Giofkades

Γιοφκάς, οι χυλοπίτες της Λέσβου!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αν κάποτε βρεθείς στη Λέσβο, πέρα από τα αξιοθέατα της και την ομορφιά της φύσης, μη ξεχάσεις να αναζητήσεις και τις ομορφιές της γαστρονομικής της παράδοσης.

Γιοφκάς

Ένα από τα πλούσια εδέσματα της αποτελεί και ο «γιοφκάς», ή χυλοπίτες, που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και χωριάτικα αυγά.
Οι νοικοκυρές συνηθίζουν το καλοκαίρι να φροντίζουν για την παρακευή του ώστε να έχουν απόθεμα για όλη τη χρονιά που έρχεται.
Το καλοκαίρι αποτελεί την πιο κατάλληλη εποχή, καθώς ανοίγουν μεγάλες πίτες και τις κόβουν σε κομμάτια. Στην συνέχεια τις απλώνουν σε σεντόνια και τις αφήνουν να στεγνώσουν στον αέρα.

Υλικά

  • 1,5 λίτρο πρόβειο γάλα
  • 8 αυγά
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Σουρώνουμε το πρόβειο γάλα και το βράζουμε. Όταν βράσει το αφήνουμε να κρυώσει
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα και ανοίγουμε μεγάλα λεπτά φύλλα με τον πλάστη, ή με την μηχανή αν έχουμε. Αν πρόκειται να ανοίξουμε τη ζύμη με τη μηχανή πρέπει να την κάνουμε αρκετά σφιχτή, οπότε προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι, ενώ με τον πλάστη πρέπει να είναι πιο μαλακιά για να ανοίξει εύκολα
  3. Όταν ανοίξουμε τις πίτες, με μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη κάθετα σε λωρίδες (πάχους 4 δακτύλων) και την κάθε λωρίδα οριζόντια σε μικρότερες (πάχους ενός δακτύλου)
  4. Απλώνουμε το γιοφκά σε ένα καθαρό σεντόνι. Τον αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο για μία μέρα. Το μαζεύουμε όταν στεγνώσει και τον αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή μπολ
Δείτε όλες τις γευστικές προτάσεις του Diatrofi.gr

Σας άρεσε η συνταγή;

Δείτε όλες τις προτάσεις των μελών της Επιστημονικής Ομάδας διατροφή στην ενότητα Συνταγές

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top