αερόβια-άσκηση

Αερόβια άσκηση : Τι είναι και που ωφελεί

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Η αερόβια άσκηση παρουσιάζει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό του ανθρώπου.

Δυστυχώς όμως, η αίσθηση καλής υγείας και ευεξίας για πολλούς είναι ζήτημα τύχης ή θέλησης μίας υπερφυσικής δύναμης.

Όσο περισσότερο αισθάνεται κάποιος πως δεν έχειν έλεγχο σε αυτά που αντιμετωπίζει σωματικά και ψυχολογικά, τόσο ανεξήγητη γίνεται η σωματική και ψυχική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τα ερευνητικά δεδομένα των 2 τελευταίων δεκαετιών σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται ευκολότερα η ποθητή από όλους καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Για την επίτευξη ή την διατήρηση της καλής σωματικής υγείας και ευεξίας χρειάζεται να τοποθετούμε καθημερινά δραστηριότητες που την προκαλούν όπως:

  • αερόβια άσκηση
  • μυϊκή ενδυνάμωση
  • διατατικές ασκήσεις
  • ασκήσεις ισορροπίας

Φυσικά, όλες αυτές οι μορφές άσκησης χρειάζεται να συνδυάζονται με μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Τι ειναι η αερόβια άσκηση

Από όλες τις μορφές άσκησης εκείνη που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία είναι η αερόβια άσκηση. Ενδεχομένως να την έχετε ακούσει όμως και ως καρδιαγγειακή, ή καρδιο-αναπνευστική εκγύμναση.

Πριν αναφερθούν τα οφέλη αυτά, καλό είναι να εξηγήσουμε πως ορίζεται η αερόβια άσκηση:

“Κάθε μορφή σωματικής κίνησης που κινητοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. ποδιών, γλουτών, πλάτης, ή χεριών) μέσω επαναλαμβανόμενων κινήσεων, για μεγαλύτερο διάστημα από λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας και της θερμοκρασίας του σώματος, λέγεται αερόβια άσκηση”.

Αερόβια άσκηση σημαίνει απλά πως οι διεργασίες που γίνονται στο σώμα για να διατηρηθεί σε αυξημένη κινητοποίηση χρειάζονται την παρουσία οξυγόνου. Μετά τα πρώτα 20′ λεπτά τέτοιων δραστηριοτήτων ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εκμεταλλευτεί την παρουσία οξυγόνου για να πετύχει μεταβολικές αλλαγές που βελτιώνουν σημαντικά την υγεία.

Τι γίνεται στο σώμα μας όταν κάνουμε αερόβια άσκηση

Ας φανταστούμε για λίγο πως ξεκινάμε να περπατάμε σε ένα ρυθμό που σταδιακά μας αναγκάζει να αλλάξουμε τον ρυθμό της αναπνοής μας, αναπνέοντας πιο συχνά αλλά και πιο βαθιά. Ο μηχανισμός αυτός αυξάνει το οξυγόνο στο αίμα.

Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα προωθώντας περισσότερο αίμα στους μυς και από εκεί ξανά στους πνεύμονες που «επαναφορτίζουν» ξανά με οξυγόνο το αίμα.

αερόβια-άσκηση-ποδήλατο

Μικρά αγγεία (αρτηρίδια, τριχοειδή και φλεβίδια) μεγαλώνουν σε διάμετρο για να παραδώσουν περισσότερο οξυγόνο στους μυς και συγχρόνως να παραλάβουν μεταβολικά προϊόντα (διοξείδιο του άνθρακα, γαλακτικό οξύ, κτλ.).

Το σώμα ταυτόχρονα εκκρίνει ενδορφίνες που βελτιώνουν την διάθεση και δίνουν μία ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας.

Αερόβια άσκηση και ανθρώπινη επιβίωση

Ποιος είναι άραγε ο λόγος που έχει οργανωθεί κάθε ανθρώπινος οργανισμός έτσι ώστε να διευκολύνεται η παρατεταμένη άσκηση αλλά και να επικροτείται η διαδικασία αυτή μέσα από την λειτουργία κάθε ανθρώπινου κυττάρου;

Οι βάσεις του μηχανισμού αυτού χρειάζεται να αναζητηθούν στον τρόπο που επιβίωσε ο homo sapiens στον πλανήτη Γη.

Αν δεν μπορούσε να κινηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει την τροφή του αφού υπολείπεται σε κάθε σωματική ικανότητα σε σχέση με τους θηρευτές και τα θηράματα του: Δεν είναι πιο δυνατός, πιο γρήγορος ούτε καν πιο ευκίνητος από τα ζώα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το γεύμα του.

Χρειάστηκε λοιπόν ένας μηχανισμός που του επέτρεψε να επιβιώσει και μας έχει μεταβιβασθεί για να έχουμε και εμείς την δυνατότητα της επιβίωσης αυτής.

