αυξητική ορμόνη

Αυξητική ορμόνη: Τι είναι και πώς θα την αυξήσετε;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, ευρέως γνωστή ως HGH, είναι βασική ορμόνη ελέγχου που είναι υπεύθυνη για διάφορες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Η παρουσία της στο αίμα μπορεί να σας δώσει νεότητα, ενέργεια, ζωτικότητα, ομορφιά και ανθεκτικότητα. H αυξητική ορμόνη προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών του σώματος. Διεγείρει επίσης την παραγωγή του IGF-1, αυξάνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης και των ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Τι επίδραση έχει η αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη είναι κυρίως γνωστή για το γεγονός ότι μας κάνει να ψηλώνουμε.

Επίσης, είναι μια αναβολική ορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη διαδικασία αύξησης των μυών και μείωσης του λίπους. Εκτός από την αύξηση του ύψους σε παιδιά και εφήβους, η αυξητική ορμόνη έχει πολλές άλλες επιδράσεις στο σώμα:

 • Αυξάνει την κατακράτηση ασβεστίου και ενισχύει και αυξάνει την ανοργανοποίηση των οστών
 • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα μέσω της υπερτροφίας των σαρκομερίων
 • Προάγει τη λιπόλυση
 • Αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών
 • Διεγείρει την ανάπτυξη όλων των εσωτερικών οργάνων εκτός από τον εγκέφαλο
 • Παίζει ρόλο στην ομοιόσταση
 • Μειώνει την πρόσληψη γλυκόζης από το συκώτι
 • Προάγει τη γλυκονεογένεση στο ήπαρ (παραγωγή ενέργειας)
 • Συμβάλλει στη διατήρηση και λειτουργία των νησιδίων του παγκρέατος (βοηθάει το πάγκρεας να λειτουργεί καλύτερα)
 • Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα (ενισχύει την λειτουργία του)
 • Αυξάνει την αποϊωδίωση της Τ4 σε Τ3

Να σημειωθεί επίσης ότι την υψηλότερη ποσότητα αυξητικής ορμόνης την έχουμε στην εφηβεία μας και ως ενήλικες έχουμε μικρότερες ποσότητες.

Πώς λειτουργεί η αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη στο σώμα μας λειτουργεί με κύματα κατά τα οποία εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες.

Αυτές ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ατόμων, αλλά όταν κοιμάστε, το σώμα σας έχει μια πολύ προβλέψιμη αιχμή της ορμόνης. Η πρώτη αιχμή συμβαίνει μετά από μια ώρα από την έναρξη του ύπνου. Η μεγαλύτερη έξαρση συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου σταδίου NREM ύπνου. Διαφορετικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε αυξήσεις που συμβαίνουν κάθε 3-5 ώρες.

Η αυξητική ορμόνη ρυθμίζεται στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου. Αυτό είναι επίσης το μέρος που εκκρίνεται μία από τις πρόδρομες ορμόνες της τεστοστερόνης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες συμβουλές αύξησης της αυξητικής ορμόνης θα λειτουργήσουν και για την τεστοστερόνη.

Μπορούν όμως τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης να αυξηθούν;

Ακολουθούν  δύο τύποι συμβουλών αύξησης της αυξητικής ορμόνης:

 1. Αυτές που δημιουργούν ένα κύμα έκκρισης (παραγωγής)
 2. Οι τροφές που πρέπει να τρώτε για να έχετε τα σωστά μικροθρεπτικά συστατικά για τη σύνθεση της αυξητικής ορμόνης

Δημιουργία κυμάτων αυξητικής ορμόνης

Τα κύματα θα είναι χρήσιμα μόνο πριν από τον ύπνο για την πτυχή της αύξησης των μυών, επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η δημιουργία μυών και η αυξητική ορμόνη βρίσκονται στο πλήρες δυναμικό τους.

Εάν δεν είναι πριν από τον ύπνο, πιθανότατα θα είναι άχρηστες. Η αυξητική ορμόνη έχει σύντομο χρόνο ημιζωής (χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να αποβάλει το μισό). Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αποβάλλονται μετά από δύο χρόνους ημιζωής επειδή το σώμα σας θα αποβάλει το μισό, μετά το μισό από αυτό το μισό κλπ. Ο χρόνος ημιζωής είναι 10 έως 20 λεπτά.

