Γνωρίζατε ότι οι σπόροι του καρπουζιού είναι πολύ πλούσιοι σε ευεργετικά συστατικά;
Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ελάχιστες θερμίδες και είναι εξαιρετικά ενυδατικό. Αυτό φυσικά, το καθιστά μια ιδανική καλοκαιρινή επιλογή!
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, ουσιών που έχουν αντιοξειδωτικές και διαπιστωμένες αντικαρκινικές ιδιότητες.
Είναι μια αξιόπιστη πηγή απορροφήσιμης βιταμίνης Β6, σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Η Β6 αποδεδειγμένα συμβάλει στη σύνθεση τριών βασικών ορμονών στον εγκέφαλο, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, και της μελατονίνης.
Επιπλέον, το καρπούζι έχει σημαντικά ποσοστά λυκοπενίου που του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες σχετικά με την:
- πρόληψη καρκίνου του προστάτη
- προστασία της καρδιάς
Σπόροι καρπουζιού
Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της συστολικής πίεσης αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.
Επίσης, είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει ειδικά το καλοκαίρι στην επαναφορά του δέρματος από τα εγκαύματα βοηθώντας στην αναγέννησή του και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες προλαμβάνοντας έτσι τη γήρανση.
Tip
Αφήνουμε τους σπόρους να στεγνώσουν και έπειτα από 2-3 ημέρες τους ξεφλουδίζουμε.
Αποφύγετε την κατάποση τους όταν υπάρχει ήδη αρκετή μαύρη κρούστα για να μην ευνοηθούν δυσχέρειες με τον πεπτικό σωλήνα.
Σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς και μέλι ή απλά μόνοι τους σαν ένα είδος ‘’πασατέμπου’’ αποτελούν ένα ευεργετικό σνακ το καλοκαίρι.