Συνέντευξη με τον Σεφ Νάσο Σεφερλή, ιδιοκτήτη του ομώνυμου εστιατορίου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
– Καλησπέρα Νάσο, χαίρομαι ιδιαίτερα που σε γνωρίζω και κυρίως αφού πρώτα έχω δοκιμάσει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.Καταρχάς θέλω να σε ρωτήσω, εσύ ασχολείσαι με την μαγειρική;
– Ναι εγώ αυτό έχω σπουδάσει, ήμουν για πάρα πολλά χρόνια μάγειρας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος η Κρήτη και η Καλαμάτα.
– Πόσο καιρό λειτουργεί το εστιατόριο;
– Είναι εδώ και έξι χρόνια που έχουμε ξεκινήσει αυτήν την ωραία προσπάθεια στην Νέα Φιλαδέλφεια.

– Το παγώνι πέρα από το ότι είναι ένα πουλί με πολύ ιδιαίτερα χρώματα, είναι ένα πλάσμα που θαύμαζα και μου ξαναφέρνει πολύ έντονα τις παιδικές μου μνήμες, αν θυμάσαι και εσύ που έχεις μεγαλώσει στην περιοχή, ότι κάποτε μέσα στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρχαν πάρα πολλά από αυτά.
-Ναι, τώρα που το λες, πράγματι ξυπνάς και δικές μου μνήμες με ατέλειωτες βόλτες στο όμορφο αισθητικό δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας.
Τώρα θέλω να μου πεις κάποια πράγματα για τις συνταγές σου και κυρίως πως τις έχεις εμπνευστεί, διότι όλα τα πιάτα εμένα μου θυμίζουν πολύ έντονα την μεσογειακή διατροφή, αλλά μαγειρεμένα με ένα πολύ ιδιαίτερο και εκλεπτυσμένο τρόπο.
– Έχω επηρεαστεί αρκετά από τα μέρη που δούλεψα και ταξίδεψα, με κύριες επιρροές τόσο την νότιο Ελλάδα όπως η Κρήτη, αλλά και τη βόρεια Ελλάδα.
Οι πρώτες ύλες μπορεί φαινομενικά να είναι ίδιες όταν της μαγειρεύεις, αλλά κατά την εκτέλεση τους και οι δύο γεωγραφικές περιοχές τις παρασκευάζουν με εντελώς διαφορετικό και πάντα νόστιμο αποτέλεσμα.
-Πως επιλέγεις τα υλικά που μαγειρεύεις και καταφέρνεις ακόμα και η τελευταία μπουκιά να έχει τόσο ιδιαίτερη γεύση σε κάθε πιάτο;

-Τι κάνει τις συνταγές που σερβίρεις τόσο ιδιαίτερες;

-Νάσο τι είναι αυτό που σε οδήγησε να αγαπήσεις την μαγειρική, είχες κάποιες προσωπικές εικόνες από την οικογένεια;
-Με επηρέασε πάρα πολύ η γιαγιά μου, διότι όταν ήμουν μικρός η μητέρα μου και οι θείες μου δούλευαν και φαντάσου πρόσεχε συνολικά έξι εγγόνια. Οπότε,καταλαβαίνεις ότι το φαγητό ήταν καθημερινό αλλά και διαφορετικό κάθε φορά διότι σπάνια μία κατσαρόλα έφτανε για όλους έως την επόμενη ημέρα. Όλο αυτό με έκανε από πολύ μικρό, να παρακολουθώ τη γιαγιά μου να χρησιμοποιεί με ιδιαίτερο τρόπο όλα τα υλικά φτιάχνοντας πραγματικά αριστουργήματα που ακόμα και τώρα είναι χαραγμένα στην μνήμη μου. Επίσης θυμάμαι ότι είχαμε μποστάνι και καλλιεργούσαμε τα δικά μας προϊόντα, όπως και κάποια δικά μας ζώα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι οι πρώτες ύλες που έχω συνηθίσει να γεύομαι είναι αρίστης ποιότητας.
Επίσης να αναφέρω ότι ο παππούς μου, εκτός από το μποστάνι είχε και στέρνα, όπου πολύ συχνά θυμάμαι τον εαυτό μου να συμμετέχω στην καλλιέργεια των λαχανικών και φυσικά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσα σε μαγειρικές παρασκευές στην κουζίνα. Μεγαλώνοντας, βοηθούσα την γιαγιά μου να μαγειρέψει το φαγητό για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, όπου αυτό με βοήθησε να έχω όλη αυτή η αγάπη για την μαγειρική και να θέλω να την συνεχίσω ώσπου να την κάνω και επάγγελμα στην ζωή μου.