Πώς αυξάνεται η αυξητική ορμόνη μέσω της διατροφής

Για το δεύτερο είδος συμβουλών, αυτό των θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει επίσης να τα προσλαμβάνετε κοντά στην ώρα του ύπνου σας. Με αυτόν τον τρόπο, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια των αιχμών που συμβαίνουν στον ύπνο.

1. Γλυκαιμικός έλεγχος

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι το όταν προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε όλα τα δυνατά κέρδη ως αδύνατο παιδί, η κοινή αντίληψη είναι να καταβροχθίζετε όλα τα είδη γλυκών και υδατανθρακούχων τροφών.

Συχνά ακούγεται η φράση  “πρέπει να έχεις θερμιδικό πλεόνασμα για να χτίσεις μυς”. Δεν ακούγεται συχνά όμως η φράση “μεγιστοποίηση της μυϊκής αύξησης”, λόγω (το μαντέψατε) της αυξητικής ορμόνης. Πολλοί άνθρωποι συγχέονται  επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την αυξητική ορμόνη δεν είναι γνωστές στο ευρή κοινό.

Έτσι, τώρα αναρωτιέστε, τι σχέση έχουν, τα γλυκά τρόφιμα και ό,τι άλλο με την αυξητική ορμόνη, σωστά; Λοιπόν, είναι η κύρια αιτία της καταστολής της αυξητικής ορμόνης. Επίσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες, επειδή όλοι έχουν πέσει στην παγίδα πολλές φορές, χωρίς εξαίρεση. Το πρόβλημα είναι τα κακά επίπεδα γλυκαιμίας για την ορμόνη.

Υπογλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία

Υπάρχουν δύο γλυκαιμικές καταστάσεις που αυξάνουν την αυξητική ορμόνη: η υπογλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία.

Σε  ένα υγιές άτομο, όπως (πιθανώς) εσείς και εγώ, δεν θα βρεθείτε ποτέ σε κατάσταση όπου μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Συνεπώς, θα έχετε μόνο τα οφέλη της αύξησης της αυξητικής ορμόνης όταν βρίσκεστε σε υπογλυκαιμική κατάσταση, όπως:

 • πιο καθαρή σκέψη
 • μεγαλύτερη απώλεια λίπους
 • περισσότερη μυϊκή μάζα (εκτός από τις μεγάλες νηστείες)
 • μειωμένη κατάθλιψη μεταξύ ορισμένων ατόμων που έχουν ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης

Λοιπόν, πιθανότατα σκέφτεστε πως για να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο πρέπει να μειώσετε την υπερβολική κατανάλωση  υδατανθράκων 4-5 ώρες πριν από τον ύπνο, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργούνται οι μύες σας, επομένως τότε είναι που πρέπει να βρίσκεστε σε υπογλυκαιμική κατάσταση.

Αυτό θα απαιτήσει μεγάλη αλλαγή συνηθειών, επειδή η κοινωνία μας έχει συνηθίσει να τρώει/πίνει υδατάνθρακες όλη μέρα, κάθε μέρα. Δυστυχώς, θα υπάρξουν πολλές αναπόφευκτες καταστάσεις όπως το δείπνο με φίλους ή η έξοδος για ποτό ή ακόμα και η βραδινή μπύρα.

Για να παρακολουθείτε εύκολα την ευγλυκαιμία σας και να εξασφαλίζετε την καλύτερη υγεία σας, να καταναλώνετε μικρά και συχνά πλήρη γεύματα κάθε 2,5-3 ώρες, ώστε τα επίπεδα του σακχάρου σας να μην έχουν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις.

2.  Κρύο

Όπως και η τεστοστερόνη, το κρύο διεγείρει τον υποθάλαμο που με τη σειρά του αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Το να κάνετε ένα κρύο ντους πριν από τον ύπνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την αυξητική ορμόνη με φυσικό τρόπο.

