Μπορούν οι αλλεργίες να επηρεάσουν το έντερο;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Ως αλλεργία ορίζεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες όπως σκόνη, γύρη, τροφές οι οποίες είναι αβλαβείς για τους περισσότερους.

Παράλληλα, ουσίες που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια  στα τρόφιμα όπως συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές  έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργικών εκδηλώσεων. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα, την αναπνευστική οδό, το γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες για την σχέση του εντέρου με τις αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει ο άνθρωπος από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή του. Σύμφωνα με μελέτες, η ισορροπία και η υγεία στην βακτηριακή κοινότητα του εντέρου, εξασφαλίζει μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών καθώς επίσης και ανακούφιση από τα συμπτώματα που τυχόν εμφανίζονται και ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από διάφορους τύπους αλλεργίας.

Τι γίνεται όμως όταν η αλλεργία που μας ταλαιπωρεί εκδηλώνεται με συμπτώματα στο έντερο;

Ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, διάρροια, μετεωρισμός.

Τα συμπτώματα  αυτά καθώς και η βαρύτητά τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμφανίζονται μετά από λίγα λεπτά ή 2-3 ώρες μετά από την κατανάλωση του ένοχου τρόφιμου.

Αίτια εμφάνισης πεπτικής αλλεργίας

Λόγω της αλλεργίας σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να εμφανίσει κάποιος ένα ή και περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα στο έντερο.

Η τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί από οποιαδήποτε τροφή αλλά οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται πιο συχνά από γάλα, αυγό, σιτηρά, σόγια, καρύδια, φιστίκια, σουσάμι, ψάρι, σαλιγκάρια. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν και ωμά και μαγειρεμένα. Έχει αναφερθεί ότι κάποια τρόφιμα που καταναλώθηκαν στην ωμή τους μορφή προκάλεσαν συμπτώματα σε κάποιους, ενώ όταν μαγειρεύτηκαν, το αλλεργιογόνο δεν δημιούργησε πρόβλημα γιατί με την  θέρμανση το τρόφιμο χάνει τις αλλεργικές του ιδιότητες.

Άλλος ένας λόγος που μπορεί κάποιος να βιώσει εντερικές ενοχλήσεις είναι η ισταμίνη. Υπάρχουν τρόφιμα που είτε έχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης  είτε για κάποιο λόγο ο οργανισμός  αδυνατεί να διασπάσει την ουσία αυτή. Παρόλο που χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο το θέμα από την επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι τρόφιμα υψηλά σε ισταμίνη πυροδότησαν τα συμπτώματα ασθενών που ταλαιπωρούνταν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που έχουν υποστεί ζύμωση, επεξεργασμένα κρέατα, ντομάτα, μελιτζάνα, μπύρα, κρασί, γάλα, παλαιωμένα τυριά κ.α.

Το σύνδρομο εντεροκολίτιδας αποτελεί μια σπάνια μορφή τροφικής αλλεργίας που προκαλείται από τροφικές πρωτεΐνες. Εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, (εμετοί και διάρροιες) κατά τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής των βρεφών. Υπάρχουν αναφορές και για μεγαλύτερες ηλικίες.

Υπάρχει λύση;

Το να αποφύγει κάποιος το αλλεργιογόνο που τον πειράζει εάν και εφόσον το γνωρίζει είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης. Το να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων όταν πρόκειται για τυποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ βοηθητικό. Εξίσου βοηθητικό είναι να ρωτάμε τι περιέχει το πιάτο που θα παραγγείλουμε σ΄ένα εστιατόριο.

Πιάτα με σάλτσες ή dressing σαλατών  μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει συστατικό που ενδεχομένως πυροδοτήσει την αλλεργία μας στο έντερο. Η συνεργασία του ατόμου που έχει το πρόβλημα με τον διαιτολόγο και τον αλλεργιολόγο θα τον βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματός του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλα Αλλεργίας απλές παρεμβάσεις όπως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, και η σύνδεση με τη φύση είναι ανάμεσα στους υποψήφιους τρόπους για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου υγειονομικού προβλήματος, των αλλεργιών.

Βιβλιογραφία
  • www.allergy.org.gr Παγκόσμιος Άτλας Αλλεργίας
  • Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας
  • Journal of Neurogastroenterology and Motility 2017; 23(3): 341-348  https://doi.org/10.5056/jnm16203
  • Front. Cell. Infect. Microbiol., 15 April 2021 | https://doi.org/10.3389/fcimb.2021.650893
  • Wolfgang J. Schnedl  and Dietmar Enko Histamine Intolerance Originates in the Gut Nutrients
  • Τοξικολογία Τροφίμων Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top