eleolado

Ελαιόλαδο, ένα σφηνάκι το πρωί: σε τι βοηθάει;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πριν από μερικά χρόνια, μια νέα διατροφική συνήθεια είχε κατακλύσει το διαδίκτυο. Αυτή αφορούσε την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας από ελαιόλαδο, δηλαδή όσο ένα σφηνάκι, κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με το διαδίκτυο, είναι μια καλή συνήθεια ώστε να προσλάβουμε όλα τα οφέλη του ελαιολάδου.

Ελαιόλαδο: Οφέλη από την κατανάλωση του

Το ελαιόλαδο ανήκει στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο που κατοικούμε αλλά και με πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τη λειτουργικότητα και τα οφέλη της. Το ελαιόλαδο αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα επανειλημμένως έχουν εξεταστεί για τη θετική επίδραση που έχουν στο λιπιδαιμικό προφίλ των ανθρώπων. Αποτελείται επίσης από πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Μάλιστα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχει ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Εκτός των άλλων, οι πολυφαινόλες προστατεύουν το ελαιόλαδο από αλλοιώσεις κατά τη θερμική επεξεργασία, γεγονός που το καθιστά καταλληλότερο από τα άλλα έλαια για μαγείρεμα ή τηγάνισμα.

Αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών στη διατροφή μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Συγκεκριμένα φαίνεται πως το ελαιόλαδο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως μια διατροφή υψηλή σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως αυτά που προσφέρει το ελαιόλαδο, είναι πιο ωφέλιμη για τη λειτουργία των αρτηριών και ολόκληρου του οργανισμού, παρά μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά οξέα.

Όπως και άλλα λιπαρά οξέα, έτσι και τα μονοακόρεστα υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων, προστατεύουν από ασθένειες, συμβάλλουν στον καλύτερο κορεσμό και βοηθούν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Τέλος, το ελαιόλαδο μπορεί να επικαλύψει τα τοιχώματα του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι την κινητικότητά του και βοηθώντας την ομαλότερη πέψη.

Τελικά αξίζει αυτή η τάση;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ένα σφηνάκι αποτελείται περίπου από 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Η μία κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες, άρα όλο το σφηνάκι υπολογίζεται στις 360 θερμίδες. Για ένα άτομο που μπορεί να βρίσκεται σε μία προσπάθεια αλλαγής και απώλειας βάρους, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Πολλές φορές υπάρχει μια παρερμηνεία μεταξύ των θερμίδων και των πηγών από τις οποίες προέρχεται. Ανεξάρτητα από το αν τα λιπαρά που θα καταναλωθούν είναι «καλά» ή «κακά», έχουν όλα τις ίδιες θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουμε, ανάλογα τον στόχο μας.

Επίσης, το σκέτο ελαιόλαδο δεν μπορεί να προσφέρει τον ίδιο κορεσμό από ό,τι αν καταναλωθεί σε συνδυασμό με κάτι άλλο, ή αν καταναλωθεί άλλη πηγή ωφέλιμων λιπαρών όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί ή τα βούτυρά τους. Εκτός αυτού, τα τρόφιμα αυτά παρέχουν κι άλλα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη σωστή λειτουργία του.

Ένα τελευταίο μειονέκτημα που μπορεί να έχει αυτή η πρακτική είναι τα πεπτικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει. Το ελαιόλαδο, ακριβώς επειδή μπορεί να καλύψει τα τοιχώματα του εντέρου, σε μεγάλες ποσότητες και με άδειο στομάχι μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά

Το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Τα οφέλη για την υγεία είναι αποδεδειγμένα από πολλές έρευνες, εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως το ελαιόλαδο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πως αν ληφθεί με άδειο στομάχι είναι πιο ωφέλιμο, από ό,τι αν καταναλωθεί μαζί με το φαγητό, ή τη σαλάτα. Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά στο φαγητό, στη σαλάτα, σαν dressing ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μας αρέσει. Φυσικά, αν κάποιος νιώθει πως θα αισθανθεί καλύτερα, μπορεί να δοκιμάσει αυτή την πρακτική. Η μόνη περίπτωση που θα ήταν απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού, θα ήταν σε ορισμένες καταστάσεις δυσαπορρόφησης των λιπαρών οξέων.

Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αναστασία Μαμάτσιου

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top