μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει μουστοκούλουρα; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι…

Τα μουστοκούλουρα έχουν περίπου 130 θερμίδες το τεμάχιο σε σχήμα στρογγυλό ή σε πλεξίδα που ανάλογα με το γούστο του κάθε ουρανίσκου μπορεί να είναι μαλακά ή σκληρά. Αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Βασικά συστατικά που έχουν τα μουστοκούλουρα

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο μούστος και σε άλλες περιπτώσεις το πετιμέζι. Τόσο ο μούστος όσο και το πετιμέζι είναι παράγωγα του σταφυλιού.

Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του σταφυλιού, ο μήνας του τρύγου, έτσι λοιπόν κάποιοι τυχεροί από εμάς τον καιρό αυτό θα τρυγήσουν και θα φτιάξουν το δικό τους κρασί, μούστο ή πετιμέζι. Η διαφορά ανάμεσα στο μούστο και στο πετιμέζι είναι ότι το μεν πρώτο είναι ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από το πάτημα, ενώ το δεύτερο είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου.

Τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι. Το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διότι τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, τα μουστοκούλουρα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο έτσι ώστε να φτιάξουμε για τα άτομα που αγαπάμε μουστοκούλουρα. Σας παραθέτουμε μια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μούστο.

Υλικά για τα μουστοκούλουρα
  • 500 ml μούστο
  • 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1½ κουταλιά του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1½ κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ κονιάκ
  • όσο πάρει (γύρω στο 1½ κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πώς να φτιάξετε τα μουστοκούλουρα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.

Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Καλή απόλαυση!

Δείτε όλες τις γευστικές προτάσεις του Diatrofi.gr

Σας άρεσε η συνταγή;

Δείτε όλες τις προτάσεις των μελών της Επιστημονικής Ομάδας διατροφή στην ενότητα Συνταγές

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top