λεύκωμα στα ούρα

Λεύκωμα στα ούρα: Τι είναι και ποιά διατροφή να ακολουθήσετε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το λεύκωμα στα ούρα (ή λευκωματουρία) είναι μια ασθένεια που στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται σαν πρωτεϊνουρία.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα είναι σε υψηλά επίπεδα. Τα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν σχετικά ακίνδυνες καταστάσεις, όπως η αφυδάτωση ή η έντονη άσκηση, ή πιο σοβαρές, όπως η νεφρική νόσος ή οι ανοσολογικές διαταραχές.

Οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν το λεύκωμα στα ούρα και ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή της.

Λεύκωμα στα ούρα και ο ρόλος των πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανιμό.

Βοηθούν στη οικοδόμηση των μυών και των οστών, συμβάλλουν  στη ρύθμιση της ποσότητας των υγρών στο αίμα, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων αλλά και  την  επιδιόρθωση  κατεστραμμένων ιστών.

Κανονιξά, οι πρωτεΐνες πρέπει να παραμένουν στο αίμα. Εάν εισέλθουν στα ούρα, φεύγουν από το σώμα και αυτό μπορεί να βλάψει τη συνολική υγεία.

Είναι το λεύκωμα στα ούρα μια σοβαρή πάθηση;

Ναι, οι πρωτεΐνες στα ούρα είναι κάτι σοβαρό διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Περιστασιακά, η πρωτεϊνουρία αποτελεί πρώιμο σημάδι χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Μπορεί όμως κάποιος να έχει ΧΝΝ και ταυτόχρονα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα. Η ΧΝΑ είναι μια σταδιακή απώλεια των νεφρικών λειτουργιών, η οποία μπορεί τελικά να απαιτήσει θεραπεία αντικατάστασης νεφρού, αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες νεφρικής νόσου αλλά και πρωτεϊνουρίας.

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει λεύκωμα στα ούρα. Ωστόσο, περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτεϊνουρία έχουν όσοι:

 • είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι
 • έχουν μέλος της οικογένειας που πάσχει ή είχε νεφρική νόσο
 • έχουν διαβήτη ή άλλη πάθηση που επηρεάζει τα νεφρά

Τι συμβαίνει όταν έχουμε λεύκωμα στα ούρα

Η πρωτεΐνη μπαίνει στα ούρα εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά.

Τα σπειράματα είναι ομάδες μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στα νεφρά. Εκτελούν το πρώτο στάδιο του φιλτραρίσματος των αποβλήτων και της περίσσειας νερού από το αίμα. Τα άχρηστα προϊόντα και η περίσσεια νερού φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων.

Τα σπειράματα δεν επιτρέπουν τη διέλευση μεγαλύτερων πρωτεϊνών ή αιμοσφαιρίων στα ούρα. Εάν οι μικρότερες πρωτεΐνες περάσουν κρυφά από τα σπειράματά, τότε οι μακριές, λεπτές σωληνάριες στα νεφρά (σωληνάρια) ανακτούν τις πρωτεΐνες και τις διατηρούν στο σώμα.

Οι πρωτεΐνες μπορεί να ρέουν στα ούρα εάν υπάρχει βλάβη στα σπειράματα ή στα σωληνάρια ή πρόβλημα με τη διαδικασία επαναρρόφησης της πρωτεΐνης.

Λεύκωμα στα ούρα και συμπτώματα

Μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια της πρωτεϊνουρίας. Σε προχωρημένα στάδια  τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:  

 • πρήξιμο (οίδημα) στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα πόδια ή τους αστραγάλους
 • πιο συχνή ούρηση
 • ύσπνοια, κόπωση, ναυτία και εμετό
 • μειωμένη όρεξη
 • μυϊκές κράμπες την νύχτα
 • πρήξιμογ ύρω από τα μάτια σας, ιδιαίτερα το πρωί
 • αφρώδη ούρα

Σε πολλές περιπτώσεις, σχετικά καλοήθεις (μη καρκινικές) ή προσωρινές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν λεύκωμα στα ούρα. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν: αφυδάτωση, φλεγμονή, υπόταση (χαμηλή πίεση) ή πέτρες στα νεφρά. Η έντονη άσκηση, το στρες, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης (θεραπεία με ασπιρίνη) και η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρωτεϊνουρία.

Πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να βλάψουν τα νεφρά και να προκαλέσουν πρωτεϊνουρία (ανοσολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις, ταυτόχρονη ανάπτυξη πρωτεϊνουρίας και υπέρτασης σε έγκυο άτομο (προεκλαμψία, τραύμα).

Πώς αντιμετωπίζεται το λεύκωμα στα ούρα

Η θεραπεία της πρωτεϊνουρίας εξαρτάται από την αιτία της. Κάθε αιτία απαιτεί διαφορετικές θεραπείες.

Ενδεικτικά αναφέρται ότι τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή/ και σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωτεϊνουρία. Συνεπώς για να προληφθεί ή/ και να θεραπευτεί η πρωτεϊνουρία θα πρέπει να θεραπευτούν αυτές οι καταστάσεις με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση. Το ίδιο ισχύει και αν  η νεφρική νόσος προκαλεί την πρωτεϊνουρία.

Μπορεί η κατανάλωση νερού να μειώσει το λεύκωμα στα ούρα;

Όχι, η κατανάλωση περισσότερου νερού δεν θα θεραπεύσει την πρωτεϊνουρία.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού προκαλεί συχνότερη ούρηση, οπότε μπορεί να υπάρχει λιγότερη πρωτεΐνη κάθε φορά που κατουράει κάποιος, αλλά δεν θα σταματήσει τα νεφρά από το να διαρρέουν πρωτεΐνη. Διατροφικά, το λεύκωμα στα ούρα μπορεί να βοηθηθεί αν:

 • δεν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών από τα τρόφιμα
 • περιορίζεται η πρόσληψη αλατιού, η οποία μπορεί να μειώσει  και να ελέγξει την αρτηριακή πίεση
 • καταναλώνονται περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Επίσης, προτείνεται η συστηματική άσκηση και κίνηση, ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου και η διακοπή του καπνίσματος.

Σε κάθε περίπτωση ένας Επαγγελματίας Διαιτολόγος μπορεί να σας ενημερώσει και να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τις οδηγίες διατροφής που πραγματικά χρειάζεται να ακολουθήσετε .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top