πιπερόριζα

Πιπερόριζα : 10 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η πιπερόριζα ή αλλιώς ginger είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τις κουζίνες της ανατολής και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών.

Στην δύση προστίθεται συνήθως σε γλυκά και σε μπισκότα, τα γνωστά σε όλους μας gingerbread cookies. Γενικά, η επιθυμία να είμαστε και να νιώθουμε καλά, μας παροτρύνει να προσέξουμε το τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας.  

Επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες φέρνουν στο προσκήνιο τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης, με πρωταγωνιστές βότανα και μπαχαρικά. Η αίσθηση της γεύσης που σου αφήνει στο στόμα η πιπερόριζα είναι ένας συνδυασμός γλυκού, πικάντικου και πιπεράτου τόνου.

1.Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

 Το μπούκωμα στη μύτη και η ρινική καταρροή είναι συμπτώματα που ταλαιπωρούν κάποιους, δυσκολεύοντας τους την καθημερινότητα.

Πρόκειται για αντίδραση του οργανισμού σε  αλλεργιογόνα ουσία που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα. Πολλές φορές, όταν κάποιος είναι πολύ αγχωμένος νιώθει αυτό το μπούκωμα στη μύτη πιο έντονα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  ιατρικό περιοδικό BMC, η κατανάλωση τσαγιού από πιπερόριζα είχε ανακουφιστική επίδραση σε άτομα που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα.

2.Ανοσοποιητικό σύστημα και ιώσεις

Ανεξαρτήτως εποχής οι ιώσεις παραμονεύουν στη γωνία.  

Οι αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες που έχει η πιπερόριζα συμβάλλουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Ένα ρόφημα με πιπερόριζα παρέχει θερμαντικές και τονωτικές ιδιότητες.

3.Ανακουφίζει από την ναυτία και παρουσιάζει αντιεμετική δράση

Η ναυτία είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που η αιτία της εμφάνισης της διαφέρει για τον καθένα.  

Εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουμε τη ναυτία του ταξιδιώτη, καθώς επίσης και τη ναυτία που ταλαιπωρεί   άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

4.Βοηθάει στη χώνεψη

Η πιπερόριζα επιταχύνει την πέψη αποφεύγοντας  έτσι το ενοχλητικό φούσκωμα και τη συγκέντρωση αερίων στο έντερο.

5.Έχει αναλγητική δράση στους πόνους της περιόδου

Σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν, η αναλγητική δράση της πιπερόριζας φάνηκε να είναι παρόμοια με τις φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται στο γυναικείο πληθυσμό για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου.

Επίσης, σε έρευνα αναφέρθηκε ότι τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας ήταν πιο ήπια όταν η χρήση της πιπερόριζας ξεκίνησε δυο μέρες πριν την έναρξη της περιόδου.

6.Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η πιπερόριζα ή αλλιώς ginger μπορεί να προστεθεί στις διατροφικές μας επιλογές και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Η φλεγμονή είναι σημάδι ότι το αμυντικό μας σύστημα έχει μπει στη διαδικασία αντιμετώπισης πιθανού εισβολέα που του κάνει κακό. Προκειμένου λοιπόν να υποχωρήσει η φλεγμονή, το φαρμακείο της φύσης διαθέτει μια ευρεία γκάμα αντιφλεγμονωδών τροφίμων συμπεριλαμβανομένης και της πιπερόριζας.

7.Αντιοξειδωτική δράση

Τα πλούσια φυτοχημικά συστατικά που διαθέτει η πιπερόριζα προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες  των οποίων ο ρόλος είναι η προστασία των κυττάρων  από τις ελεύθερες ρίζες.

8.Συμβάλλει στη μείωση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που προέκυψαν από εμπειρικές μελέτες.  Συμπέραναν ότι η χρήση πιπερόριζας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

9.Η πιπερόριζα συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας

Βασικό συστατικό της πιπερόριζας, η ζινζερόλη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της γνωστικής εξασθένισης που οφείλεται είτε στην αύξηση της ηλικίας είτε σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι η νόσος Alzheimer.

10.Μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέροντα τα πιάτα μας

Η τροφή δεν ικανοποιεί μόνο τη βιολογική μας πείνα. Παίρνουν μέρος και οι υπόλοιπες αισθήσεις μας.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό τρόφιμο σε μια ιδιαίτερη γευστική απόλαυση. Η πιπερόριζα σε ροφήματα και φαγητά-γλυκά θεωρείται ασφαλής επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να επηρεάσει κάποιους που παίρνουν φάρμακα για τον διαβήτη ή για την πήξη του αίματος.

Πώς βρίσκεις το Ginger στην αγορά και πως να το καταναλώσεις

Η πιπερόριζα πωλείται με τη μορφή σκόνης (αποξηραμένη ρίζα) αλλά και στην φρέσκια της εκδοχή. Η φρέσκια ρίζα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.

Μπορεί να καταναλωθεί σα ρόφημα ή να την προσθέσουμε σε μαρινάδες, σε φαγητά αλλά και σε γλυκές λιχουδιές.

Πηγές
  • Anh NH, Kim SJ, Long NP, Min JE, Yoon YC, Lee EG, Kim M, Kim TJ, Yang YY, Son EY, Yoon SJ, Diem NC, Kim HM, Kwon SW. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020; 12(1):157. https://doi.org/10.3390/nu12010157
  • Arcusa Raúl, Villaño Débora, Marhuenda Javier, Cano Miguel, Cerdà Begoña, Zafrilla Pilar Potential Role of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in the Prevention of Neurodegenerative Diseases  JOURNAL=Frontiers in Nutrition 
  • https://doi.org/10.3389/fnut.2022.809621
  • E.M. Bartels, V.N. Folmer, H. Bliddal, R.D. Altman, C. Juhl, S. Tarp, W. Zhang, R. Christensen,Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials, Osteoarthritis and Cartilage, https://doi.org/10.1016/j.joca.2014.09.024
  • Yamprasert, R., Chanvimalueng, W., Mukkasombut, N. et al. Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial. BMC Complement Med Ther 20, 119 (2020). https://doi.org/10.1186/s12906-020-2875-z
  • Nikkhah Bodagh, M, Maleki, I, Hekmatdoost, A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2019; 7: 96– 108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top