Μαύρη σοκολάτα, που ωφελεί;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μαύρη σοκολάτα! Ένα τρόφιμο που η γεύση και η ωφέλεια συναντιούνται! Αγαπημένο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.

Οι καρποί του κακαόδεντρου  από τους οποίους προέρχεται η μαύρη σοκολάτα  ξεκινούν την πορεία τους ως νόμισμα της φυλής των Μάγια για τις εμπορικές συναλλαγές τους. Φτάνουν μέχρι στο σήμερα που έπειτα από επεξεργασία απολαμβάνουμε εμείς την σοκολάτα και το ρόφημά της.

Την ποιότητα του τελικού προϊόντος την καθορίζει κυρίως η ποιότητα των καρπών του κακάο. Επίσης, την καθορίζει η διαδικασία επεξεργασίας τους (θερμοκρασία, χρόνος ψησίματος κ.α). Πώς σε ωφελεί όμως η μαύρη σοκολάτα;

Μια γλυκιά απόλαυση που σε βοηθάει να χάσεις βάρος

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό όταν έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα.

Εκτός αυτού, ενεργά συστατικά της μαύρης σοκολάτας (αλκαλοειδή, βιογενείς αμίνες και κανναβοειδή λιπαρά οξέα) στέλνουν μηνύματα  ευφορίας στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την βελτίωση της διάθεσης.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνεπάγεται και με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Παρόλο που χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, τα φλαβονοειδή συστατικά που προέρχονται από τους καρπούς του κακάο, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Και αυτό γιατί τα φλαβονοειδή επιδρούν στην διαστολή των αγγείων και κατ΄επέκταση σε μικρότερη επιβάρυνση της καρδιάς.

Αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κατεχίνες που της προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιλέγοντας διατροφικές πηγές κατεχινών όπως είναι το τσάι, η μαύρη σοκολάτα κ.α. φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών εμποδίζοντας την βλαβερή τους δράση.

Μπορεί να σου προσφέρει ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες

Το κακάο ανήκει στα τρόφιμα που η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο είναι ικανοποιητική. Όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα που θα φάμε τόσο περισσότερο μαγνήσιο θα πάρουμε.

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, ακόμη και για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πριν την έμμηνο ρύση παρέχει ανακούφιση στο γυναικείο πληθυσμό. Μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς που αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους μια καλή διατροφική πηγή μαγνησίου αυξάνεται η ποσότητα πρόσληψης καθώς και τα οφέλη.

Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Harvard, έδειξαν ότι ακόμη και ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 50% έως 70%, μείωσε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε όλους τους συμμετέχοντες

Προστασία στην ηλιοθεραπεία

Οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας, με περιεκτικότητα σε κακάο περισσότερη από 70% προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μειώνουν επίσης την ξηρότητα της.

Σε ποιες ποσότητες είναι καλό να καταναλώνεται η μαύρη σοκολάτα;

Τα οφέλη των τροφίμων προκύπτουν όταν αυτά καταναλώνονται δίνοντας έμφαση στην ποιότητα  και στην ποσότητα. Για την μαύρη σοκολάτα λοιπόν, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο γιατί αυτό κάνει τη διαφορά στο όφελος, προτείνεται 30 γραμμάρια 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Βιβλιογραφία
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Maria Angeles Martin, Luis Goya and Sonia Ramos Department of Metabolism and Nutrition Institute of Food Science and Technology and Nutrition ‘Potential for preventive effects of cocoa and cocoa polyphenols in cancer’
  • www.hsph.harvard.edu Dark chocolate
  • Tanghe Anouk, Celie Bert, Shadid Samyah, Rietzschel Ernst, Op ‘t Roodt Jos, Reesink Koen D., Heyman Elsa, Calders Patrick : Acute Effects of Cocoa Flavanols on Blood Pressure and Peripheral Vascular Reactivity in Type 2 Diabetes Mellitus and Essential Hypertension: A Protocol for an Acute, Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Cross-Over Trial  JOURNAL=Frontiers in Cardiovascular Medicine
  • Zimmermann BF, Ellinger S. Cocoa, Chocolate, and Human Health. Nutrients. 2020; 12(3):698. https://doi.org/10.3390/nu12030698
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top