τραμπολίνο

Το άθλημα του τραμπολίνο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το πρώτο Τραμπολίνο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό George Nissen το 1936 αν και η ιδέα του “ίπτασθαι” υπήρχε στο μυαλό των ανθρώπων εδώ και αιώνες.

Οι πρώτες ενδείξεις Τραμπολίνο εμφανίστηκαν στις αρχές του 1800, όπως μαρτυρούν εφημερίδες και αναμνηστικές κάρτες της εποχής. Εκείνη την εποχή το τσίρκο Χιούζ του Λονδίνου εκτελούσε ένα νούμερο με όνομα “Το Άλμα του Τραμπολίνο” χρησιμοποιώντας τη λέξη για πρώτη φορά.

Το πρώτο βιβλίο για το Τραμπολίνο γράφτηκε από τον Griswold και πρόκειται για μία μελέτη που αφορά τη χρήση του οργάνου και τις δεξιότητες που μπορούν να αναπτυχθούν.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για την οργάνωση και την αναγνώριση του Τραμπολίνο ως αθλήματος πλέον και όχι ως θεάματος.

Ο πρώτος αγώνας

Ο πρώτος αγώνας Τραμπολίνο έγινε στις Η.Π.Α. μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ευρώπη διαδόθηκε κατά την διάρκεια του ’50 και το 1958 διοργανώθηκε το 1ο G. Nissen Cup στην Ελβετία, ένας αγώνας που διεξάγεται μέχρι σήμερα. Το 1964 διοργανώθηκε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο και το Τραμπολίνο εισήχθη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σύδνεϋ το 2000.

Στην Ελλάδα, το άθλημα του Τραμπολίνο ξεκίνησε το 1998 με την Fabiana Flores, προπονήτρια από την Αργεντινή. Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Από τότε η Ελλάδα έχει συνεχή παρουσία  με αθλητές και αθλήτριες σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με αξιόλογα αποτελέσματα και διακρίσεις:

  • 1η θέση του Απόστολου Κουταβά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2010) και την 2η θέση του ίδιου αθλητή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2005)
  • 3η θέση της Λίλας Κασάπογλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2009)
  • 3η θέση της Χριστίνας Τάτση και Αντωνίας Σακελλαρίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2015)

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την εκπροσώπηση της Ελλάδας με τον Απόστολο Κουταβά στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Σιγκαπούρη το 2010 και την τριπλή εκπροσώπηση με τους Λίλα Κασάπογλου, Εύη Αγγελούση και Απόστολο Κουταβά στην 1η Ευρωπαική Ολυμπιάδα στο Μπακού το 2015.

Είναι το τραμπολίνο κατάλληλο άθλημα για παιδιά;

Τα παιδιά αγαπούν το Τραμπολίνο.

Είναι μια υπέροχη δραστηριότητα και ένα ευχάριστο άθλημα, το οποίο αρχικά βλέπουν σαν παιχνίδι. Όμως δεν είναι μόνο διασκέδαση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση σε Τραμπολίνο μπορεί να έχει πολλά σωματικά και εκπαιδευτικά οφέλη.  

Η πιο αποδοτική μορφή άσκησης

Σύμφωνα με τη NASA, η άσκηση με αναπηδήσεις, όπως το Τραμπολίνο είναι «η πιο αποδοτική και αποτελεσματική μορφή άσκησης που έχει επινοηθεί από τον άνθρωπο». Στην πραγματικότητα, η μελέτη τους έδειξε ότι 10 λεπτά Τραμπολίνο είναι καλύτερη προπόνηση από 30 λεπτά τρέξιμο. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν ενεργά και υγιή!

Τραμπολίνο και φυσική κατάσταση

Το τραμπολίνο αυξάνει την καρδιακή συχνότητα του παιδιού και κατά συνέπεια η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Βελτιώνει επίσης την ευλυγισία καθώς ενισχύει και μακραίνει τους μύες. Είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των μυών, την ενίσχυση των οστών και την ενίσχυση των αρθρώσεων.

Κινητικές δεξιότητες

Η άσκηση στο Τραμπολίνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Όταν τα παιδιά βρίσκονται στον αέρα ο εγκέφαλος αναγκάζεται να λειτουργεί σε διμερές επίπεδο. Και οι δυο πλευρές του εγκεφάλου και του σώματος πρέπει να εργασθούν από κοινού για να διατηρηθεί ο συντονισμός και η ισορροπία.    

Βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία 

Η εξισορρόπηση σε ένα Τραμπολίνο διαφέρει πολύ με οτιδήποτε άλλο.