Αερόβια άσκηση και σύγχρονος τρόπος ζωής

Οι σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης έχουν αλλάξει. Δεν χρειάζεται πια να περπατάμε, να τρέχουμε και να κυνηγούμε καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την τροφή μας.

Ενώ λοιπόν το σώμα μας είναι φτιαγμένο να κινείται καθημερινά, εμείς δεν το κινητοποιούμε όσο χρειάζεται για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής μας είναι να προκαλούμε μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα που προοδευτικά αντιβαίνουν στην συνέχιση της ζωής.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος, το σχήμα και την αθλητική ικανότητα μας, η αερόβια άσκηση μας κάνει καλό.

Ένα σώμα που πραγματοποιεί συστηματικά ένα αερόβιο πρόγραμμα εκγύμνασης, γίνεται όλο και πιο δυνατό και γυμνασμένο. Τι σημαίνει αυτό για τις λειτουργίες του;

Τι κερδίζουμε με την αερόβια άσκηση;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περιληπτικά ποιες είναι οι θετικές αλλαγές που σχετίζονται με την αερόβια άσκηση:

Περιορίζει τα περιττά κιλά

Μαζί με την πραγματοποίηση ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής, η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει και να διατηρήσει το σωματικό βάρος σε μη νοσογόνα επίπεδα.

Περιορίζει τα προβλήματα υγείας

Οι αερόβιες δραστηριότητες μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση παχυσαρκίας, εγκεφαλικών, καρδιαγγειακών νόσων και πολλών ειδών καρκίνου.

Επίσης, όταν η αερόβια άσκηση συνδυάζει και την μεταφορά του βάρους (π.χ. περπάτημα) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης.

Βελτιώνει την αντοχή

Η αερόβια άσκηση αρχικά μπορεί να προκαλέσει μυϊκή κόπωση. Μακροπρόθεσμα όμως αυξάνει την σωματική αντοχή και μειώνει την αίσθηση της.

Δυναμώνει την καρδιά

Η δυνατή καρδιά δεν χρειάζεται να κτυπά τόσο συχνά όσο η αγύμναστη καρδιά. Σπρώχνει το αίμα πιο αποτελεσματικά και βελτιώνει την αιμάτωση των ιστών σε κάθε σημείο του σώματος.

Μειώνει τις ασθένειες

Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ευαισθησία σε κρυολογήματα και ιώσεις.

Ενισχύει την μακροζωία

Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει πως όσοι-ες κάνουν συστηματικά αερόβια άσκηση ζούνε περισσότερο και καλύτερα από όσους δεν γυμνάζονται.

Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

Επανειλημμένα τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά κάνοντας αερόβια άσκηση αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, ενισχύεται η σχέση που έχουν με το σώμα τους και είναι πιο αισιόδοξοι.

Ρυθμίζει χρόνια μεταβολικά προβλήματα

Η αερόβια άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Στα ήδη προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα, η αερόβια άσκηση βοηθά σημαντικά την μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης νέου παρόμοιου κρούσματος.

Διατηρεί καθαρές τις αρτηρίες

Ενισχύοντας την “καλή” χοληστερόλη (HDL) και ρυθμίζοντας την “κακή” χοληστερόλη (LDL) μειώνονται οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες και μαζί τους τα κυκλοφορικά προβλήματα.

Ενισχύει την διάθεση

Η αερόβια άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ρυθμίζει το άγχος και προκαλεί ένα ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης.

Βελτιώνει την ανεξαρτησία

Η αερόβια άσκηση με την ενίσχυση της σωματικής κίνησης βοηθά τις καθημερινές κινήσεις των ηλικιωμένων και διατηρεί την γνωστική οξύτητα.

Νεώτερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης τουλάχιστον 30′ λεπτών που επαναλαμβάνεται 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά την γνωστική αποδόμηση (γεροντική άνοια).

Πόση αερόβια άσκηση χρειαζόμαστε;

Στόχος θα πρέπει να είναι τα 30′ λεπτά αερόβιας δραστηριότητας καθημερινά. Είναι και η απαραίτητη ποσότητα άσκησης για να διατηρήσουμε την υγεία μας σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές.

Αν είμαστε σωματικά αδρανείς ή ξεκινάμε μετά από μία περίοδο αδράνειας, μπορούμε να ξεκινήσουμε με στόχο τα 5′ ή 10′ λεπτά και σταδιακά να αυξάνουμε την διάρκεια χωρίς να πιεζόμαστε συναισθηματικά ή σωματικά. Λίγα μόνο παραπάνω λεπτά κάθε μέρα θα οδηγήσουν με ασφάλεια στον στόχο των 30′ λεπτών.

Τα οφέλη στην υγεία λαμβάνουν χώρα αυτόματα και χωρίς να χρειάζεται να τα επιδιώκουμε. Εξάλλου θυμηθείτε πως το σώμα γνωρίζει καλύτερα και ακολουθεί τις προτροπές για σωματική δράση. Αρκεί να του τις δώσουμε!

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top