Δραστηριότητες για τα παιδία με θέμα τον χειμώνα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Ο καιρός αλλάζει και το καλοκαίρι μας αποχαιρετά. Οι ανέμελες ώρες έξω από το σπίτι θα μειωθούν και το κρύο ή η βροχή θα μας υποχρεώσει να μείνουμε μέσα. Το παιγνίδι όμως για τα παιδιά είναι τρόπος ζωής και θα πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέα (καιρική) πραγματικότητα.
 
ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
ΥΛΙΚΑ:

  • βολβοί υακίνθου
  • νάρκισσοι και υπέροχες αμαρυλλίδες
  • γυάλινα διαφανή δοχεία
  • νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
1. Τοποθετήστε το βολβό της αμαρυλλίδας σ ένα βάζο γεμάτο νερό.
2. Καλύψτε το με ένα χαρτί.
3. Μέρα με τη μέρα εμφανίζονται οι ρίζες και μεγαλώνουν.
4. Μετά ένα μπουμπούκι αναγγέλλει το λουλούδι.
5. Βγάλτε το χαρτί και βάλτε το βάζο στο φως.
6. Το λουλούδι ανοίγει καταπληκτικά!
Χάρη στο διαφανές βάζο και στο νερό το παιδί μπορεί εύκολα να παρατηρεί τι συμβαίνει συνεχώς κάτω από το φυτό! Τις ρίζες. Βλέπει επίσης τη γέννηση του κοτσανιού και του λουλουδιού. Εξηγήστε ότι το φυτό τρέφεται χάρη στο βολβό, που περιέχει όλα όσα έχει ανάγκη για να μεγαλώσει.
ΟΙ ΣΚΙΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ:

  • 1 ζάρι με 1 εως 4 τελίτσες
  • 2 θήκες από 6 αυγά: κρατήστε μόνο τα κομμάτια με τις κυψελίδες
  • 12 μικρά κάστανα(ελλείψει μικρών πετρών, μεγάλων κουμπιών, καρυδιών….όχι πολύ μικρά αντικείμενα).

Προετοιμασία: Οι 2 παίχτες έχουν ο καθένας από μια θήκη με 6 κυψελίδες. Στο κέντρο βρίσκεται ένας σωρός από κάστανα.
Ο σκοπός: Να γεμίσουν πρώτα τις θήκες τους.
Διαδικασία: Τα παιδιά παίζουν το ένα μετά το άλλο. Ρίχνουν το ζάρι. Ο αριθμός που φέρνουν δείχνει τον αριθμό των κάστανων που έχει κερδίσει το καθένα. Κάθε παιδί τα παίρνει από το σωρό και τα τακτοποιεί στη θήκη του.
Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από παιδάκια 3 με 4 χρονών. Ένα απλό παιχνίδι για να ανακαλύψουν την έννοια της ποσότητας: να συνδέσουν τον αριθμό που έφεραν στο ζάρι με τον αριθμό των αντικειμένων.
….Και μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με τους μικρούς μας μπόμπιρες μιας και το κρύο του χειμώνα μας κλείνει στο σπίτι:
Διαστημοταξίδια: μπαίνουμε όλοι κάτω από ένα τραπέζι και το ονομάζουμε “διαστημόπλοιο”. Κάνουμε την πρώτη στάση στον “πλανήτη που χοροπηδούν” και μόλις βγούμε από το διαστημόπλοιο χοροπηδάμε παντού. Ξαναμπαίνουμε στο διαστημόπλοιο και πάμε σε άλλον πλανήτη. Στον “Γελαστό”. Βγαίνουμε από το διαστημόπλοιο και ξεκαρδιζόμαστε. Επόμενη στάση ο πλανήτης που χορεύουν. Μετά ο πλανήτης που τραγουδούν, που κλαίνε, που κρυώνουν και ούτω καθ’ εξής.
Ψάξε – βρες: τα μικρά θα ξετρελαθούν γιατί θα ανακαλύψουν καινούρια αντικείμενα και τα μεγαλύτερα υπερήφανα θα επιδείξουν τις δυνατότητες τους! Χρειαζόμαστε από μία σακουλίτσα ή καλαθάκι και μια λίστα για τον καθένα. Η λίστα θα περιέχει πράγματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι ή αναλόγως τον καιρό και στο μπαλκόνι ή τον κήπο. Τα μικρά τα βοηθάμε λέγοντας τους ένα πράγμα της λίστας τη φορά. Και αν κρύψουμε και καραμελίτσες ή κάποια άλλη λιχουδιά εκεί που ψάχνουν, θα ευχαριστηθούν ακόμα περισσότερο!
Κρυμμένος θησαυρός: Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο παιχνιδάκια π.χ. λίγα τουβλάκια και τα κρύβουμε στο σπίτι (όχι πολύ καλά για να μπορούν τα παιδιά να βρουν το θησαυρό). Τα εφοδιάζουμε με φακούς και τσαντάκια και “Το κυνήγι του θησαυρού ξεκινάει”!
Κούκλες στη θάλασσα: Τα κορίτσια θέλουν να πάνε στην παραλία μα είναι χειμώνας; Μαζεύουμε τις κούκλες που μπορούν να βραχούν, πηγαίνουμε στο μπάνιο σαν να πηγαίναμε στη θάλασσα ή στην πισίνα (με αντηλιακά, πετσέτες, καπέλα κλπ) και κάνουμε βουτιές τις κούκλες στην μπανιέρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη!

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

χαλβάς

Χαλβάς ο θρεπτικός

Ο χαλβάς είναι ένα γλύκισμα πολλών αιώνων που συναντάται για πρώτη φορά στο μεσαίωνα και με το πέρασμα των χρόνων ταξίδεψε σε

χαλούμι

Χαλούμι το Κυπριακό

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της μεγαλονήσου. Χρησιμοποιείται σαν τρίμμα στα μακαρόνια, συνοδεύει σαλάτες, σκέτο μέσα σε κυπριακή πίτα, ψήνεται στα

Scroll to Top