Η αξία της Β-γλυκάνης στην υγεία μας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

 Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές σχετικά με την σπουδαιότητα των φυτικών ινών και τις εκπληκτικές ιδιότητες που προσφέρουν στην συνολική μας υγεία.
Μία από τις πιο σημαντικές φυτικές ίνες είναι και η Β-γλυκάνη, την οποία απαντούμε συχνότερα στα δημητριακά και ειδικότερα στη βρώμη και το κριθάρι.
Η Β-γλυκάνη έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν εκπονηθεί πολλές έρευνες και μελέτες για να διευκρινιστούν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωσή της.
Τα σπουδαιότερα ευρήματα των μελετών αυτών παρουσιάζονται πιο κάτω:

  1. Η Β-γλυκάνη είναι μια από τις σπουδαιότερες τροφές των καλών βακτηριδίων του εντέρου και άρα μια ιδανική πρεβιοτική πρόταση.
  2. Μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου.
  3. Βοηθά στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης καθώς 3 γραμμάρια Β-γλυκάνης, μειώνουν την (LDL) κατά 5-7%.
  4. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  5. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας.

Τροφές με Β-γλυκάνη
Πλέον στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς πληθώρα προϊόντων που περιέχουν Β-γλυκάνες όπως φρυγανιές, crackers και ζυμαρικά. Η δική μας αγαπημένη πρόταση είναι τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και B-γλυκάνη τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή και ως μέρος ενός κυρίως γεύματος.
Τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και B-γλυκάνη είναι εξαιρετικά νόστιμα και μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους μία ιδανική πρόταση ενδιάμεσο γεύμα. Για όσους όμως αρέσκονται στην ποικιλία γεύσεων μπορούν να εύκολα να συνδυαστούν με κάποιο αγαπημένο άλειμμα όπως ταχίνι, μέλι ή τυρί κρέμα σε συνδυασμό με μια φρέσκια τροφή (2άδα) όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι,  και  τοματίνια ή! Τέλος μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και για ένα κυρίως γεύμα ή ακόμα και για ένα λαχταριστό σπιτικό γλυκό ψυγείου.
Βιβλιογραφία:
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/beta-glucan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top