Ο όρος θερμίδα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας των δραστηριοτήτων και των βιοχημικλων λειτουργιών του οργανισμού.
Με την χρήση αυτού του όρου μπορούμε να εκφράσουμε το ποσό της ενέργειας που περιέχεται μέσα σε μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής.
Η ενέργεια αυτή προέρχονται αποκλειστικά από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη, που περιέχονται μέσα στην τροφή.
Το νερό, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα τρόφιμα δεν αποδίδουν ενέργεια.
Η ενέργεια των τροφών εκφράζεται, συνήθως, σε kcal ανά 100 γραμμάρια τροφίμου
Όλες οι τροφές έχουν θερμίδες
Άλλες λιγότερες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και άλλες περισσότερες, όπως τα λίπη. Ο οργανισμός, για τη διεξαγωγή των μεταβολικών λειτουργιών του, χρειάζεται συγκεκριμένα ποσά θερμίδων ημερησίως.
Όταν αυτές δεν καταναλώνονται, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται κούραση, εξάντληση, αδυναμία, νευρικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.
Από την άλλη πλευρά, όταν αυτές καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, τότε έχουμε υπνηλία, κακή διάθεση και αποθήκευση λίπους.
Πολλές φορές, με στόχο την απώλεια βάρους, πολλοί από εμάς μειώνουν τις θερμίδες με τη βοήθεια ενός θερμιδομετρητή, ξεχνώντας την απαραίτητη αναλογία θρεπτικών συστατικών.
Ενέργεια που περιέχεται ανά συστατικό
- 1 γραμμάριο λίπους = 9kcal
- 1 γραμμάριο υδατάνθρακα = 4 kcal
- 1 γραμμάριο πρωτεΐνης = 4 kcal
- 1 γραμμάριο αλκοόλ = 7 kcal
*Το αλκοόλ είναι ΜΗ θρεπτικό συστατικό και δεν χρησιμοποιείται σε καμιά βιοχημική διαδικασία του οργανισμού