Διάρροια σε παιδιά : Πρώτες βοήθειες

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η διάρροια σε παιδιά είναι μια δυσάρεστη συνέπεια ενός κρυολογήματος ή γαστρεντερίτιδας.

Συνήθως κάνει την εμφάνιση της μετά την έναρξη κάθε σχολικής  χρονιάς, έναν προάγγελο ασθενειών για τα μικρά μας αγγελούδια. Από την προσωπική μου εμπειρία με τα παιδιά μου, κάθε φορά που αρρωσταίνουν από διάρροια, γαστρεντερίτιδα ή κάποια λοίμωξη, έχω δυο επιλογές.

Η πρώτη είναι να οδηγηθούν με αφυδάτωση και εξαντλημένα στο νοσοκομείο έπειτα από λίγες μέρες. Η δεύτερη επιλογή είναι να χρειαστούν να πάρουν αντιβίωση ή να τα βοηθήσω να απαλλαγούν μέσα σε λίγες ώρες από τα συμπτώματα.

Για τους παραπάνω λόγους παραθέτω τις προσωπικές μου απόψεις και το δικό μου τρόπο αντίδρασης στην διάρροια σε παιδιά. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί γενική σύσταση, καθώς πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη, οι συστάσεις του γιατρού σας.

Σε περίπτωση που έχουμε διάρροια σε παιδιά και γαστρεντερίτιδα

Στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε δύο ώρες μισό ή ένα φακελάκι ή μία ταμπλέτα με ειδικά προβιοτικά αραιωμένη σε 100 ml νερό με ή κουταλάκι του γλυκού σκόνη από το φυσικό αμινοξύ L-γλουταμίνη.

Αν το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ανοίγουμε την κάψουλα και τη δίνουμε ανακατεμένη με ένα κουταλάκι γιαούρτι ή απευθείας στη γλώσσα μαζί με ένα μικρό παγάκι. Συνήθως μέσα στις επόμενες 6 με 8 ώρες υποχωρούν συμπτώματα που διαφορετικά ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν το παιδί για μέρες, ακόμα και να το στείλουν στο νοσοκομείο.

Για τους ενήλικες είναι ένα ολόκληρο φακελάκι προβιοτικά ή 2 κάψουλες  με δυο κουταλάκια  L-γλουταμίνη ή 4 κάψουλες.

Διάρροια σε παιδιά : Σε περίπτωση γαστρίτιδας μόνο με εμετούς

Αντιστοίχως πάλι γλουταμίνη και προβιοτικά σε πολύ λίγο νερό, ώστε να είναι λίγο πηχτό το διάλυμα.

Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση αλλά και επόμενο εμετό δίνουμε νερό με το κουταλάκι του γλυκού με ρυθμό ένα κουταλάκι νερό κάθε 5 λεπτά.

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πυρετού

Στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε 2 ώρες μια κάψουλα με βιταμίνη C περίπου 500mgr και μια δόση βιταμίνη D3 σε μορφή spray  των  ή  κάθε 8 ώρες μια  κάψουλα με βιταμίνη D3 .

Συνήθως το κρυολόγημα και o πυρετός υποχωρούν μέσα σε δυο μέρες.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού για όλο το σχολικό έτος

Μετά το πρωινό μια  πολυβιταμίνη σε μορφή spray ή πολυβιταμίνη σε μορφή φρουτοχυμού. Μετά το βραδινό ή το μεσημεριανό μια καλή πηγή λιπαρών οξέων με βάση το μουρουνέλαιο σε μορφή μαλακής κάψουλας.

Από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους δίνω επιπλέον μια δόση βιταμίνη D3 σε μορφή spray των  ή  κάθε 8 ώρες μια  κάψουλα με βιταμίνη D3 .

Επίσης, για καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, τους δίνω για προληπτικούς λόγους δύο φορές τη βδομάδα μια κάψουλα με προβιοτικά .

Πώς να αντιμετωπίσετε άμεσα την διάρροια σε παιδιά

Το ποιό σημαντικό για άμεση αντιμετώπιση της διάρροιας είναι η Γαστρεντερική γέλη πυριτικού οξέος (gastro – intestinal gel).

