σελήνιο

Σελήνιο: Οφέλη, πηγές και συμπτώματα έλλειψης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το σελήνιο αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό που το χρειάζεται ο οργανισμός μας προκειμένου να εκτελέσει εσωτερικές βασικές λειτουργίες.

 Η προτεινόμενη ημερήσια δόση (RDA) σεληνίου για ενήλικες γυναίκες και άνδρες ανέρχεται σε 55μg. Που όμως μας ωφελεί και πώς μας προστατεύει;

Τι μας προσφέρει το σελήνιο

Τα οφέλη του σεληνίου είναι εμφανή σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι τα μακροφάγα και τα Τ-λεμφοκύτταρα βασίζονται στο σελήνιο για να επιτελέσουν το βασικό τους έργο, την προστασία του οργανισμού από μικρόβια και λοιμώξεις.

Προσφέρει στον οργανισμό τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ελεύθερες ρίζες. Η υπερβολική παραγωγή τους όμως μπορεί να βλάψει τις κυτταρικές μεμβράνες και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών (καρδιαγγειακά, καρκίνος).

Το σελήνιο  είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, της γλουταθειόνης, το οποίο με τη σειρά του δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο και σε παθήσεις της καρδιάς.  Συνεπώς καταλαβαίνουμε το σημαντικό ρόλο των θρεπτικών συστατικών όπως είναι αυτό.

Σελήνιο και ασθένειες του θυρεοειδή αδένα

Συγκριτικά με άλλους αδένες στο σώμα μας, ο θυρεοειδή αδένας διαθέτει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σελήνιο.

Συνεπώς, η επάρκεια στον οργανισμό εξασφαλίζει όσο το δυνατόν καλύτερα το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών και κατά επέκταση την ορθή λειτουργία του θυρεοειδή.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Ερευνητές από το τμήμα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Harvard επισημαίνουν ότι από τους 7000 συμμετέχοντες στην έρευνα, όσοι είχαν έλλειψη σε σελήνιο παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 24% .

Σελήνιο και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η χρόνια έλλειψη του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να πυροδοτήσει αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το σελήνιο αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο και σε άτομα που πάσχουν από αυτό το αυτοάνοσο, έχει βρεθεί ότι  είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα το σελήνιο στις αιματολογικές εξετάσεις.

Πηγές πρόσληψης σεληνίου

Το σελήνιο βρίσκεται σε διάφορες ομάδες τροφίμων όπως τα θαλασσινά, τα νεφρά, το συκώτι, τα δημητριακά, τα λαχανικά (άσπρο λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών), τα καρύδια Βραζιλίας, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.

Η περιεκτικότητα των φυτικών τροφίμων σε σελήνιο διαφέρει καθώς εξαρτάται από την σύσταση της γης που καλλιεργούνται.  Έτσι εξηγείται η διαφορά σε ποσότητα τόσο για τα φυτά που καλλιεργούνται όσο και για τα ζώα που τρέφονται από τα φυτά.

Συμπτώματα έλλειψης

Η εμφάνιση κάποιων  ασθενειών μπορούν να μας βάλουν σε υποψία ότι έχουμε έλλειψη σεληνίου.

Χαρακτηριστικές ασθένειες που εμπίμπτουν σε αυτήν την κατηγορία είναι ασθένειες που σχετίζονται με το θυρεοειδή αδένα (Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, νόσος του Grave’s) και η Γεροντική άνοια/ Νόσος Alzheimer. Επίσης, η απώλεια της χρωστικής των μαλλιών και του δέρματος, ο μυϊκός πόνος, η αδυναμία καθώς και η ανδρική στειρότητα.

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που λαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή, έχουν ένα σκοπό. Τη θρέψη του οργανισμού, τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη των ασθενειών.

Βιβλιογραφία
  • Ferreira Rannapaula Lawrynhuk Urbano, Sena-Evangelista Karine Cavalcanti Maurício, de Azevedo Eduardo Pereira, Pinheiro Francisco Irochima, Cobucci Ricardo Ney, Pedrosa Lucia Fatima Campos  ΄Selenium in Human Health and Gut Microflora: Bioavailability of Selenocompounds and Relationship With Diseases’  Frontiers in Nutrition, Vol.8, 2021
  • https://www.alzdiscovery.org/uploads/cognitive_vitality_media/Selenium_1.pdf
  • https://www.drtsoukalas.com
  • Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, ΤΕΙ Κρήτης Εισαγωγή στην επιστήμη της Διατροφής και της Διαιτολογίας
  • https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/selenium-rich-diet-may-lower-type-2-diabetes-risk/

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top