Το κάστανα είναι ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό που συναντάται σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ευρώπη.
Η επιστημονική ονομασία της καστανιάς είναι Castanea Sativa και ανάμεσα στις χώρες που την συναντάμε είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, Γάλλια, η Ιταλία και η Ελλάδα. Εκτός από την Ευρώπη, υπάρχουν καστανιές και σε άλλες ηπείρους όπως η Ασία και η Αμερική.
Βέβαια, σε εκείνες τις χώρες οι καστανιές έχουν διαφορετικές ποικιλίες με άλλη σύσταση από την Ευρωπαϊκή καστανιά που θα εξετάσουμε σήμερα.
Κάστανα και υδατάνθρακες
Τα κάστανα έχουν υψηλό ποσοστό σε υδατάνθρακες συγκριτικά με τους υπόλοιπους καρπούς.
Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια βρώσιμου καρπού. Το μεγαλύτερο μέρος βέβαια είναι φυτικές ίνες (περίπου 28 γραμμάρια) και η υψηλή αυτή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλει στην:
- καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος
- καλύτερη λειτουργία του εντέρου
- πρόληψη της δυσκοιλιότητας
Ακόμη, τα κάστανα έχουν μεγάλο ποσοστό διαλυτών φυτικών ινών οι οποίες συμβάλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.
Πρωτεΐνες
Τα κάστανα έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες, παρόλα αυτά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελούν δομικό συστατικό πολλών ιστών, στην ανάπτυξη αλλά και στην επιδιόρθωση των φθορών του σώματος. Ακόμη, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Λιπαρά
Ο συγκεκριμένος καρπός έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά με βασικότερα το ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ.
Ακόμη, είναι πλούσια σε β-σιτοστερόλη, μια φυτοστερόλη η οποία φαίνεται να έχει υποχοληστερολαιμική δράση.
Βιταμίνες
Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C σε ποσοστό ίδιο με τα εσπεριδοειδή φρούτα. Η C είναι μια πολύ σπουδία βιταμίνη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς:
- συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου
- έχει αντιοξειδωτική δράση
- συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ακόμη, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη) η οποία έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού και στη σύνθεση του DNA.
Μεταλλικά στοιχεία
Το ασβέστιο είναι ένα ακόμη συστατικό που περιέχουν τα κάστανα και συμβάλλει στον σχηματισμό και στη διατήρηση των οστών και των δοντιών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ακόμη, τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή καλίου. Το κάλιο που περιέχουν συμβάλει στην καλύτερη ροή του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρομυικού συστήματος.
Επίσης, είναι πλούσια σε φώσφορο, ο οποίος μαζί με το ασβέστιο συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο συμβάλλει στην:
- καλύτερη λειτουργία του νευρομυικού συστήματος
- σύνθεση DNA και RNA
- σύνθεση πρωτεϊνών
Τέλος, το μαγγάνιο που περιέχουν συμβάλει στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, στο μεταβολισμό και στον θυρεοειδή αδένα. Σε μικρότερη μικρότερη περιεκτικότητα έχουν σίδηρο και ψευδάργυρο.
Αναλυτική σύσταση του κάστανου
Θρεπτικό συστατικό | Ανα 100γρ. ωμό κάστανο | Ανα 100γρ. ψητό κάστανο | Ανα 100γρ. βρασμένο κάστανο |
Νερό | 52γρ | 40,48γρ | 68,15γρ |
Θερμίδες | 196 kcal | 245kcal | 131kcal |
Πρωτεϊνες | 1,63γρ | 3,17γρ | 2γρ |
Λιπαρά | 1,25γρ | 2,2γρ | 1,38γρ |
Υδατάνθρακες | 44,17γρ | 52,96γρ | 27,76γρ |
Ασβέστιο | 19mg | 29mg | 46mg |
Σίδηρος | 0,94mg | 0,91mg | 1,73mg |
Μαγνήσιο | 30mg | 33mg | 54mg |
Φώσφορος | 38mg | 107mg | 99mg |
Μαγγάνιο | 0,336mg | 1,18mg | 0,854mg |
Κάλιο | 484mg | 592mg | 715mg |
Ψευδάργυρος | 0,49mg | 0,57mg | 0,25mg |
Βιταμίνη C | 40,2mg | 26mg | 26,7mg |
Νιασίνη (Β3) | 1102mg | 1342mg | 0,731mg |
Όπως βλέπουμε, τα κάστανα είναι ένας καρπός πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά τα οποία προσδίδουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα που καταναλώνουμε καθώς μπορεί να μας δώσουν πολλές επιπλέον θερμίδες. Στην μαγειρική μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως γλυκά, αλμυρές παρασκευές μέσα σε σαλάτες, συνοδευτικό μαζί με κρέας, σε σούπες ή ακόμα και μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
Τέλος, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραχθεί αλεύρι από το οποίο θα προκύψουν ζυμαρικά ή δημητριακά.