κολονοσκόπηση

Κολονοσκόπηση : Προετοιμασία & όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η κολονοσκόπηση αποτελεί μια ευρέως γνωστή μέθοδο διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων του παχέος εντέρου, που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς.

Συστήνεται κυρίως σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του παχέος εντέρου, μη φυσιολογικές ενδείξεις σε ακτινογραφικές εξετάσεις του παχέος, αναιμία  από έλλειψη σιδήρου, θετικά αποτελέσματα CRC ( καρκίνο παχέος εντέρου)  αλλά και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. 

Η σωστή εφαρμογή της κολονοσκόπησης καθιστά την διαδικασία ασφαλή, ακριβή και ανεκτή για τον ασθενή.

Προετοιμασία για κολονοσκόπηση

Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ποιότητα/ αποτελεσματικότητα στην κολονοσκόπηση απαιτείται η ανάλογη προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει τον βέλτιστο καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Η συγκεκριμένη προεργασία , δίνει την δυνατότητα στον κολονοσκοπικό να εστιάσει στον βλεννογόνο του παχέος, προκειμένου να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν  τυχόν πολύποδες ή άλλες βλάβες.

Ο πλήρης καθαρισμός του εντέρου πριν την κολονοσκόπηση μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από κατάλληλη διατροφή και μερικές φορές πρόσληψη καθαρτικών,  για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν την ημέρα της εξέτασης.

Η δίαιτα που συστήνεται για την κολονοσκόπηση ονομάζεται ΄΄διαίτα χωρίς σκωρίες, σκωρίες καθώς με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στις βλαβερές ουσίες που προσκολλώνται στα τοιχώματα του εντέρου.

Η προετοιμασία ξεκινά συνήθως 3 ημέρες πριν την κολονοσκόπηση, ενώ σε περιπτώσεις που το άτομο εμφανίζει διάφορα πεπτικά προβλήματα μπορεί να αρχίσει από 5 έως και 7 μέρες πριν.

Καθαρτικά για κολονοσκόπηση

Πέρα, από την δίαιτα όμως, συνταγογραφούνται και τα απαραίτητα καθαρτικά, τα οποία χορηγούνται το βράδυ της τελευταίας ημέρας της δίαιτας και το πρωί 3-4 ώρες πριν από την κολονοσκόπηση.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η κατανάλωση καθαρτικών πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες και το ιστορικό του κάθε ασθενή και να πραγματοποιείται ύστερα από ιατρική σύσταση.

Σε περιπτώσεις που η διαδικασία καθαρισμού δεν εκτελεστεί σωστά, ο χρόνος και το κόστος  της κολονοσκόπησης αυξάνεται, ενώ παράλληλα μειώνεται το ποσοστό διασωλήνωσης των τυφλών (τμήματος του παχέος) και υπάρχει κίνδυνος κατά την διάρκεια της εκτέλεσης να μην εντοπιστούν υπάρχοντα αδενώματα ή πολύποδες.

Ο καθαρισμός του εντέρου αποτελεί μία χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία για τον εξεταζόμενο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να αποφεύγει τον κολονοσκοπικό έλεγχο.

Οφείλουμε να τονίσουμε όμως, ότι η κολονοσκόπηση, είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να εκτελείται τακτικά, καθώς είναι μέσο πρόληψης για διάφορες ασθένειες, όπως η κολίτιδα, η εκκολπωμάτωση, η εμφάνιση πολυπόδων και όγκων στα εντερικά τοιχώματα, η νόσο Crohn κ.α.

Διατροφή για κολονοσκόπηση

Χαρακτηριστικό της  ΄΄δίαιτας χωρίς σκωρίες είναι η χαμηλή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν τοξίνες, δηλαδή τροφίμων που απορροφώνται με δυσκολία και προκαλούν ΄ σημάδια στα τοιχώματα του εντέρου.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο αποκλεισμός τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, καθώς όπως ίσως γνωρίζετε δεν είναι πλήρως αφομοιώσιμες από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν ζύμωση και δημιουργία αερίων.

Πιο συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώνονται πριν την κολονοσκόπηση είναι τα εξής:

  • Kρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πχ. χοιρινό, πάπια, αρνί κ.α.), Λουκάνικα
  • Ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πχ. ρέγγα, σαρδέλα, σολομός κ.α.)
  • Μαύρο ψωμί (κυρίως από αλεύρι σίκαλης), Ψωμί με πίτουρο, Δημητριακά  
  • Ολόκληρη κόκκοι (εκτός από σιμιγδάλι) , Θρυμματισμένοι κόκκοι, Σπόροι και καρύδια, σπόροι λίνου, παπαρούνες, ξηροί καρποί, τσιπς καρύδας και άλλα μη αφομοιώσιμα πρόσθετα
  • Λαχανικά (φρέσκα, αποξηραμένα ή τηγανισμένα), διάφορα λαχανικά ρίζας, Λευκό λάχανο (σε καμία του μορφή)
  • Φρέσκα φρούτα
  • Όλα τα είδη φασολιών (πχ. φασόλια, μπιζέλια, σόγια κ.λπ. )
  • Μανιτάρια (σε καμία τους μορφή)
  • Πλήρες γάλα, σούπες μαγειρεμένες στο γάλα
  • Πικάντικα καρυκεύματα και σάλτσες, αλατισμένα και γεμάτα συντηρητικά προϊόντα/τρόφιμα
  • Fast food
  • Γλυκά, κέικ, σοκολάτες και γλυκά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων τροφίμων
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Ορυκτά και γλυκά νερά με αέριο

 Τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνονται πριν την κολονοσκόπηση

  • Άπαχο κρέας, χωρίς δέρμα και εσωτερικό λίπος (πχ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, ορτύκια, κούνελι ) , βοδινό κρέας  χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αυγά ορτυκιού  
  • Θαλασσινά και ψάρια ποταμιών χαμηλά σε λιπαρά (πχ. μερλούκιος, μολύβι, πέρκα, τσουγκράνα)
  • Διάφανη ζωμοί και σούπες
  • Γάλα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), Προϊόντα από ξινόγαλα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), Τυριά (χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά)
  • Βούτυρο, φυτικά έλαια, λίπη και μαγιονέζα (κατά προτίμηση σπιτικά)
  • Λευκό ψωμί από ολικής αλέσεως (χωρίς πίτουρο) , Μακαρόνια από λευκά αλεύρια, ζυμαρικά, χυλό σιμιγδαλιού
  • Χυμός φρούτων (εκτός δαμάσκηνου και σταφυλιού)
  • Μους και σουφλέ από φρούτα, Κομπόστα ή ζελέ από φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα (χωρίς πυκνή μάζα φρούτων), ζελέ από χυμό φρούτων (κατά προτίμηση με πηκτίνη)
  • Λαχανικά (βραστά ή ψημένα)
  • Καθαρό πόσιμο νερό, καφές, Φυσικό πράσινο ή μαύρο τσάι (καλύτερα χωρίς ζάχαρη)
  • Φυσικά γλυκαντικά (πχ. ζάχαρη, μέλι, σιρόπια)

Πιο συγκεκριμένες οδηγίες πριν την κολονοσκόπηση

1) Τα ζωικής προέλευσης προϊόντα και συγκεκριμένα τα κρέατα είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται στον ατμό ή να υφίστανται βρασμό. Αντίστοιχα, τα θαλασσινά και τα ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται βρασμένα ή ψημένα στην σχάρα.

2) Να αποφεύγονται τα τηγανητά προϊόντα , τα γεύματα με μεγάλες ποσότητες αλατιού και τα πικάντικα πιάτα.

3) Τα ζυμαρικά και τα λαχανικά να καταναλώνονται μόνο βραστά ή ψημένα χωρίς δέρμα, εκτός από το λευκό λάχανο, το οποίο έπειτα από οποιαδήποτε επεξεργασία εξακολουθεί να διατηρεί τις σκληρές του ίνες.

4) Είναι σημαντική η αποχή από την πρόσληψη λευκού ψωμιού μία μέρα πριν την κολονοσκόπηση , αλλά και από τα λαχανικά, την πατάτα και τα φρέσκα φρούτα δύο μέρες πριν την εξέταση.

5) Τέλος, όλα τα ροφήματα όπως οι ζωμοί, οι χυμοί και οι κομπόστες πρέπει να είναι διαφανή, ειδικότερα την τελευταία ημέρα της διατροφής. Επίσης, όλοι οι χυμοί πρέπει να είναι σε αραιωμένη μορφή και να μην έχουν πολτό.

6) Όσον αφορά  το νερό, επιτρέπεται η πρόσληψη 2 λίτρων την ημέρα, όπως ενδείκνυται και υπό κανονικές συνθήκες, ενώ η κατανάλωση τσάι περιορίζεται σε 5 φλιτζάνια ημερησίως.

Ενδεικτική διατροφή 3 ημέρες πριν την εξέταση

Διατροφή για κολονοσκόπηση Ημέρα 1η
  • Πρωινό :Ένα σουρωμένο χυμό πορτοκάλι με μία φέτα λευκό ψωμί με λίγο φρέσκο βούτυρο και μέλι
  • Μεσημεριανό: Πέρκα με βραστά λαχανικά και λίγο ρύζι
  • Απογευματινό: Ένα φλιτζάνι ζελέ με ένα ποτήρι χυμό
  • Βραδινό: Μια μερίδα όμοια του μεσημεριανού
Διατροφή για κολονοσκόπηση Ημέρα 2η
  • Πρωινό: Μαλακός καφές με λίγο γάλα και ένα αυγό με ένα κομμάτι τυρί και μία φέτα λευκό ψωμί
  • Μεσημεριανό: Δύο φλιτζάνια ζυμαρικά (όχι ολικής) ή ένα φλιτζάνι ρύζι με δυο κουταλιές τριμμένο τυρί
  • Απογευματινό: Κομπόστα
  • Βραδινό: Μία φέτα λευκό ψωμί με τυρί cottage και τσάι με ζάχαρη ή μέλι
Διατροφή για κολονοσκόπηση Ημέρα 3η
  • Πρωινό: Πράσινο τσάι με μέλι και ζελέ (όχι κόκκινο)
  • Μεσημεριανό: Δύο φλιτζάνια σούπα με κοτόπουλο ή ψάρι , χωρίς λαχανικά και καλά σουρωμένη
  • Απογευματινό: ένα ποτήρι χυμό φρούτων και τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Βραδινό: Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top