Οι άσχημες και ραγδαίες εξελίξεις του πολέμου έχουν επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με τις άσχημες ειδήσεις και εικόνες του πολέμου. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει φόβο, άγχος και ανησυχία. Αυτό σίγουρα δεν μένει απαρατήρητο από τα παιδιά.
Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν τις εξελίξεις και να ενημερώνονται αναλόγως πάντα την ηλικία τους. Παρακάτω παραθέτω κάποιους τρόπους που μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά γι αυτό το δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο:
Ηλικία του παιδιού
Έχοντας πάντα υπόψη την ηλικία του παιδιού, απαντάμε σε όλες του τις ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο.
Σε μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να συζητήσουμε το πόσο «κακός» είναι ένας πόλεμος και τι οδυνηρές συνέπειες έχει. Μιλάμε στο παιδί με λόγια που μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει στην ηλικία που βρίσκεται.
Έκφραση συναισθημάτων
Παροτρύνουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του είτε με λόγια είτε μέσω της ζωγραφικής και του κουκλοθέατρου .
Καθησυχασμός
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν τρομοκρατούμε το παιδιά.
Τα παιδιά μπορούνε να νιώσουνε το φόβο και την ανησυχία μας και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε στην παρούσα φάση. Τα καθησυχάζουμε και τα διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα κρατήσουμε ασφαλή.
Όχι στη προβολή του πολέμου μέσω Μ.Μ.Ε.
Δεν δείχνουμε τις σκληρές εικόνες του πολέμου που προβάλλει η τηλεόραση.
Τα μικρά παιδιά φοβούνται και τραυματίζονται ψυχικά καθώς λόγω ηλικίας δεν μπορούνε να αντιληφθούν καλά την κατάσταση. Αν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία μπορούνε να παρακολουθούν μαζί μας τις εξελίξεις του πολέμου καθώς αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση.
Προσέξτε:
- Αν διαπιστώσουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως αυξημένη επιθετικότητα, φόβο και ανησυχία στον ύπνο μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς την έκθεσή του σε εικόνες πολέμου που προβάλλουν τα ΜΜΕ
- Αν τα παιδιά αρχίσουν να παίζουν “παιχνίδια πολέμου” δεν εκπλησσόμαστε. Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσουν το άγχος και την ανησυχία τους
Συζήτηση
Τέλος, μπορούμε μαζί με το παιδί να κουβεντιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο.
Του δείχνουμε ότι για όσο κακό υπάρχει στο κόσμο, υπάρχει και άλλο τόσο καλό. Ο πόλεμος είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ανέκαθεν υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει. Οφείλουμε προς το παρόν να ενημερώσουμε και να προστατέψουμε ψυχικά τα παιδιά μας.