Το δίχτυ κινείται συνεχώς οπότε τα παιδιά για να μπορέσουν να ισορροπήσουν αναπτύσσουν μια μοναδική επίγνωση του κέντρου βάρους τους, του ελέγχου του σώματος τους και της ισορροπίας τους.   

Σωστή θέση σώματος

Παράλληλα με την βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού βελτιώνεται και η  στάση του σώματος.

Οι αθλητές του τραμπολίνο μαθαίνουν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, την πλάτη τους ίσια και τον κορμό τους σταθερό.

Ιδανικό για την καταπολέμηση του άγχους

Σε αρχικό επίπεδο, κάνοντας απλά αναπηδήσεις επάνω σε ένα Τραμπολίνο είναι διασκεδαστικό και ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσει ένα παιδί μετά από μια δύσκολη μέρα στο σχολείο.

Σε ανώτερο επίπεδο, η συγκέντρωση, η διασκέδαση και η επανάληψη των ασκήσεων βελτιώνει τις αισθητηριακές ικανότητες.  

Επιδράει στην συμπεριφορά

Το Τραμπολίνο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε θέματα συμπεριφοράς των παιδιών.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δαπανήσουν την ενέργεια τους η οποία διαφορετικά θα διοχετευόταν σε άλλες πιο καταστροφικές συμπεριφορές. Αυξάνει την αύξηση της κυκλοφορίας του οξυγόνου στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο βοηθάει τα παιδιά να αισθάνονται πιο έτοιμα και ανανεωμένα βελτιώνοντας ταυτόχρονα την συγκέντρωση τους.

Βελτιώνει την επιμονή και υπομονή

Χρειάζεται χρόνος και πολλές προσπάθειες για να καταφέρει ένα παιδί να εκτελέσει σωστά μια άσκηση, επειδή όμως είναι διασκεδαστικό επιμένουν μέχρι να τα καταφέρουν.

Με το τραμπολίνο λοιπόν βελτιώνεται λοιπόν η επιμονή και η υπομονή τους. Ενισχύει επίσης το θάρρος, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Για τα παιδιά που είναι επιφυλακτικά στο να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα και φυσικές δραστηριότητες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν καταφέρνουν να μάθουν και να ελέγξουν μια καινούρια δεξιότητα, κάτι που στο αρχικό επίπεδο συμβαίνει πολύ γρήγορα άρα βιώνουν άμεση επιτυχία, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις δεξιότητες τους και κατά συνέπεια το θάρρος, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση τους.

Το τραμπολίνο βοηθάει τα παιδιά να είναι πιο αφοσιωμένα στην εκμάθηση

Το ίδιο το Τραμπολίνο μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκμάθησης.

Μετρώντας, κάνοντας αναπηδήσεις επάνω σε πολύχρωμα σχήματα και ακολουθώντας οδηγίες είναι μερικοί από τους τρόπους εκμάθησης που χρησιμοποιούνται μέσω παιχνιδιού.

Βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις

Οι γονείς συχνά εκπλήσσονται όταν ακούνε ότι η ικανότητα εκμάθησης μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την ικανότητα τους να ελέγχουν το σώμα τους και τις κινήσεις τους.

Το Τραμπολίνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση και βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων δίνοντας έτσι στα παιδιά τη δυνατότητα να βελτιωθούν και στις σχολικές τους επιδόσεις. Πολλά παιδιά που ασχολούνται με το Τραμπολίνο τακτικά παρουσιάζουν βελτίωση και στο σχολείο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αναπηδήσεις στο Τραμπολίνο διεγείρουν τα εσωτερικά όργανα και ευνοούν την λεμφική κυκλοφορία, ωθώντας τις τοξίνες έξω από τα κύτταρα και επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να μπουν.

Είναι λοιπόν ένας ιδανικός τρόπος για να την αποτοξίνωση του σώματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τραμπολίνο και ασφάλεια

Ταυτόχρονα με την εκμάθηση των δεξιοτήτων, με το τραμπολίνο τα παιδιά μαθαίνουν πως να πέφτουν με ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κατανόηση τους στις οδηγίες ασφαλείας και την ιδέα του κινδύνου.

Το τραμπολίνο κάνει τα παιδιά χαρούμενα!

Η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να είναι συναρπαστική και αναζωογονητική.

Η αύξηση της κυκλοφορίας του οξυγόνου διεγείρει την απελευθέρωση της ενδορφίνης, της ορμόνης της “ευτυχίας και της χαράς”. Έτσι, το Τραμπολίνο μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τα παιδιά χαρούμενα!

Θεραπευτικό για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Autism Speaks, το Τραμπολίνο αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας για τον αυτισμό.

Το άθλημα του Τραμπολίνο καλλιεργείται από Αθλητικά Σωματεία που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.gymnastics.gr

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top