Αύξηση Αθλητικής απόδοσης μέσω ελληνικού και στιγμιαίου καφέ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Πολλοί αθλητές στη προσπάθεια  να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις χρησιμοποιούν την καφεΐνη ευρέως ως συμπλήρωμα για να πετύχουν τους στόχους τους. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε αυτή (πχ. ελληνικός ή στιγμιαίος καφές), την χαμηλή τιμή και την απουσία παρενεργειών, την καθιστούν ένα από τα επικρατέστερα μέσα για αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Υπάρχει όμως αποτέλεσμα στην αθλητική επίδοση των αθλητών?

Πληθώρα μελετών έχουν διεξαχθεί προς απάντηση του ερωτήματος αυτού και μερικές φορές κατέληξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μια πιο προσεκτική κριτική ανασκόπηση ερευνών δείχνει πως, η χρήση μέτριων δόσεων καφεΐνης μια ώρα πριν από την άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντοχή ενός αθλητή.
Οι επιδράσεις αυτές μπορούν να παρατηρηθούν σε παρατεταμένης διάρκειας άσκηση όπως (πχ. τρέξιμο, ποδηλασία κ.α) με εξαίρεση ίσως τα αγωνίσματα υπέρ-αντοχής όπως για παράδειγμα 100 χλμ. ποδηλασία.

Στις εν λόγω έρευνες διαπιστώθηκε ότι ακόμη και 2,5 ώρες πριν από τον αγώνα η πρόσληψη καφεΐνης βελτίωσε την απόδοση κολυμβητών στα 1.500 μέτρα κατά 1,9%,  σε δρομείς των 1.500 μέτρων κατά 4,2 sec και σε δρομείς αντοχής κατά 1,9%.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η καφεΐνη προκαλεί τις εργογόνες δράσεις της είναι άγνωστος, αλλά η δημοφιλής θεωρία ότι ενισχύει την οξείδωση του λίπους και αντικαθιστά το μυϊκό γλυκογόνο είναι μια διαρκής πρόκληση για περαιτέρω έρευνα από την επιστημονική κοινότητα .
Μέτριες μερίδες καφεΐνης μπορούμε εύκολά να προσλάβουμε μέσω κατανάλωσης ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ.
H ποσότητα καφεΐνης που έχουν οι καφέδες ενδεικτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Βιβλιογραφία

http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2009/01000/Effect_of_Caffeine_on_Sport_Specific_Endurance.46.aspx

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11932-006-0050-z?LI=true

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/723503

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11583104

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top