Ποια η διαφορά του στιγμιαίου με τον καφέ φίλτρου στην περιεκτικότητα καφεΐνης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Αναμφισβήτητα ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως και είναι ένα από τα τρόφιμα που έχει μελετηθεί εκτεταμένα από την επιστημονική κοινότητα.
Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που τίθεται  σχετικά με τον καφέ είναι πόση ποσότητα επιτρέπεται να καταναλώσουμε σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης ποιος καφές είναι προτιμότερο να καταναλωθεί ανάμεσα στον στιγμιαίο και το καφέ φίλτρου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εξέδωσε απάντηση σε αυτό το  ερώτημα μετά από εκτεταμένο έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει για την καφεΐνη και ανάρτησε ανακοίνωση ότι η πρόσληψη καφεΐνης για τους ενήλικες μέχρι 400mg/ 24h από όλες τις πηγές είναι ασφαλής.
Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει να συγκρίνουμε τους δύο καφέδες στην περιεκτικότητα καφεΐνης :

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (200 ml) 100 – 175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Είναι εμφανές ότι ο καφές φίλτρου έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη εν αντιθέσει με τα άλλα είδη καφέ, όπως ο στιγμιαίος καφές ο οποίος λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη τελικά είναι πιο ελαφρύς καφές.
Συνεπώς, οι  λάτρεις του καφέ μπορούν να καταναλώσουν άφοβα το στιγμιαίο καφέ στις ποσότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσέχοντας όμως την επιπλέον καφεΐνη από άλλες πηγές όπως τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.
Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ο στιγμιαίος καφές είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με το καφέ φίλτρου για τους ανθρώπους που προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζετε με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top