ραπανάκι

Το ραπανάκι

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ραπανάκι είναι φυτό με βολβό, το οποίο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και τρώγεται.

Τα σταυρανθή λαχανικά γενικά αποτελούν μία από τις κυριότερες πηγές θειούχων αμινοξέων και πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων καθώς και βιταμινών. Το ραπανάκι διακρίνεται σε πολλούς τύπους με  διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και σχήματα. Τα ραπανάκια είναι κυρίως χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα λαχανικα. Το μαγείρεμα του μειώνει την πικάντικη και αναδεικνύει μια πιο γλυκιά γεύση του.

Από τον Θεόφραστο μας έμεινε η ονομασία «ραφανίιδα», αλλά και πολλοί άλλοι αρχαίοι συγγραφείς περιλαμβάνουν το ραπανάκι στα κείμενά τους.

Yψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον από παθογόνα μικρόβια και τοξικές ουσίες.

Παράλληλα, συμμετέχει στην ανάπλαση κολλαγόνου του δέρματος κι έτσι βοηθάει στην επούλωση πληγών.

Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη

Το ραπανάκι περιέχει χημικές ενώσεις όπως είναι το γλυκοζινολικό και το ισοθειοκυανικό οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών ενισχύει επίσης τη φυσική παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ραπανάκια περιέχουν επίσης το συνένζυμο Q10, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού διαβήτη.

Βελτιωμένη ηπατική λειτουργία

Μαζί με άλλες ενώσεις, τα ραπανάκια περιέχουν ινδόλη-3-καρβινόλη και 4-μεθυλθειο-3-βουτενυλ-ισοθειοκυανικό, τα οποία βοηθούν το ήπαρ να αποτοξινωθεί και να επουλωθεί από βλάβες. Επιπλέον, βοηθούν την αποβολή τοξινών από τα νεφρά.

Καρδιαγγειακή Βελτίωση και ραπανάκι

Τα ραπανάκια περιέχουν αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως είναι το ασβέστιο και το κάλιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τους κινδύνους για τις καρδιακές παθήσεις.

Πλούσια, όμως, είναι η περιεκτικότητα που έχει το ραπανάκι και σε λουτεΐνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Είναι αντισηπτικό και βοηθάει στα αρθριτικά προβλήματα, είναι αντιραχιτικό, και κάνει καλό στους ρευματισμούς. Παρέχει αποτοξινωτική δράση στο συκώτι και έτσι μειώνει τα αέρια από το έντερο, καθαρίζοντάς το από τα διάφορα παράσιτα.

Χρησιμοποιείται και ως αντιπυρετικό καθώς επίσης, βοηθάει στη χώνεψη, στις βροχίτιδες, στο άσθμα και τη ραχίτιδα και είναι καλό και για το συκώτι. Τέλος, φαίνεται ότι βοηθάει τα άτομα που έχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στη χολή.

Με λίγα λόγια, το ραπανάκι είναι θαυματουργό! Αποτελεί εύγευστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, το οποίο συχνά  καταναλώνεται πριν από το φαγητό ως ορεκτικό. Πρέπει να καταναλώνεται ωμό, για να μην αλλοιώνονται οι θρεπτικές τους ουσίες.  

Η κατανάλωση 2 έως 3 ραπανιών μετρίου μεγέθους προσδίδει περίπου 15 mg βιταμίνης C, ποσότητα η οποία καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης από ενήλικες.

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top