Αγγούρι το δροσιστικό: Βιταμίνες και οφέλη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το αγγούρι (Cucumis sativus L.) είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και έχει συνδεθεί με την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι και το κολοκύθι.

Είναι χαμηλό σε θερμίδες και έχει αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για αυτό πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά αν και ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ενώ παράλληλα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Ενυδάτωση

Το αγγούρι συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του σώματος, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό μιας και περιέχει 95,7% νερό στα 100 γραμμάρια.

Ακόμη, περιέχει ηλεκτρολύτες οι οποίοι συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των υγρών στο σώμα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τη ευρυθμη λειτουργία του εντέρου και την ενυδάτωση του δερματος και γι’αυτό χρησιμοποιείται και για την παρασκευή καλλυντικών.

Υγεία της καρδιάς

Λόγω φυτικών ινών που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Ακόμη, το αγγούρι είναι πλούσιο σε καλίο, μαγνησίο, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και συμβάλλει στη πρόληψη της αρτηριακής πίεσης αλλα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβήτης

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ένω ταυτόχρονα είναι ένα λαχανικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Υγεία των οστών

Το αγγούρι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ η οποία συνδέεται με την καλή υγεία των οστών. Παράλληλα περιέχει κάλιο και ασβεστίο που επίσης συμβάλλουν στην υγεία του σκελετικού μας συστήματος.

Ρύθμιση βάρους

Σημαντική είναι η συμβολή του αγγουριού στην ρύθμιση του βάρους λόγω χαμηλών θερμίδων και του υψηλού κορεσμού που προσφέρει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε χυμούς με διάφορα άλλα λαχανικά και φρούτα ή ακόμη και σκέτο σαν ενδιάμεσο σνακ καθώς είναι πολύ χορταστικό.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η σύσταση του αγγουριού σε διάφορα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Αγγούρι: Διατροφική σύσταση
Θρεπτικό συστατικόΠεριεκτικότητα ανα 100 γραμμάρια
Θερμίδες14 kcal
Πρωτεϊνες0,8γρ
Λιπαρά0,1γρ
Υδατάνθρακες2,6γρ
Φυτικές ίνες0,4γρ
Νάτριο2mg
Kάλιο160mg
Ασβέστιο16mg
Μαγνήσιο13mg
Σίδηρος0,30mg
Ψευδάργυρος0,1mg
Χαλκός0,01mg
Βιταμίνη C2,8mg
Βιταμίνη Κ16,4mg
Φυλλικό οξύ7mcg
Βιταμίνη Α105IU
Β3 (νιασίνη)0,1mg
Β5 (παντοθενικό οξύ)0,3mg
Νερό95,7%
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αλκοόλ και εφηβεία

Αλκοόλ και εφηβεία 

Ο όρος αλκοόλ και εφηβεία προκαλεί όλο και μεταλύτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια μιας και η κατανάλωση οινοπνεύματος από νεαρά άτομα αυξάνεται

Scroll to Top