τότε οι ερευνητές είχα αναφέρει:
“Για πολλά παιδιά, η παχυσαρκία ξεκινάει καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν, συνεχίζουν να είναι παχύσαρκοι χωρίς να τρώνε περισσότερο από ότι οι μη παχύσαρκοι συνομήλικοι τους.”
Παρακάτω θα δούμε μια νέα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερα από 300 παιδιά και τους γονείς τους. Αξιολόγησαν 22 μεταβλητές που έχουν χαρακτηριστεί ως προγνωστικοί παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας.
Από αυτούς τους 22 βρέθηκαν 3 που φαίνεται να έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με την παιδική παχυσαρκία. Αυτοί οι 3 παράγοντες είναι:
- η έλλειψη ύπνου
- ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των γονέων
- η απαγόρευση της κατανάλωσης τροφών με σκοπό την απώλεια βάρους.
Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να πειστούν τους γονείς να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση της υγείας, να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, έτσι ώστε τα υγιεινά τρόφιμα να είναι ευκολότερα διαθέσιμα και τα λιγότερο υγιεινά να μην είναι.
Οι ερευνητές δήλωσαν: “Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσω επιβράβευσης ή τιμωρίας στα παιδιά, αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους το φαγητό που θα καταναλώσουν, από τα διαθέσιμα φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι, επίσης αφήστε τα να επιλέξουν και την ποσότητα αυτών”
Σύμφωνα με τον καθηγητή Brent McBride εάν ένα παιδί είχε στερηθεί αυτά τα “παχυντικά” σνακ ήταν πιθανότερο να αυξήσει την κατανάλωση τους στο μέλλον. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να στερήσουμε τα παιδιά μας απλά να αλλάξουμε την ευκολία πρόσβασης στα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.
Τα ευρήματα από τις δύο αυτές έρευνες αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν ένας οδηγός για μια στοχευμένη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στο άμεσο μέλλον.