παγκρεατίτιδα και διατροφή

Παγκρεατίτιδα και διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος, ενός πολύ μεγάλου αδένα που εκκρίνει πεπτικά ένζυμα στο λεπτό έντερο.

Τα ένζυμα αυτά βοηθούν στην πέψη των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων καθώς και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ακόμη, το πάγκρεας παράγει τις ορμόνες ινσουλίνη και γλουκαγόνη που ως γνωστόν είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την προοδευτική αλλοίωση και την απώλεια του λειτουργικού παγκρεατικού ιστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία (ανεπάρκεια) του παγκρέατος.

Το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας είναι η ελλιπής παραγωγή ενζύμων για την πέψη των τροφών στο έντερο και η μη ικανοποιητικές συγκεντρώσεις ινσουλίνης και γλουκαγόνης στο αίμα.

Τι προκαλεί την παγκρεατίτιδα

Ο σημαντικότερος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση της παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της παγκρεατίτιδας είναι: οι πέτρες στη χολή, οι τραυματισμοί στην κοιλιά, οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, η κληρονομικότητα και τα ψηλά επίπεδα ασβεστίου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Επιπτώσεις της χρόνιας παγκρεατίτιδας;

Λίγα είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια παγκρεατίτιδα και δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο από τα παρακάτω δυσμενή συμπτώματα:

  • Πόνοι στην κοιλιά
  • Ναυτία και έμετοι
  • Πιθανή απώλεια βάρους
  • Στεατόροια (απώλεια λίπους από τα κόπρανα)
  • Διαβήτη
  • Καρκίνο του παγκρέατος

Πώς αντιμετωπίζεται η παγκρεατίτιδα;

Η αποχή από το αλκοόλ είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση της νόσου.

Κάποια από τα συμπτώματα της μπορούν να απαλυθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική και διατροφική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση ενζύμων μαζί με κάθε γεύμα ώστε να αντισταθμίζεται η ελλιπής παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων και να συνεχίζεται η πέψη των τροφών.

Ακόμη, συνιστάται λήψη απορροφήσιμων σκευασμάτων λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E, K), βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος.

Διατροφικές οδηγίες

Εάν πάσχετε από χρόνια παγκρεατίτιδα η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά (από 40-50 έως 200 γραμμάρια ημερησίως αν είναι ανεκτό).

Ο περιορισμός του λίπους στη δίαιτα βοηθά στην αποφυγή της στεατόρροιας. Πολλά άτομα με στεατόρροια ωφελούνται από τη χορήγηση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου, τα οποία απορροφώνται χωρίς τη βοήθεια των χολικών αλάτων ή της λιπάσης.

Καλό είναι να συζητήσετε με τον Ιατρό ή Διαιτολόγο σας για την ποσότητα του λίπους που είναι εφικτό να καταναλώνετε. Ο οργανισμός έχει πάντα ανάγκη από ένα ποσοστό λίπους. Ακόμη, η δίαιτα σας πρέπει να είναι επαρκής σε ενέργεια και υψηλή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ώστε να αποφεύγεταί η απώλεια βάρους και ιστών.

Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά και συχνά στην παγκρεατίτιδα, τουλάχιστον 5 με 6 ημερησίως. Όταν τρώτε λίγα και μεγάλα γεύματα το πάγκρεας αναγκάζεται να υπερλειτουργήσει. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Με την αφυδάτωση το πάγκρεας ερεθίζεται και οι πόνοι στην κοιλιά γίνονται πιο έντονοι.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται εάν έχετε αναπτύξει διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται ινσουλίνη και συνίσταται εξατομικευμένη διατροφή που θα δοθεί από ειδικούς.

Τρόφιμα που απαγορεύονται είναι: Αλκοόλ, πλήρες γάλα και γιαούρτι, σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, ολόπαχα τυριά, πίτες, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα, ξηροί καρποί καρπούς και λιπαρές κρέμες, σοκολάτα, μαγιονέζα, μαργαρίνες, κρόκος αυγού, όλα τα τηγανητά, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια, εντόσθια, παχιά κρέατα, λίπη και πέτσες από κρέατα καθώς και το αβοκάντο.

Αν έχετε πρόβλημα παγκρεατίτιδας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας ώστε να λάβετε αναλυτικές οδηγίες και διατροφική καθοδήγηση.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top