πλιγούρι

Πλιγούρι: Ιδιότητες και Οφέλη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το πλιγούρι αποτελεί βασικό συστατικό της ανατολίτικης κουζίνας αλλά και της ελληνικής ενώ πλέον έχει γίνει δημοφιλές και στην Ευρώπη, λόγω της θρεπτικής του αξίας.

Είναι ένα δημητριακό με βάση τον πυρήνα του σκληρού σιταριού μετά από θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Πολλοί το μπερδεύουν με το κουσκούς, το οποίο επίσης προέρχεται από σιτάρι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζυμαρικό και όχι δημητριακό.

Διατροφικά, το πλιγούρι είναι ανώτερο του κουσκούς. Περιέχει ολόκληρο τον καρπό του σιταριού, άρα περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πλιγούρι και οφέλη για την υγεία μας

Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο και σελήνιο. Έτσι, η αντικατάσταση άλλων αμυλούχων προϊόντων (ζυμαρικά, λευκό ρύζι, κουσκούς) με το πλιγούρι, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το πλιγούρι, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ταυτόχρονα, αποτελούν τροφή για τα καλά μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του βάρους

Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη και σε φυτικές ίνες, καθιστά το πλιγούρι ένα τρόφιμο με υψηλό δείκτη κορεσμού, σε σύγκριση με άλλα αμυλούχα προϊόντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με μικρότερη ποσότητα μπορεί κάποιος να χορτάσει πιο εύκολα. Αυτό φυσικά βοηθάει στο να χάσει κάποιος ή να διατηρήσει το βάρος του.

Προλαμβάνει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το πλιγούρι αποτελεί καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή έχουν διαγνωστεί με ινσουλινοαντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια από άλλα αμυλούχα τρόφιμα, βοηθώντας τον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Επίσης, το πλιγούρι συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στο πλιγούρι, είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη μνήμη, μειώνοντας την κόπωση, βελτιώνοντας τη διάθεση, κ.α.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top