Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας.
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που σε συζητήσεις περί υγείας με φίλους ή συγγενείς ακούγεται η φράση “Ρώτησες για συμπληρώματα διατροφής”; Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής; Είναι φάρμακα; Μήπως είναι τροφή; Είναι προϊόντα που ανταποκρίνονται σε “μερικούς από εμάς”;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας τα συμπληρώματα διατροφής δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών, δεν είναι φάρμακα ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής για λίγους και καλούς. Αν δώσουμε προσοχή η ονομασία τους είναι εξαιρετικά ξεκάθαρη και δίνει την απάντηση από μόνη της.
Πρόκειται για διατροφικά προϊόντα που έρχονται να συμπληρώσουν τη συνήθη διατροφή μας. Είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις κατηγορίες πληθυσμού. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία λειτουργούν μόνο βοηθητικά στη καθημερινή διατροφή, ιδίως όταν δεν είναι ισορροπημένη.
Κοινά συμπληρώματα διατροφής
Οι μορφές των συμπληρωμάτων μπορεί να είναι σε σκόνη, δισκία, κάψουλες, υγρά, σπρέι και παστίλιες και τα πιό κοινά από αυτά είναι
- Βιταμίνες (όπως πολυβιταμίνες ή μεμονωμένες βιταμίνες όπως βιταμίνη D)
- Μέταλλα (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρος).
- Βότανα (όπως τζίντζερ)
- Βοτανικές ενώσεις (όπως καφεΐνη και κουρκουμίνη).
- Αμινοξέα (όπως τρυπτοφάνη και γλουταμίνη).
- Ζωντανοί μικροοργανισμοί (αναφέρονται ως «προβιοτικά»).
Οφέλη από την κατανάλωση συμπληρωμάτων
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους που διαφέρουν ανάλογα τον τύπο συμπληρώματος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
Συμβάλουν στη ενίσχυση της γενικής υγείας, δίνουν ενέργεια στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, συμπληρώνουν τις ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, καταπραΰνουν πληθώρα συμπτωμάτων (π.χ. αυπνίες). Πολλά θα μπορούσαν ακόμα να ειπωθούν για τα οφέλη των συμπληρωμάτων αν εστιάσουμε στο καθένα από αυτά ξεχωριστά.
Μειονεκτήματα από την κατανάλωση συμπληρωμάτων
Στην άλλη όψη του νομίσματος, βρίσκονται τα μειονεκτήματα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κύριο μειονέκτημα και άξιο αναφοράς είναι η λανθασμένη χρήση τους. Η υπέρμετρη χρήση ή άσκοπη χρήση τους δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Ακόμα, μεγάλη προσοχή απαιτεί η συνδυαστική χρήση τους με άλλα φάρμακα καθώς είναι πιθανό να αλληλοεπιδράσουν και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.
Χρειαζόμαστε τελικά τα συμπληρώματα διατροφής;
Ουσιαστικά, εάν η διατροφή που ακολουθούμε είναι ισορροπημένη και πλήρης από θρεπτικά συστατικά, ξεκουραζόμαστε επαρκώς και κάνουμε συστηματική άσκηση, η απάντηση είναι όχι.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τους απαιτητικούς ρυθμούς ζωής, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής. Οφείλει να διευκρινιστεί επίσης πως υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται συμπληρώματα. Σε αυτές ανήκουν:
- Χορτοφάγοι που δεν κάνουν σωστούς συνδυασμούς τροφών
- Παιδιά και ενήλικες σε αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα
- Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία
- Άτομα με ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών σχετιζόμενες με φάρμακα
- Άτομα που υποσιτίζονται
- Θηλάζουσες & εγκυμονούσες λόγω αυξημένων αναγκών
- Άτομα με χρόνια νοσήματα
- Αθλητές για στήριξη του οργανισμού
- Άτομα τρίτης ηλικίας
- Άτομα σε μετεγχειρητικό στάδιο
Συμπέρασμα
Η σωστή κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα πάντα με τις προσλαμβανόμενες ποσότητες αναφοράς (RDAs) και τις οδηγίες του ιατρού ή του Διαιτολόγου σας, μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση και στη βελτίωση της υγείας σας.
Πριν καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί για την αποφυγή αλληλεπίδρασης με τυχόν φάρμακα.