσματικότητά του. Μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα γρήγορους καρδιακούς παλμούς και υψηλή αρτηριακή πίεση εάν λαμβάνεται με άλλα διεγερτικά φάρμακα.
Μερικές φορές ένα φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης στο σώμα. Αυτό το γεγονός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νευρικότητας και ευερεθιστότητας, ειδικά αν κάποιος έχει την τάση να πίνει πολλά καφεϊνούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν πίνετε καθημερινά καφεϊνούχα ποτά, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο.
Κλείνοντας …. να επισημανθεί…..
Μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον καφέ και την υγεία που μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση σχετικά με το αν η κατανάλωση καφέ μπορεί να απολαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.
Ως εκ τούτου, η πιθανή επίδραση του καφέ στον κίνδυνο πολλών ασθενειών έχει μελετηθεί εντατικά τα τελευταία χρόνια, μερικές φορές με αντιφατικά αποτελέσματα. Η αναγνώριση ότι ο καφές και η καφεΐνη δεν είναι ισοδύναμα έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για το κατά πόσον άλλα συστατικά του καφέ μπορεί να συμβάλλουν στην προστατευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό και, αν αυτό ισχύει, με ποια έννοια.
Στην περίπτωση αυτή, η πλειονότητα των ερευνών έχει επικεντρωθεί κυρίως στις πολυφαινόλες. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.
Αντδράσεις στον καφέ
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ατομικές διαφορές στις αντιδράσεις στον καφέ. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις από άλλους.
Μέρος αυτής της μεταβλητότητας οφείλεται στην ανοχή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει και γενετική βάση. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς τις αντιδράσεις τους στην καφεΐνη και ότι οι διαφορές αυτές μπορεί να διαμεσολαβούνται από αλλαγές στις κυκλοφορούσες στεροειδείς ορμόνες.
Στους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια κατανάλωση καφέ έως και 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (περίπου 400 mg καφεΐνης) μπορεί να απολαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Χαμηλότερα επίπεδα συνιστώνται για τις έγκυες γυναίκες, στις οποίες συνιστάται να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg από όλες τις πηγές, καθώς και στα παιδιά, όπου η πρόσληψη πρέπει να μειωθεί λόγω του χαμηλότερου σωματικού βάρους.
Τέλος, υπάρχει ανάγκη για καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες που θα διερευνούν περαιτέρω την επίδραση διαφορετικών δόσεων καφέ ή βιοδραστικών συστατικών του καφέ σε υγιή άτομα, καθώς και σε πληθυσμούς ασθενών, ώστε να διευκρινιστούν σημαντικά σημεία που συζητούνται αμφιλεγόμενα στη βιβλιογραφία.
Βιβλιογραφία
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/caffeine/
- Gonzalez de Mejia E, Ramirez-Mares MV. Impact of caffeine and coffee on our health. Trends Endocrinol Metab. 2014 Oct;25(10):489-92. doi: 10.1016/j.tem.2014.07.003. Epub 2014 Aug 11. PMID: 25124982
- Nawrot P, Jordan S, Eastwood J, Rotstein J, Hugenholtz A, Feeley M. Effects of caffeine on human health. Food Addit Contam. 2003 Jan;20(1):1-30. doi: 10.1080/0265203021000007840. PMID: 12519715
- Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263. doi: 10.1055/s-0043-115007. Epub 2017 Jul 4. PMID: 28675917