Η μελέτη για το γενετικό τεστ της Interleukin Genetics Inc. παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.
“Η δυνατότητα χρήσης της γενετικής πληροφορίας για την επίτευξη αυτής της απώλειας βάρους, χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, θα βοηθούσε σημαντικά στην επίλυση του διαδεδομένου προβλήματος του υπερβολικού βάρους στην κοινωνία μας” δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρτνερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Το τεστ Inherent Health («εγγενής υγεία») της εταιρείας κοστίζει 149 δολάρια, αναφέρει το Reuters.
Εξατομικευμένη δίαιτα
To γενετικό τεστ ελέγχει για μεταλλάξεις στα ακόλουθα τρία γονίδια:
- FABP2
- PPARG
- ADRB2
Τα συγκεκριμένα γονίδια πιστεύεται ότι σχετίζονται με τον μεταβολισμό.
Σύμφωνα με την Interleukin Genetics, το 61% των λευκών Αμερικανών φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο FABP2. Οι μεταλλάξεις αυτές αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση των λιπαρών από το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγουν τα λίπη αν θέλουν να χάσουν βάρος.
Τα δύο άλλα γονίδια επηρεάζουν την αντίδραση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Ορισμένες μεταλλάξεις τους ευνοούν τη σύνθεση λίπους όταν κανείς καταναλώνει ζάχαρη ή υδατάνθρακες.
Όσοι φέρουν τις μεταλλάξεις αυτές, καλό θα ήταν να αποφεύγουν:
- μακαρόνια
- πατάτες
- ψωμί
- άλλα τρόφιμα με υδατάνθρακες
Υπάρχει όμως και ένα 10-16& του πληθυσμού που φέρει μεταλλάξεις σε περισσότερα από ένα γονίδια. Αυτοί θα πρέπει να αποφεύγουν τόσο τα λίπη όσο και τους υδατάνθρακες, για χάρη των πρωτεϊνών.
Οι 140 γυναίκες της μελέτης αρχικά χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες που ακολούθησαν διαφορετικές δίαιτες:
- ‘Ατκινς, η οποία είναι φτωχή σε υδατάνθρακες
- Ornish με εξαιρετικά λίγα λιπαρά
- Learn με πολύ λίγα λιπαρά
- ισορροπημένη δίαιτα Zone
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν 100 από τις εθελόντριες με το γενετικό τεστ και έλεγξαν αν οι γυναίκες που είχαν ακολουθήσει την «κατάλληλη» δίαιτα έχασαν περισσότερο βάρος.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το τεστ φαίνεται να υπερδιπλασιάζει την απώλεια βάρους σε διάστημα ενός έτους.
Ο αντίλογος
Το παραπάνω διαγνωστικό τεστ δεν είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Raymond Rodriguez από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, “το τεστ αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού να χρησιμοποιήσει γενετικά διαγνωστικά τεστ σχετικά με τον έλεγχο του βάρους”.
“Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό” δηλώνει ο Dr. Robert Eckel, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο του Colorado-Denver.