Θρεπτικότατη συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη για όσους από εμάς η αποφυγή της είναι ανάγκη πέρα από μόδα.
Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, εάν έχετε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη ή αν απλά έχετε πεπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατανάλωσή της, το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα αναζητήσατε είναι μια καλή συνταγή για ψωμί!
Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συνταγές για ψωμί χωρίς γλουτένη. Όπως θα βρείτε κι αρκετά μείγματα αλεύρων στην αγορά που σας υπόσχονται την τέλεια πρόταση.
Πολλά κιλά αλεύρι
Προσωπικά χάλασα πολλά κιλά (ακριβό) αλεύρι μέχρι να καταλήξω στο εξής συμπέρασμα: ακόμα κι αν το ψωμί πετύχει (που δεν πετυχαίνει εύκολα χωρίς τη γλουτένη), θα αποτελείται από κακής ποιότητας άλευρα που στερούνται φυτικών ινών και που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα άλευρα από λευκό ρύζι, καλαμπόκι και πατάτα ανεβάζουν αρκετά το σάκχαρο στο αίμα και οδηγούν συνήθως σε υπερινσουλιναιμία.
Τα έτοιμα προϊόντα χωρίς γλουτένη του εμπορίου, αποτελούνται κυρίως από τέτοιου είδους άλευρα και αρκετή ζάχαρη. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους που κάνουν χρόνια αποφυγή γλουτένης.
Με πολλά πειράματα κατέληξα στα αγαπημένο μου ψωμί χωρίς γλουτένη από φαγόπηρο. Είναι ένα ιδιαίτερο στη γεύση δημητριακό πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, όπλο στην αποφυγή του διαβήτη και της υπερινσουλιναιμίας κι εύκολο πλέον να το βρεις με μόλις 2€ το κιλό.
Προσωπικά έχω προμηθευτεί έναν απλό, οικονομικό ηλεκτρικό μήλο που αλέθει κόκκους καφέ με μόλις 9€. Με αυτόν και με λίγη υπομονή και αγάπη, κάνω αλεύρι από όποιον καρπό και σπόρο θέλω. Έτσι αλέθω το δικό μου αλεύρι φαγόπηρου που είμαι σίγουρη πως δεν θα έχει επιμόλυνση με γλουτένη. Βέβαια, αλεύρι φαγόπηρου μπορείτε να βρείτε συσκευασμένο και στα βιολογικά.
Η συνταγή που σας προτείνω για ψωμί χωρίς γλουτένη
Στη συνταγή θα βρείτε 2 άλευρα που δεν είναι συνηθισμένα: από αραρούτι και από ταπιόκα.
Αυτά τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουν αρκετό άμυλο και θα κάνουν πιο «λεπτή» την υφή και τη γεύση του ψωμιού. Εάν δεν τα έχετε μπορείτε να βάλετε άμυλο καλαμποκιού (νεσεστέ). Στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε σε πολύ καλή τιμή ( <1€ τα 500γρ) με την υποσημείωση «χωρίς γλουτένη».
Το αλεύρι από κεχρί το βρίσκεις επίσης εύκολα σε καταστήματα με βιολογικές τροφές, δεν έχει γλουτένη, είναι επίσης πολύ θρεπτικό και θα κάνει λίγο πιο «γλυκό» το ψωμί χωρίς γλουτένι για όσους δεν αγαπούν πολύ το φαγόπηρο.
Επίσης, θα δείτε να χρησιμοποιώ ένα συστατικό που λέγεται ξανθανικό κόμμι. Κοστίζει 7€ τα 100 γραμμάρια αλλά κρατάει μήνες! Το βρίσκεις με την υποσημείωση χωρίς γλουτένη στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Αυτό δίνει μάζα στη ζύμη και την κάνει πιο κολλώδη. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε 1 ασπράδι αβγού αλλά θα υπολογίσετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω αλεύρι φαγόπηρου.
Χρησιμοποιήστε μια κλασική στρόγγυλη φόρμα για κέικ-αυτή με την τρύπα- για να ψηθεί καλύτερα και να γίνει πιο τραγανό το ψωμί χωρίς γλουτένη σας. Καλή επιτυχία!
Υλικά που θα χρειστείτε για το ψωμί χωρίς γλουτένη με φαγόπηρο
- 430γρ αλεύρι φαγόπηρου (ή 160 γρ αλεύρι φαγόπηρου και 270 γρ αλεύρι από κεχρί )
- 20 γρ αλεύρι από αραρούτι και 50 γρ αλεύρι ταπιόκας ( ή συνολικά 70γρ άμυλο καλαμποκιού)
- 1 κ.γλ. ξανθανικό κόμμι
- 2 κ.γλ. μαγιά χωρίς γλουτένη
- 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μέλι
- 500 γρ χλιαρό νερο
- Λάδι για τη φόρμα
Πώς να φτιάξετε το ψωμί χωρίς γλουτένη
Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στο νερό. Προσθέτουμε τα άλευρα και το ξανθανικό κόμμι και ανακατεύουμε απαλά να γίνει ελαστικός χυλός, σαν χυλός για κέικ. Δεν θα γίνει ζυμάρι που πλάθεται. Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
Λαδώνουμε καλά τη φόρμα του κεικ και ρίχνουμε μέσα το χυλό ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με πετσέτα σε ζεστό σημείο (σε ζεστό φούρνο ή πάνω στο καλοριφερ) και αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες μικρές φουσκάλες. Αφού φουσκώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, κλπ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο μέχρι να ψηθεί. Το ψωμί χωρίς γλουτένη δεν φουσκώνει πάρα πολύ. Βγαίνει ένα πολύ αφράτο αλλά με τραγανή κόρα ψωμάκι με τη χαρακτηριστική ελαφρά γήινη γεύση του φαγόπηρου.
Να είστε σίγουροι πως έχετε φτιάξει κάτι πολύ θρεπτικό και μοναδικό!



