Γκρέιπφρουτ

Γκρέιπφρουτ (Grapefruit)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα τροπικό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών με καταγωγή από την Τζαμάικα.

Πρόκειται για ένα δέντρο που το ύψος του φτάνει  μέχρι και τα 5 μέτρα. Θυμίζει αρκετά την πορτοκαλιά με την διαφορά ότι ο ανθός και ο καρπός του έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες και το είδος της καλλιέργειας.

Η σάρκα Γκρέιπφρουτ του έχει ροζ, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα και ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης. Είναι ευρέως γνωστό για την ιδιαίτερη ξινόπικρη γεύση αλλά και για την αδυνατιστική του δράση. H πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια τροφή με πλούσιο ερευνητικό υλικό καθώς έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες. Ένα μέτριο grapefruit περιέχει:

  • 100 kcal
  • 26gr υδατάνθρακα
  • 1,8gr πρωτεΐνης
  • 4gr φυτικών ινών
  • 2.682 IU βιταμίνη A
  • 77 mg βιταμίνη C
  • 32mcg φυλικό οξύ
  • 19mg χολίνη
  • 22mg μαγνήσιο
  • 54mg ασβέστιο
  • 320mg κάλιο

Ποια είναι τα οφέλη του Γκρέιπφρουτ

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  

Η υψηλή συγκέντρωση  βιταμίνης C , Α και φυλικού οξέος έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα από ιούς και επιβλαβή βακτήρια .

Καρδιοαγγειακή λειτουργία   

Η συχνή κατανάλωση Γκρέιπφρουτ βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την χοληστερίνη συνθήκες που οδηγούν σε καλύτερη λειτουργία της καρδίας .

Το Γκρέιπφρουτ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Η παρουσία κιτρικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Πρόληψη στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη

Σε μελέτη, άτομα που έτρωγαν μισό grapefruit την ημέρα πριν το γεύμα, μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Το Γκρέιπφρουτ περιέχει αυξημένο όγκο φυτικών ινών. Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην διαχείριση του σωματικού βάρους. Διογκώνονται στο στομάχι δημιουργώντας το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες 

Η παρουσία βιταμίνης C και η β-καροτίνη φαίνεται ότι σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του οισοφάγου. Η ροζ-κόκκινη σάρκα περιέχει υψηλή συγκέντρωση λυκοπένιου το οποίο σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου καρκίνου του στομάχου αλλά και του προστάτη. 

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση του Γκρέιπφρουτ

Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα φάρμακα όταν καταναλωθούν με χυμό από γκρέιπφρουτ αναστέλλεται η δράση τους.

Ο χυμός του φρούτου αλλά και  η σάρκα του φαίνεται ότι επιβραδύνει την δράση κάποιων φαρμάκων. Μερικά από αυτά είναι οι στατίνες και τα αντισταμινικά και χάπια που βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια ακόμη ομάδα ατόμων που πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση Γκρέιπφρουτ είναι όσοι έχουν ευαίσθητα δόντια. Ο λόγος είναι ότι είναι αρκετά όξινα και μπορεί να επηρεάσουν τον σμάλτο των δοντιών.

Το Γκρέιπφρουτ γενικά πρόκειται για ένα φρούτο με  πλούσια συγκέντρωση φυτοσυστατικών απαραίτητων για την υγεία του σώματος.  Όταν καταναλώνεται τακτικά δεν βοηθάει μόνο στον έλεγχο του βάρους αλλά έχει αρκετά οφέλη όπως αντικαρκινική και καρδιοαγγειακή προστασία, πρόληψη του διαβήτη τύπου II και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

κοτόπουλο με λαχανικά

Κοτόπουλο με λαχανικά

Το κοτόπουλο με λαχανικά είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που παντρεύει δύο βασικές και απαραίτητες ομάδες τροφίμων. Φαγητό κατσαρόλας με πλούσια

Scroll to Top