mythoi-kai-alithies-diatrofi-stin-egkymosini

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή στην εγκυμοσύνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.

Είναι ίσως η μοναδική περίοδος που ο οργανισμός της έχει τόσο μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Επομένως, μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την έκβαση της εγκυμοσύνης όσο και για την υγεία του μωρού και της μητέρας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιο διατροφικοί μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη που ενδεχομένως παραπλανούν και μπερδεύουν την έγκυο. Πάμε να ξεδιάλυνουμε το τοπίο και να εξηγήσουμε τι ισχύει πραγματικά.

Μύθος 1: Η έγκυος πρέπει να τρώει για 2

Η αλήθεια

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια έγκυος έχει ακούσει ή έχει σκεφτεί ότι πρέπει να τρώει για 2.

Ο συγκεκριμένος μύθος είναι ο πιο διαδεδομένος. Η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα στο πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται επιπλεόν θερμιδική πρόσληψη. Στο δεύτερο τρίμηνο συστήνεται η πρόσληψη επιπλέον 300kcal / ημέρα και στο τρίτο τρίμηνο επιπλέον 350-400kcal/ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με μικρή ποσότητα φαγητού.

Εκεί που θα πρέπει να εστιάσει η εγκυος είναι στην ποιότητα του φαγητού. Να επιλέγει υγιεινά τρόφιμα και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Συστήνονται 5 γεύματα ημερησίως (3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα), κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής, δημητριακών ολικής άλεσης, εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και άπαχου κρέατος.

Μύθος 2: Η κατανάλωση καφέ απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Η αλήθεια

Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης και όχι ο αποκλεισμός της.

Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, δηλαδή κάτω από 200mg την ημέρα, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα στην μητέρα και στο έμβρυο. Για προληπτικούς λόγους συστήνεται σε μία έγκυο η πρόσληψη καφέ να είναι κάτω από 200mg την ημέρα.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλές τροφές εκτός του καφέ όπως το τσάι, η σοκολάτα και σε πολλά αναψυκτικά. Η περιεκτικότητά σε καφεϊνη βέβαια διαφέρει ανάλογα την παρασκευή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια έγκυος μπορεί να καταναλώνει μέχρι 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ την ημέρα.

Μύθος 3: Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση ψάριων

Η αλήθεια

Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, θα ήταν καλό να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 1-2 φορές εβδομαδιαίως.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι οφέλημα τόσο στην έγκυο όσο και στο έμβρυο για την ομαλή αναπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την όραση.

Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ψαριών όπως ο ξιφίας, ο τόνος και τα καρχαριοειδή. Έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και οι διοξίνες. Οι συγκεκριμένες ουσίες προκαλλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους. Ακόμη, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης ωμών ψαρίων όπως σούσι και οστρακοειδή (γυαλιστερές, μύδια κτλ). Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης και μόλυνσης από λιστέρια.

Μυθος 4: Οι εγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν σαλάτες και ωμά λαχανικά

Η αλήθεια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμγωνα με τις πρόσφατες οδηγίες συστήνεται η κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών και 3 μερίδων φρούτων την ημέρα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ινές και αντιοξειδωτικά που μόνο οφέλη μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό. Καλό θα ήταν οι εγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση σε έτοιμες σαλάτες ή φρουτοσαλάτες. Γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που δεν ξέρουν αν εχουν πληθεί καλά.

Επομένως, φροντίζουμε να καταναλώνουμε πολύ καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά και όχι να τα αποφεύγουμε.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top