Νέα ερευνητικά δεδομένα για τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ο καφές είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό και για πολλούς ανθρώπους αποτελεί την 1η πηγή ενυδάτωσης.
Ενώ στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ερευνητικά δεδομένα για την ασφάλεια της πρόσληψής του σε περιπτώσεις υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών ασθενειών ήταν αντικρουόμενα πλέον νέες και πιο καλά σχεδιασμένες μελέτες μας δίδουν περισσότερα και ορθότερα στοιχεία για του πληθυσμούς αυτούς.
Σύμφωνα με νέες μελέτες, ή κατανάλωση μέτριας πρόσληψης καφέ (3-4 κούπες/ημέρα) όπως στιγμιαίου καφέ, είναι απόλυτα ασφαλής και δεν αυξάνει τα επίπεδα, τόσο στην αρτηριακή πίεση όσο και στα καρδιαγγειακά, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιακές αρρυθμίες,  την θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτίας, καρδιακών αρρυθμιών αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, προήλθαν με βασικό σκοπό την ανασκόπηση μέσω  συγκέντρωσης και αξιολόγησης όλων των μελετών από το 2010 έως το 2016 που αφορούσαν την πρόσληψη καφέ σε ασθενείς με υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες ή σακχαρώδη διαβήτη. Από τις 94 περιλήψεις που εξετάστηκαν, επιλέχθηκαν 34 σχετικές μελέτες και τα αποτελέσματα αυτών, τα οποία και συμπεριλήφθησαν στην παρούσα αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι με βάση τα στοιχεία από αυτές τις μελέτες, η κατανάλωση καφέ με μέτρο είναι τόσο ασφαλής όσο και ευεργετική για υγιή άτομα και για ασθενείς με υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες ή σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως, ο περιορισμός του καφέ δεν δικαιολογείται γι ‘αυτούς τους ασθενείς, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
Κύρια ευρήματα:

  • Δεδομένα από πρόσφατες ανασκοπήσεις μελετών και προοπτικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ είναι απόλυτα ασφαλής και δεν αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, καρδιακής ανεπάρκειας, θνησιμότητας οποιασδήποτε αιτίας και καρδιακών αρρυθμιών.
  • Όπως φάνηκε από τις μελέτες η ασφαλέστερη ποσότητα πρόσληψης είναι 3-4 κούπες/ημέρα, ποσότητα η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτών που καταναλώνουν καφέ.
  • Παλαιότερες μελέτες εμφάνιζαν μεθοδολογικά σφάλματα και αναντιστοιχίες στο είδος και την ποσότητα του καφέ που είχαν εξετάσει και γι’ αυτό τα αποτελέσματα ήταν διφορούμενα
  • Η θετική αυτή σχέση του καφέ με τις παραπάνω καταστάσεις υγείας διαπιστώθηκε τόσο σε υγιείς όσο και ασθενείς με υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες, καρδιακή ανεπάρκεια ή/και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Τα ευεργετικά οφέλη της πρόσληψης καφέ παρατηρούνται κατόπιν συστηματικής κατανάλωσης αυτού και όχι τόσο στους περιστασιακούς καταναλωτές καφέ
  • Δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ώστε τα άτομα με υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακές αρρυθμίες να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ, αντίθετα φαίνεται ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ μπορεί να είναι ευεργετική με προτίμηση στο φιλτραρισμένο καφέ.
  • Τα πολυποίκιλα συστατικά του καφέ πέρα από την καφεΐνη όπως τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη), κουινιδίνες, λιγνάνες και το χλωρογενικό οξύ συμβάλλουν συνεργιστικά στα θετικά οφέλη της κατανάλωσης καφέ.

Μια υπεροχή σε σχέση με τους άλλους καφέδες γι’ αυτή την ευεργετική δράση φάνηκε ότι παρουσιάζει ο φιλτραρισμένος καφές όπως είναι ο στιγμιαίος καφές που κατά κόρον καταναλώνουμε οι Έλληνες τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του (φραπέ).
Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ, όπως ο στιγμιαίος καφές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγιεινές επιλογές, που μπορούν να μας οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, ένα γενικότερο ‘ευ ζην’,  ενώ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζονται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
Βιβλιογραφία :
Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017 Mar;15(3):151-156. doi: 10.1080/14779072.2017.1287563. Epub 2017 Feb 3.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top