3.  Πείνα – Κορεσμός

Για να παράγονται ικανοποιητικές ποσότητες αυξητικής ορμόνης κατά την διάρκεια της νύχτας, καλό θα είναι να έχετε καταναλώσει το τελευταίο γεύμα ή σνακ 2 ώρες περίπου πριν κοιμηθείτε. Με αυτόν τον τρόπο κατά την διάρκεια της νύχτας παράγεται η ορμόνη γρελίνη, η οποία βοηθά στην αύξηση των επιπέδων αυξητικής ορμόνης,

4.  Αργινίνη

Ορισμένα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Ένα από αυτά είναι η αργινίνη. Μετά από μια υγιεινή διατροφή και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να απολαύσουμε τη βέλτιστη κατανάλωση αργινίνης, καθώς μπορούμε να βρούμε αυτό το μη απαραίτητο αμινοξύ σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Για παράδειγμα, μπορούμε να το βρούμε σε τρόφιμα όπως ρύζι, δημητριακά και ξηροί καρποί. Επίσης, μπορούμε να τονίσουμε το το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα κρέατα όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα ψάρια. Τρώγοντας τις τροφές αυτές κατά τη διάρκεια του τελευταίου γεύματος της ημέρας σας θα βοηθήσετε τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης σας.

5. Γλουταμίνη

Ένα άλλο αμινοξύ που είναι καλό για τη φυσική αύξηση της αυξητικής ορμόνης είναι η γλουταμίνη. Μπορείτε να βρείτε αυτό το αμινοξύ στο μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά. Βρίσκεται σε πολλές τροφές, οπότε δεν χρειάζεται να το φάτε ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, γιατί θα πρέπει να έχετε ήδη φάει έναν τόνο λόγω των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες.

6. Ασκηθείτε

Για άλλη μια φορά (όπως και η τεστοστερόνη), η εκρηκτική άσκηση ολόκληρου του σώματος θα αυξήσει σημαντικά την έκκριση αυτής της ορμόνης. Αλλά επίσης, για άλλη μια φορά , ο χρόνος ημιζωής της αυξητικής ορμόνης είναι από 10 έως 20 λεπτά. Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης θα πέσουν κατακόρυφα σε μερικές ώρες, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου μυϊκής ανάπτυξης ή ανάπτυξης (ύπνος).

7. Ύπνος

Η ύπαρξη ενός σωστού και τακτικού προγράμματος ύπνου είναι σημαντικό για την αυξητική ορμόνη, διότι όταν διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός σας, θα έχετε μείωση της αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια της κιρκάδιας διαταραχής.

Θα χρειαστούν δύο ή τρεις ημέρες τακτικού και σωστού ύπνου για να επανέλθει ο ρυθμός σας στο φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που βγαίνουν μια φορά την εβδομάδα θα βρίσκονται στο μέγιστο της αυξητικής ορμόνης τους μόνο για 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα,

8. Συμπληρώματα διατροφής

Μια ανασυνδυασμένη μορφή της αυξητικής ορμόνης που ονομάζεται σωματοτροπίνη (INN) χρησιμοποιείται ως συνταγογραφούμενα φάρμακο για τη θεραπεία των διαταραχών ανάπτυξης των παιδιών και της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης των ενηλίκων.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ πιθανό να αυξήσετε την αυξητική ορμόνη με φυσικό τρόπο χωρίς να παίρνετε σκευάσματα των οποίων η ασφάλεια δεν είναι αποδεδειγμένη. Ορισμένες χώρες επιτρέπουν τη χρήση της αυξητικής ορμόνης (ή σωματοτροπίνης βοοειδών) στις αγελάδες, επομένως, κάποιο κρέας ή γαλακτοκομικά (και το γάλα) θα περιέχουν GH βοοειδών, η οποία είναι καρκινογόνος.  

Αρκεί λοιπόν να ακολουθήσετε ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης ώστε να αυξήσετε τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

σίδηρος

Ο σίδηρος και η αξία του στην διατροφή μας

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για κάθε ηλικιακή ομάδα ανεξαρτήτως φύλου. Αποτελεί κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης ( τύπος πρωτεΐνης των

εύκολο κέικ στο λεπτό

Εύκολο κέικ στο λεπτό!

Ο τίτλος εύκολο κέικ για να είμαι ειλικρινής είναι λάθος. Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται μόνο 1 λεπτό για την προετοιμασία και 3

Scroll to Top