sinaisthimatiko-threpsimo

Το συναισθηματικό θρέψιμο και η σημασία του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε μια ραγδαία προσέλευση μικρών παιδιών που έρχονται στα γραφεία μας με προβλήματα υπερβάλλοντος βάρους.

Μια πρώτη παρατήρηση

Κατά την παρακολούθηση αυτών των υπέρβαρων παιδιών, σε συνεργασία με τους ψυχολόγους που συνεργαζόμαστε, παρατηρήσαμε ότι στα περισσότερα από αυτά τα παιδιά υπήρχε πρόβλημα στον χρόνο που διέθεταν για αυτά οι γονείς τους.

Συνήθως επρόκειτο για παιδιά που περνούσαν σημαντικό χρόνο της ζωής τους με τη γιαγιά ή τον παππού. Ενίοτε με κάποιον τρίτο που εξασφάλιζε περισσότερο χρόνο εργασίας ή απουσίας του γονιού από το σπίτι.

Έτσι, πολύ συχνά το κενό αυτό μπορούσε εύκολα να υποκατασταθεί. Είτε δίνοντας περισσότερη τροφή, είτε απλόχερα και χωρίς όριο ό,τι ζητούσε το παιδί, με συνέπεια να μην υπάρχει καθόλου εγκράτεια.

Το παιδί μαθαίνει να ζητάει και να παίρνει όλο και περισσότερα. Εκμεταλλευόμενο τις ενοχές του γονιού για την απουσία του ή τον ουσιαστικό χρόνο που δεν μπορεί να προσφέρει. Κατά συνέπεια, χάνεται πολύ συχνά ο έλεγχος τόσο από το παιδί όσο και από τον γονιό.

Μια λάθος νοοτροπία

Πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία των γονέων «να μη το στερήσουμε, γιατί εμείς στερηθήκαμε». Η στεναχώρια ότι δεν δίνουμε στο παιδί να φάει δεν το βοηθά να αναπτύξει τον μηχανισμό της εγκράτειας.

Φυσικά, ούτε χρειάζεται να πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή να στερηθεί το παιδί γεύσεις. Προπάντων χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν χρειάζεται να φορτωθεί -εάν υπάρχει- το δικό μας άγχος ως ενήλικες.

Η σύγχρονη σκέψη

Μεγαλώσαμε στον παραδοσιακό χώρο της Ελλάδος με το να θεωρούμε το θρέψιμο = φαγητό = καλός γονιός = καλό μεγάλωμα.

Στο παρόν χρειάζεται να το διαφοροποιήσουμε εντάσσοντας το καινούριο που είναι το συγκινησιακό θρέψιμο. Με άλλα λόγια να θρέψουμε την ψυχή ο ένας του άλλου, κυρίως μέσα στην οικογένεια.

Στο παρελθόν, οι γονείς πολύ συχνά όταν ήθελε το παιδί να εκφραστεί χρησιμοποιούσαν την φράση «τρώγε και μη μιλάς». Η σύγχρονη σκέψη είναι «εκφράσου, πες τη γνώμη σου, τις σκέψεις σου, τα παράπονά σου και εγώ θα σε ακούσω με προσοχή και θα πράξω το καλύτερο για σένα» .

Η ροή των συναισθημάτων μέσα στον οικείο χώρο προφυλάσσει την ψυχική μας υγεία και βοηθά την αυτοεκτίμηση του κάθε παιδιού.

Τα κλειστά κανάλια επικοινωνίας, η μοναξιά, ο φόβος να ακουμπήσουμε αυτό που μας δυσκολεύει, τρέπει σε άμεση φυγή και άμεση ικανοποίηση όπως το φαγητό.

Έτσι και τα παιδιά από πολύ μικρά, με την παραμικρή δυσκολία, αντί να εκφράζονται, μαθαίνουν να καταπίνουν τα συναισθήματα τους. Και από πάνω να καταπίνουν ποσότητες φαγητού.

Τα παιδιά του 2000

Για τα παιδιά του 2000 που μεγαλώνουν με χιλιάδες ερεθίσματα να τα βομβαρδίζουν, η μόνη προφύλαξη της ψυχικής τους υγείας είναι να επιλέγουν. Αυτό γίνεται εκπαιδεύοντας τα, να είναι εγκρατείς.

Οι γονείς που γνωρίζουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτά, θα πρέπει να θέτουν όρια και να μη δέχονται εύκολα τα ίδια τα παιδιά να αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους κάποιες τροφές.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ συχνά για τροφές πολύ θρεπτικές όπως τα όσπρια, τα ψάρια, τα φρούτα, τα μαγειρεμένα λαχανικά και άλλα.

Όταν όλη η οικογένεια κάθεται συχνά μαζί στο τραπέζι, τότε αυτόματα περνά το μήνυμα και στο παιδί πως αυτό είναι το φαγητό που έχει η οικογένεια και αυτό πρέπει να μοιραστούν όλοι μαζί.

Το ίδιο το γεύμα θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα κλήμα αρμονίας, μακριά από την τηλεόραση. Μαζί με το φαγητό η οικογένεια θα μοιραστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις απορίες, την φροντίδα, την επικοινωνία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

αυτισμός

Αυτισμός και συμπτώματα

Ο αυτισμός αποτελεί μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζει κατά βάση τον τρόπο με τον οποίο ένα

Scroll to Top