-Ναι η αλήθεια είναι ότι πάμε πολύ καλά και παρόλο που πήραμε το ρίσκο να ανοίξουμε μέσα στην κρίση, δηλαδή το 2013,παρόλα αυτά ο κόσμος μας αγάπησε και μας προσέγγισαν περισσότερο σαν το δικό τους αγαπημένο μεζεδοπωλείο παρά σαν εστιατόριο ή ταβέρνα. Έτσι κι εμείς τους ανταμείψαμε, προσφέροντας νόστιμα και διαφορετικά πιάτα, προσπαθώντας να αγγίξουμε τις μνήμες τους, τόσο των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, άλλα και από πολλές άλλες περιοχές που έρχονται για να δοκιμάσουν την κουζίνα μας.
Εμείς δεν θέλαμε να προσφέρουμε το φαγητό του εστιατορίου ή της ταβέρνας, αλλά όπως για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να πάει σε ένα μπαρ ώστε να πιεί ένα ποτό γιατί όχι να μην έχει τη δυνατότητα να έρθει σε ένα χώρο όπου μπορεί να πιει ένα ποτήρι κρασί ή ένα τσίπουρο και να φάει 2 – 3 μεζεδάκια ίσα-ίσα για να συνοδέψει την χαρά της κουβέντας και της επικοινωνίας.
– Νάσο θέλω να σε ρωτήσω αν στην κουζίνα δουλεύει και δημιουργεί κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας σου, προσφέροντας κάποια βοήθεια;
-Όχι, εγώ προσωπικά ασχολούμαι με όλα, διότι θέλω το κάθε πιάτο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο να έχει τη δική μου προσωπική σφραγίδα από την πρώτη ύλη των υλικών που θα χρειαστούμε μέχρι και το πως θα διακοσμηθεί το πιάτο τη στιγμή που φτάνει στο τραπέζι.
-Πόσες ημέρες την εβδομάδα είστε ανοιχτά;
-Δουλεύουμε έξι ημέρες την βδομάδα και την Δευτέρα είμαστε κλειστά.Καθημερινά από τη μία το μεσημέρι μπορεί να έρθει κάποιος στον χώρο μας προκειμένου να δοκιμάσει και να απολαύσει τόσο τα πιάτα όσο και τον χώρο του μαγαζιού.

-Ναι, μέχρι στιγμής πάνε πάρα πολύ καλά τα πράγματα και αισθάνομαι ότι ανταμείβομαι και για το χρόνο μου και για τον κόπο μου.
-Θα μπορούσες να πεις ότι έχεις διαλέξει ένα χώρο όπου θα μπορούν να έρχονται, οι φίλοι σου και οι γνωστοί, να φάνε να πιούνε και στην ουσία να γίνονται καθημερινά μικρές παρέες στο Παγώνι;

-Ως βέρος Φιλαδελφιώτης, έχεις υποστήριξη από παλιούς φίλους ή συμμαθητές;
-Ναι, σίγουρα φίλοι, αλλά και οι παλιοί συμμαθητές με έχουν στηρίξει πραγματικά! Φυσικά και εγώ χαίρομαι που μέσα από το δικό μου μαγαζί έχω την ευκαιρία να τους συναντώ. Είναι όμορφο να παρακολουθείς και την πορεία των ανθρώπων, πως εξελίσσονται μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και σήμερα βλέπω παλιούς συμμαθητές να έρχονται με τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και χαίρομαι πραγματικά κάθε φορά που συναντιόμαστε.
-Ποια είναι τα πέντε πιάτα που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει οπωσδήποτε όταν έρθει στο Παγώνι;
–Η μανιταρόπιτα με την κατσικίσια κρέμα και λάδι λεύκης τρούφας είναι από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να δοκιμάσει.
Το γουρουνόπουλο σιγοψημένο για 10 ώρες.
Η ομώνυμησαλάτα μας το «Παγώνι», με τέσσερα διαφορετικά είδη, όπως κόκκινη λόλα πράσινη λόλα, ραντίτσιο, ρόκα σαν βάση και στη συνέχεια επιπλέον γραβιέρα ντοματίνια, ξηρούς καρπούς και μία σως από πετιμέζι που είναι ιδιαίτερα δροσερή και χορταστική.
Η φάβα με κουρκουμά και αφυδατωμένη ντομάτα είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα μας.

-Νάσο υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας και να το έχουμε στο μυαλό μας όταν θα έρθουμε να σε επισκεφτούμε;
-Ναι βεβαίως, έχουμε ιδιαίτερα ρακόμελα και οινόμελα που τα παρασκευάζουμε εμείς οι ίδιοι από προσωπική μας συνταγή, όπως ένα ρακόμελο που το φτιάχνω με μανταρίνι και τζίντζερ, ένα άλλο με λουίζα κάρδαμο και πράσινο πιπέρι και τέλος ένα πολύ γευστικό οινόμελο με μπαχαρικά.
-Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Νάσο, πράγματι όλα αυτά που μας σύστησες, μέσα από την προσωπική μου γευστική εμπειρία είναι πράγματι εξαιρετικά. Δεν γνώριζα για τα ρακόμελα και το οινόμελο, όμως την επόμενη φορά θα έρθω να τα δοκιμάσω, ώστε να έχω και προσωπική άποψη για αυτά τα πολύ δελεαστικά ηδύποτα που ανέφερες. Εύχομαι να έχεις πάντα επιτυχίες, να είσαι πάντα δημιουργικός και να συγκεντρώνεις τις παρέες ώστε να μιλούν και να γεύονται ταυτόχρονα με την ψυχή και το πνεύμα.
-Σας ευχαριστώ και εγώ, ελπίζω θα τα πούμε σύντομα και πάλι στο Παγώνι στη νέα Φιλαδέλφεια
Τις φωτογραφίες επιμελήθηκε η φωτογράφος Δέσποινα Ζητάκη
Δείτε το Instagram της φωτογράφου ΕΔΩ
To “Παγώνι” θα το βρούμε στην διεύθυνση N. Τρυπιά 62-64 & Κυδωνίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ 2102526353 και στη σελίδα τους στο Facebook και στο Instagram








