test-dysanexias

Τεστ δυσανεξίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το έχετε ακούσει σίγουρα. Κάποιοι από σας το έχουν κάνει κιόλας. Είχατε ενημερωθεί όμως νωρίτερα για την χρησιμότητά του; Είχατε αναρωτηθεί αν τα αποτελέσματά του είναι 100% ακριβή;

Υποσχέσεις υποσχέσεις υποσχέσεις

Αυτό που ώθησε το κοινό να στραφεί σε μια τέτοια λύση είναι ο τρόπος προβολής του. Υπόσχεται απώλεια βάρους εφ’ όσον πάψετε να καταναλώνετε κάποια τρόφιμα στα οποία μάλιστα φαίνεται να έχετε δυσανεξία, γι’ αυτό άλλωστε και παχαίνετε.

Υπόσχεται, επίσης, να ξεμπλοκάρει τον μεταβολισμό εφόσον απομακρυνθούν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο τα “ένοχα” αυτά τρόφιμα. Φαίνεται να καταπολεμά την κυτταρίτιδα, το πάχος και την γήρανση. Γενικότερα υπόσχεται θαύματα εν μία νυκτί θα τολμούσα να πω.

Η αλήθεια για τα τεστ δυσανεξίας

Το υπουργείο Υγείας το 2016 ξεκαθάρισε την κατάσταση και αναφέρει στην απόφαση του τα παρακάτω:

Ως προς το θέμα των μηχανημάτων ελέγχου τροφικής δυσανεξίας τα ακόλουθα:

  1. Μόνο οι τεκμηριωμένες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οριστεί η ύπαρξη μιας αλλεργίας ή υπερευαισθησίας. Η διάγνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο στη συμβουλή για τον αποκλεισμό των τροφών, οι οποίες δημιουργούν τις αλλεργικές αντιδράσεις και όχι στο σχεδιασμό του διαιτολογίου
  2. Από τις εναλλακτικές μεθόδους, ουδεμία ως τώρα έχει τεκμηριωθεί
    επιστημονικά, συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για διάγνωση
    ούτε για θεραπεία
  3. Η διάγνωση κάποιας υπερευαισθησίας και ο αποκλεισμός των τροφών που την προκαλούν στο άτομο μπορεί να βοηθήσει αποκλειστικά και μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της
  4. Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη,
    έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμιση του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό
  5. Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να μετρηθεί και να εκτιμηθεί με διάφορους τρόπους. Η μέτρηση του είναι χρήσιμη για την διατροφική αξιολόγηση, όχι όμως και απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση ή η εκτίμησή του μπορεί να γίνεται από διαιτολόγο
  6. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο εμπόριο αξιόπιστα και πιστοποιημένα για τη διαγνωστική τους αξία κλινικά τεστ ανίχνευσης διατροφικών δυσανεξιών
  7. Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμιά επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαβητολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες.

Στο link θα βρείτε και την επίσημη τοποθέτηση της ΕΔΔΕ για τις εν λόγω δοκιμασίες.

Γνωστές δυσανεξίες

Η πιο ευρέως γνωστή δυσανεξία είναι αυτής της γλουτένης ή κοιλιοκάκη. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο εμφανίζεται σε άτομα μικρής ηλικίας, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και αργότερα κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Η απορροφητική ικανότητα του εντέρου πλήττεται γιατί η γλουτένη προσβάλει τις λάχνες του λεπτού εντέρου. Φλεγμονή, δυσθρεψία, δυσαπορρόφηση και καρκινικοί όγκοι είναι οι συνήθεις εκδηλώσεις της νόσου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρατηρείται συνοσηρότητα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hshimoto,  σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια σε περιπτώσεις υπογονιμότητας–αποβολών οι ειδικοί συστήνουν διακοπή ή μείωση της γλουτένης. Αν η νόσος διαγνωσθεί τότε η εφ’ όρου ζωής διακοπή γλουτένης είναι αναμενόμενη.

Γλουτένη

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι κάθε ποικιλίας, αποσμητικά, κραγιόν, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, κ.α.

Το ίδιο γνωστή είναι και η δυσανεξία στη λακτόζη ή υπολακτασία. Οφείλεται στην έλλειψη ή στην ανεπάρκεια από τον οργανισμό της λακτάσης, με την οποία η λακτόζη διασπάται σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Σημειώνεται ότι :

  • η παραγωγή αυτού του ενζύμου μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας
  •  στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων με υπολακτασία είναι υψηλό
  •  όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε λακτόζη. Τα σκληρά τυριά, για παράδειγμα, περιέχουν λιγότερο και δεν προκαλούν συνήθως διαταραχές.

 Η υπολακτασία προκαλεί την παραγωγή αερίων, φουσκώματος, συσπάσεων του πεπτικού σωλήνα και διάρροιας.

Εμπιστευθείτε τους ειδικούς

Είναι χρήσιμο να εμπιστεύεστε μόνο τους ειδικούς. Να τους ρωτάτε για έννοιες που δεν γνωρίζετε.

Maria-Panagiotopoulou

Επίσης, είναι χρήσιμο να αντιληφθεί κανείς ότι η επιστήμη της Διατροφής δεν έχει να κάνει με τέτοιου είδους τακτικές – πρακτικές.

Η διαιτολογική πράξη διέπεται από σαφείς κανόνες και αν κάποιος ασθενεί χρειάζεται να συμβουλευτεί τον ειδικό γιατρό για να μπει η διάγνωση και αντίστοιχα να ρυθμιστεί και η διατροφή.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top