Προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Με τον όρο προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς (ΠΠΑ) εννοούμε την συνολική ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει κατά μέσο όρο ένας ενήλικας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε μια διατροφή 2000 (kcal) θερμίδων.
Η σαφής και περιεκτική επισήμανση των τροφίμων, παρέχει στους καταναλωτές διατροφικές πληροφορίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές. Αυτές οι επιλογές καθίστανται δυνατές μέσω της καλύτερης κατανόησης της ποσότητας της ενέργειας και των βασικών θρεπτικών συστατικών, που περιέχονται σε μια μερίδα και το ποσοστό, που αντιπροσωπεύουν σε σχέση με την ημερήσια διατροφική πρόσληψη ενός μέσου ατόμου, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη αυτά τα στοιχεία στο πλαίσιο του καθημερινού τους διαιτολογίου.
Τα ποσοστά ΠΠΑ που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων, ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τον κανονισμό 1169/2011 και βασίζονται σε επιστημονικές συμβουλές από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Στους παρακάτω πίνακες παραθέτονται οι διατροφικές τιμές αναφοράς για ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Η προτεινόμενη επισήμανση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς για την ενέργεια (8400 kJ/2000 kcal) αντιστοιχεί στη συνιστώμενη πρόσληψη ενέργειας για μια γυναίκα με μέτρια φυσική δραστηριότητα και ο λόγος που επιλέχθηκε η προβολή των ενδεικτικών προσλήψεων των γυναικών στις ετικέτες των τροφίμων είναι η κάλυψη των κατώτατων προσλήψεων και η αποφυγή πρόσληψης περισσότερων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών (λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, νάτριο) που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • www.referenceintakes.eu
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1169/2011
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top