τρίξιμο δοντιών - βρουξισμός

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) και η αντιμετώπιση του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το τρίξιμο δοντιών την νύχτα δεν είναι ασθένεια, αλλά μια ακούσια συμπεριφορά και συχνά έκφραση του στρες.

Οι βρουξιστές συχνά αγνοούν ότι έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια. Συνήθως το μαθαίνουν από τον σύντροφο που ακούει το κροτάλισμα των δοντιών το βράδυ ή από κάποιο ξαφνικό σπάσιμο δοντιού. Μπορείτε όμως να αντιληφθείτε τον πόνο και να καθοδηγήσετε τον οδοντίατρο σας σε αυτήν την διάγνωση.

Για παράδειγμα, εάν ξυπνάτε με ελαφρύ ή έντονο πονοκέφαλο ή κάποιο περίεργο πόνο στη άνω ή κάτω γνάθο ο οποίος καταλήγει μέχρι τα αυτιά.

Γιατί προκαλείται το τρίξιμο δοντιών

Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος.

Το τρίξιμο δοντιών όμως μπορεί να είναι παρενέργεια μιας ευθυγραμμισμένης ή μη ευθυγραμμισμένης γνάθου. Ακόμη, μπορεί να είναι και παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ή κάποιος τραυματισμός της γνάθου. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • πολύωρη ομιλία στο τηλέφωνο στηρίζοντας τη συσκευή ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο
  • κακή στάση σώματος 
  • υπερβολικό άνοιγμα του στόματος κατα τη διάρκεια χασμορητού
  • κακές συνήθειες, όπως να δαγκώνουμε αντικείμενα ,τα νύχια μας ή να μασάμε τσίχλα έντονα
  • κάποια φάρμακα αλλάζουν την ορμονική ισορροπία του εγκεφάλου! Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε την αλλοπαθητική με ομοιοπαθητική και να ελεγχθεί η γνάθος σας από κάποιο έμπειρο ορθοδοντικό

Τις περισσότερες φορές νομίζουμε ότι το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά των δοντιών έως και την απώλεια τους. Επίσης, μπορεί να επιφέρει ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό και πόνο ή μάγκωμα της κροταφογναθικής διαρθρώσης.

Για την απώλεια τον δοντιών από βρουξισμό, μεγάλο ρόλο παίζει η ένταση του στρες, η διατροφή, η οδοντιατρική φροντίδα, το φύλο και η κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει μια δυσθρεψία κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης/θηλασμού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μερικής οδοντοστοιχίας από βρουξισμό.

Αντιμετώπιση και πρόληψη 

Ο ρόλος του στρες στο τρίξιμο δοντιών

Το καλύτερο θα ήταν να μετριάσετε το άγχος και το στρες. Γι’αυτό, υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης όπως εβδομαδιαίες συνεδρίες μασάζ π.χ μασαζ στους αυχενικούς μύες.

Ακόμα, προτείνεται η γυμναστική για την αποβολή του στρες και την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος. Ο συνδυασμός δυναμωτικού ή χαλαρωτικού μασάζ και γυμναστικής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν την ένταση στο σαγόνι γι αυτό καλό είναι να αποφεύγετε.

Τρίξιμο δοντιών και διατροφή

Καλό θα ήταν προληπτικά να τρώτε  υγιεινά και να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.

Μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C συμβάλλει στη βελτίωση  των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων του άγχους. Επίσης, βοηθούν αντιφλεγμονώδη ουσίες όπως η κουρκουμίνη (κουρκουμάς), η κατεχίνη (σοκολάτα, τσάι) και η επικατεχίνη. Ακόμη, τα προβιοτικά (πχ. γιαούρτι) παίζουν ρόλο στην καλυτέρευση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων του στρες.

Ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο το οποίο βασίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης και ένας τρόπος ζωής βασισμένος στην μείωση της έκκρισης κορτιζόλης θα βοηθούσε ιδιαίτερα στο τρίξιμο δοντιών. Δηλαδή με την μείωση άγχους, την οργάνωση ενός προγράμματος διατροφής, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και επιλέγοντας ένα χαλαρωτικό μασαζ στους αυχενικούς μύες ή μασαζ τα αποτελέσματα θα φαινόταν άμεσα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσουμε τον μηχανισμό και την ρύθμιση των ορμονών με στόχο την υγεία του και την ισορροπία του εγκεφάλου, μειώνοντας ενδεχομένως τις φλεγμονές που προκαλούνται από το χρόνιο άγχος και το οξειδωτικό στρες ! 

Επειδή ο πόνος από το τρίξιμο δοντιών είναι οξύς να τρέφεστε με μαλακές και υδαρής τροφές. Τέτοιες μπορεί να είναι όπως χυμοί λαχανικών και και milkshake φρούτων στα οποία μπορείτε να διαλύσετε:

  • κάποιο μαλακό τυρί ή γιαούρτι
  • ασπράδι αυγού μαζί με τον κρόκο
  • κάποιο σκεύασμα σκόνης πρωτεΐνης και λιωμένη μαύρη σοκολάτα ώστε να μην χάσετε θρεπτικά συστατικά και μυική μάζα κατά την διάρκεια του πόνου.

Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το ανασοποιητικό σας να ανταπεξέλθει πιο εύκολα και γρήγορα στην αντιμετώπιση και την έξαρση του πόνου που προήλθε απο το καθημερινό στρες.

Απευθυνθείτε σε κροταφογναθολόγο

Εάν κάποια κροταφογναθική διάρθρωση εκδηλώσει έντονο πόνο από το στρες τότε να απευθυνθείτε σε κροταφογναθολογο.

Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας

Ζητήστε απο τον οδοντίατρο σας μασελάκι το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λειτουργεί ως φραγμός στην πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια του τριξίματος.

Στην συνέχεια, απευθυνθείτε σε κροταφογναθολόγο για να σας δώσει εξειδικευμένο μασελάκι για τον ύπνο, εξειδικευμένες ασκήσεις για τους μύες της γνάθου και να σας δείξει τη σωστή θέση της γλώσσας για την εξομάλυνση του πόνου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top