Υδρογυμναστική στην θάλασσα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Οι ιδιότητες του νερού.
Το νερό έχει 4 ιδιότητες που το κάνουν πολύτιμο και αποτελεσματικό όταν κάποιος γυμνάζεται σε αυτό. Οι ιδιότητες αυτές είναι: η άνωση, η θερμοκρασία, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση.
Με την άνωση μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβάρυνση στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους, ενώ παράλληλα αυξάνεται το εύρος κίνησης της άρθρωσης.
 
Εύκολα, λοιπόν, συμπεραίνει κανείς ότι η υδρογυμναστική αποτελεί ιδανικό τρόπο άσκησης για άτομα που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ και θέλουν με ομαλό τρόπο να ξεκινήσουν να ασκούνται. Η υδρογυμναστική ενδείκνυται, επίσης , σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματισμού για την αποφυγή της επώδυνης άσκησης και της επιβάρυνσης των τραυματισμένων μερών του σώματος.
Αντίσταση: Η κάθε κίνηση που εκτελείται μέσα στο νερό συναντά τη λεγόμενη αντίσταση του νερού. Η αντίσταση οφείλεται στη τριβή που αναπτύσσεται μεταξύ των μορίων του νερού και του σώματος που προσπαθεί να κινηθεί, αναγκάζοντας τους μυς του ασκούμενου να δουλέψουν περισσότερο για να ολοκληρώσουν την ίδια κίνηση. Η κίνηση μέσα στο νερό υφίσταται κατά μέσο όρο 12-15 φορές μεγαλύτερη αντίσταση από τη κίνηση εκτός νερού και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης και από την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Όσο πιο γρήγορα εκτελείται η κίνηση μέσα στο νερό τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίσταση που δεχόμαστε από αυτό.
Κατά την αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού ενός ασκούμενου, η μεταβαλλόμενη αντίσταση σε συνδυασμό με την άνωση βοηθούν στην ευκολότερη αποκατάσταση των αδύναμων μυών.
Τα οφέλη της υδρογυμναστικής
Η άσκηση στο νερό αποτελεί ένα μέσο εκγύμνασης το οποίο παρέχει τα πλεονεκτήματα της αεροβικής άσκησης στη ξηρά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής. Με την υδρογυμναστική βελτιώνουμε την καρδιο- αναπνευστική αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία, χωρίς τον φόβο κάποιου τραυματισμού, ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση και την ηλικία του ατόμου. Ίσως το πιο σημαντικό σημαντικό όφελος της άσκησης στο νερό είναι η αποφυγή τραυματισμών. Καθώς το σώμα είναι ελαφρύτερο μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, δεν επιδέχονται επιβάρυνση και καταπόνηση οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις. Το σώμα κινείται άνετα και ευχάριστα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης.
Οι αθλητές μπορούν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση προπονούμενοι στο νερό, μειώνοντας στο ελάχιστο τη πιθανότητα τραυματισμών λόγω κραδασμών. Λόγω της αντίστασης του νερού η προπονητική επιβάρυνση μπορεί να καθοριστεί από το ίδιο το άτομο ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση ή τη διάθεση του για προπόνηση. Έτσι μπορεί να είναι από μικρή και εύκολη μέχρι αρκετά μεγάλη.
Με την υδρογυμναστική βελτιώνεται η ισορροπία και η στάση του σώματος , διότι οι περισσότερες ασκήσεις ενεργοποιούν τους μυς της ράχης, οι οποίοι παρέχουν στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Ακόμα, βελτιώνεται η αναπνευστική λειτουργία λόγω της υδροστατικής πίεσης. Επίσης, δουλεύοντας αερόβια βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία και μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες. Η καρδιά λειτουργεί αποτελεσματικά και μειώνει τη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όταν γυμνάζεται κάποιος τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και ακολουθεί βασικές διατροφικές αρχές ελέγχει πλήρως το σωματικό βάρος.
Η άσκηση στο νερό οδηγεί στον καλύτερο έλεγχο του καθημερινού στρες, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της πνευματικής διαύγειας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών που σχετίζονται με την γεροντική ηλικία, μα πάνω από όλα σε έναν υγιή τρόπο ζωής.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υδρογυμναστικής είναι η μεγάλη προσαρμοστικότητα της αναφορικά με τις κατηγορίες των ασκούμενων και την ένταση της άσκησης. Με την υδρογυμναστική μπορεί να ασχοληθεί κάποιος που δεν έχει γυμναστεί ποτέ, ή αντίθετα, ένας έμπειρος ασκούμενος, ένας ηλικιωμένος, ένας αθλητής ακόμη και γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο ασκούμενος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα οποτεδήποτε, ως συνέχεια του προγράμματος γυμναστικής του, και σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ο βαθμός δυσκολίας ρυθμίζεται ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του καθενός.
Στην περίπτωση τραυματισμού, η υδρογυμναστική αποτελεί τη συνηθέστερη ιατρική οδηγία ενώ για κάποιον αθλητή το συμπληρωματικό τρόπο εκγύμνασης αλλά και την πρώτη επιλογή για κάποιον που είναι υπέρβαρος.
Ένα μάθημα υδρογυμναστικής περιλαμβάνει την προθέρμανση, το κυρίως μέρος – αερόβιο, κύριο μέρος με αντιστάσεις-μυική ενδυνάμωση και αποθεραπεία.
Ειδικές κατηγορίες: (που μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα υδρογυμναστικής)
1. Εγκυμοσύνη και υδρογυμναστική
2. Ηλικιωμένοι
3. Παχυσαρκία
4. Αρθρίτιδα
5. Οσφυαλγία
6. Προβλήματα στο γόνατο
7. Αθλητές
8. Υδρογυμναστική για παιδία
Εξοπλισμός:
Ζώνη επίπλευσης, Ελαφράκια ποδιών, ελαφράκια χεριών, Μακαρόνια, λάστιχα, γάντια.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Σεφ Στο Παραπέντε

Σεφ. Ο αρχιμάγειρας, ο δεξιοτέχνης της γαστρονομίας, αυτός που είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Ένας σεφ δεν λειτουργεί ποτέ

Scroll to Top