Είναι γνωστή με την εμπορική ονομασία ως SILICEA GASTROINTESTINAL GEL. Είναι απολύτως κατάλληλο για παιδιά και βοηθά σε εξαιρετικό βαθμό και άλλες περιπτώσεις όπως:

 • Πόνους στο στομάχι
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Καούρες
 • Οξείες και χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις

Η γαστρεντερική γέλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οξείων ή και χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων. Το κολλοειδές πυριτικό οξύ είναι το ενεργό συστατικό στη γαστρεντερική γέλη Silicea, η οποία είναι χημική ένωση ορυκτού πυριτίου (Si), με οξυγόνο και νερό.

Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τη γέλη πυριτικού οξέος είναι η εξαιρετική ικανότητά της να δεσμεύει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες τους στον γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω μιας καθαρά φυσικής διεργασίας και στη συνέχεια αποβάλλονται το ίδιο φυσικά.

Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται και υποστηρίζεται η ανάπλαση του διαταραγμένου γαστρεντερικού συστήματος. Εκτός από παθογόνους μικροοργανισμούς, η γέλη πυριτικού οξέος συνδέεται επίσης με αέρια και μπορεί συνεπώς να μειώσει το ενοχλητικό φούσκωμα. Βοηθάει επίσης στην δέσμευση παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται με

 • Πόνο στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Φούσκωμα
 • Διάρροια

Προτείνεται η μακροπρόθεσμη χρήση, έως και 6 εβδομάδες για τα άτομα με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα.

Για οξέα συμπτώματα όπως η διάρροια, τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 2 μεζούρες (15 ml) αραιωμένα σε νερό ή τσάι, 3 έως 5 φορές την ημέρα, μεταξύ των γευμάτων και εάν είναι απαραίτητο και πριν τον ύπνο.

Η λήψη μπορεί επίσης να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων με την ακόλουθη δοσολογία: 1 μεζούρα (15 ml) τρεις φορές την ημέρα σε συνδυασμό με την παράλληλη λήψη κατάλληλων προβιοτικών μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Φυσική πρόπολη

Εξίσου σημαντική στην προστασία του ανοσοποιητικού είναι η φυσική πρόπολη. Κάποια από τα σπουδαία πράγματα που μπορεί να προσφέρει είναι τα ακόλουθα…

 • Προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος
 • Διάρροια, γαστρίτιδα, έλκη του δωδεκαδακτύλου, χρόνια κολίτιδα
 • Εκζέματα, καψίματα, αλωπεκία

Μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με τα αντιβιοτικά για ταχύτερο αποτέλεσμα. Στα παιδιά, χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτή πρόπολη μετά το 3ο έτος της ηλικίας τους, σε μικρές δόσεις ή κατά το ½ της δόσης των ενηλίκων.

Η πρόπολη είναι από τα πιό σημαντικά αν όχι το πιό σημαντικό μελισσοθεραπευτικό φάρμακο.

propoli

Όχι μόνο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι , αλλά πρέπει να γίνεται και συστηματική προληπτική χρήση (λήψη 4-5 μήνες μετά 1 μήνας διακοπή και μετά ξανά). Μπορούμε να τη συνδυάσουμε και με ρόφημα τίλιου ή χαμομηλιού με μέλι και γύρη ή με χυμό φρούτων ως ιδανικό πρωινό.

Μια καλή χρήση της μπορεί να είναι 10 σταγόνες από βάμμα πρόπολης σε ένα ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα. Επίσης, και έναν με δυο ψεκασμούς  με σπρέι πρόπολης σε ερεθισμένο λαιμό 3 – 4 φορές την ημέρα.

Σημείωση

Στην Ελληνική αγορά και στα φαρμακεία υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα προϊόντα  ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Στο άρθρο παραθέτω ενδεικτικά κάποια από αυτά. Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες  και οδηγίες, επικοινωνήστε με το γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον Διαιτολόγο σας.

Το κείμενο είναι τροποποιημένο απόσπασμα από το βιβλίο ThinPositive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο .

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application
healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο

Τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο

Τι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο; Σίγουρα έχετε προσέξει ότι αν περάσουν πολλές ώρες από το τελευταίο σας γεύμα εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα όπως

ομελέτα με λαχανικά

Ομελέτα με λαχανικά

Ομελέτα με λαχανικά! Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και θρεπτική ομελέτα με απλά υλικά. Συνταγή με εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα. Αν μάλιστα κάποιος θέλει να

βαλεριάνα

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία αλλά αναπτύσσεται επίσης στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιείται ιατρικά από

Scroll to Top