Μεσκίτ σε σκόνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

“Το χαρούπι της Αμερικής”

Εσείς ξέρετε το μεσκίτ; Αν όχι, σίγουρα αξίζει να το ανακαλύψετε!
Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σκόνη μεσκίτ ως υπερτροφή, άλλοι το χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Το βέβαιο είναι πως λόγω του εξαίσιου και ιδιαίτερου αρώματος που έχει και της καραμελωτής γεύσης του, προσθέτει μια φυσική γλυκύτητα σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή, από τον καφέ έως συνταγές κατσαρόλας.
H σκόνη μεσκίτ (mesquite) προέρχεται από τους καρπούς του από ώριμους λοβούς σπόρων του δέντρου μεσκίτ,  γνωστό και ως algorroba (Prosopis juliflora), ένα είδος άγριας μιμόζας που ευδοκιμεί σε ζεστές, ξηρές και άγονες περιοχές στη Νότια Αμερική. Στις ερήμους της Αμερικής, οι αυτόχθονες  χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τους σπόρους μεσκίτ στην καθημερινή τους διατροφή, σε μορφή αλευριού, γλυκαντικού ή δημιουργώντας γλυκά ποτά. Σήμερα, η σκόνη μεσκίτ έχει αποδειχτεί ένα ευπροσάρμοστο τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση, ενώ θεωρείται σημαντικό συστατικό στη χορτοφαγική, αλλά και ωμοφαγική διατροφή, διότι δεν χρειάζεται ψήσιμο.
Οι ιδιότητες του μεσκίτ
Για χιλιάδες χρόνια δεν είχαν εμφανιστεί κρούσματα διαβήτη στους ιθαγενείς Αμερικανούς που χρησιμοποιούσαν το μεσκίτ ως βασική τροφή. Η απομάκρυνσή τους από τις παραδοσιακές διατροφικές τους συνήθειες και ο εθισμός σε μοντέρνες επεξεργασμένες τροφές, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη. Πιστεύεται ότι μία από τις κύριες αιτίες αυτού είναι η απομάκρυνση του μεσκίτ από τη διατροφή τους.
Το μεσκίτ είναι αποτελεσματικό στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, γιατί το διατηρεί σε σταθερό επίπεδο για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο συνδυασμός του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (25) και του υψηλού ποσοστού φυτικών ινών, επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.
Το μεσκίτ περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη (11-17%), ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, αμινοξέα και λυσίνη.
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (3%), ενώ δεν περιέχει γλουτένη από τη φύση του.
Όσον αφορά τη γεύση του, θυμίζει καρύδι, κανέλα και μόκα μαζί με μια καραμελωτή χροιά. Όταν προστίθεται σε αρτοποιήματα, βελτιώνει τη γεύση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τροφίμου, λόγω της περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;
Η βιολογική και ωμή σκόνη μεσκίτ είναι θρεπτική και ιδιαίτερα γευστική που την καθιστά ιδανική για χρήση σε πληθώρα συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Προσθέτει βάθος και αναδεικνύει οποιαδήποτε συνταγή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Στον καφέ, στο τσάι αντί για ζάχαρη. Βάλτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Σε smoothies και shakes πρωτεΐνης. ½- 1 κουταλιά της σούπας είναι συνήθως αρκετή.
  • Για να πασπαλίσετε σκόνη μεσκίτ σε γιαούρτι, φρουτοσαλάτες, μούσλι και διάφορα δημητριακά
  • Για χειροποίητες μπάρες δημητριακών, μπάρες ενέργειας, γκρανόλα κλπ
  • Σε σπιτικές σοκολάτες, καθώς ταιριάζει εξαιρετικά με κακάο.
  • Σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες και στην παρασκευή επιδορπίων
  • Σε σούπες, συνταγές κατσαρόλας ή οποιοδήποτε πιάτο με λαχανικά ή κρέας.
  • Ως καρύκευμα, μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σάλτσες, ή να χρησιμοποιηθεί και ως γλυκό καρύκευμα στις συνταγές σας
  • Ως εναλλακτικό γλυκαντικό, αντί για ζάχαρη, μέλι κλπ
  • Το μεσκίτ δεν περιέχει γλουτένη που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη υφή και τη γλυκύτητα του, το καθιστούν ένα ιδανικό υποκατάστατο του αλευριού σε συνταγές κέικ και μπισκότων χωρίς γλουτένη.
  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυσίνη, αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη για αρτοπαρασκευάσματα σε συνδυασμό με άλλα άλευρα (25-30% μεσκίτ), κράκερ και άλλα αφυδατωμένα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές μπορεί να αντικαταστήσει κατά ¼ έως ½ το λευκό αλεύρι στις συνταγές.

Σε κάθε περίπτωση το βιολογικό μεσκίτ σε σκόνη αξίζει να αποκτήσει μια θέση στην κουζίνα και τη διατροφή μας, καθώς αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο για να προσθέσουμε γεύση και θρεπτική αξία σε κάθε συνταγή ή ρόφημα μας.
Συνταγή για Μπισκότα με Μεσκίτ  χωρίς γλουτένη
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά
Συστατικά:
1½ φλιτζάνι αλεύρι χωρίς γλουτένη
½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν, ψιλοκομμένα
¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας
¼ φλιτζάνι σκόνη μεσκίτ
Πρέζα αλατιού
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Πάρτε για κάθε μπισκότο περίπου 2 κουταλιές της σούπας ζύμης, και φτιάξτε μια μπάλα και μετά πατικώστε τη λίγο. Τοποθετήστε τις σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε μέχρι τα μπισκότα να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες. Αφήστε να κρυώσουν και απολαύστε τα!

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top