to-miloxido

Tο μηλόξιδο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το μηλόξιδο αποτελεί μια κατηγορία ξιδιού. Είναι φτιαγμένο από χυμό μήλου, ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση και έχει μετατραπεί σε μηλίτη.

Με τη βοήθεια των βακτηρίων του οξικού οξέος τα οποία αναπτύσσονται αυτόματα όταν εκτεθεί ο μηλίτης στον αέρα, παράγεται το οξικό οξύ και μετέπειτα το μηλόξιδο.

Διατροφική ανάλυση

Από τη διατροφική ανάλυση του μηλόξιδου βρέθηκε ότι μια κούπα μηλόξιδου περιέχει κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.

Όμως, 1 κούπα μηλόξιδου είναι υπερβολική για να καταναλωθεί. Η υπέρμετρη κατανάλωσή του μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο. Επίσης, μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών λόγω της οξύτητας του.

Η συνιστώμενη κατανάλωση του – η οποία είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας- δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά. Το μηλόξιδο επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, ιδιαίτερα τα διουρητικά ή την ινσουλίνη.

Το μηλόξιδο καίει το λίπος;

Εδώ και αρκετά χρόνια οι υπέρμαχοι της δίαιτας «του μηλόξιδου», υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 1-2 κουταλιών μηλόξιδου πριν το γεύμα βοηθάει στη μείωση της όρεξης και στην καύση του λίπους.

Πολλά top models που συμμετείχαν σε διαφημιστικές καμπάνιες και αποτελούν «πρότυπο» για το ευρύ κοινό, υποστήριζαν ότι το μυστικό της καλλίγραμμης σιλουέτας τους βρίσκεται στο μηλόξιδο.

Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βοηθάει στη:

  • μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • μείωση του σακχάρου
  • πέψη
  • μείωση της χοληστερόλης

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά επιστημονικά έγκυρη έρευνα που να αποδεικνύει ότι το μηλόξιδο συμβάλλει στη βελτίωση των προαναφερθέντων.

Κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί διάφορα τρόφιμα ή ροφήματα ως ενισχυτικά της «καύσης» λίπους. Έχουν δημιουργηθεί ακολούθως οι αντίστοιχες δίαιτες, όπως η «δίαιτα του ανανά κλπ.

Καμιά έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι κάποιος μείωσε το σωματικό του λίπος πίνοντας χυμό λεμονιού ή τρώγοντας ανανά.

Σίγουρα, όλα τα παραπάνω είναι τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Δεν μπορούν όμως να αντικαταστήσουν ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα διατροφής και ούτε η αποκλειστική κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει θαύματα.

Άλλωστε, η διαδικασία της λιπόλυσης («καύσης» λίπους) περιλαμβάνει περίπλοκες χημικές διεργασίες. Σε αυτές, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι ορμόνες και όχι η κατανάλωση μαγικών τροφών.

Θύματα απάτης

Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πλεονάζον βάρος, κουρασμένοι από τις αλλεπάλληλες δίαιτες, ψάχνουν να βρουν μια γρήγορη και μαγική λύση για να απαλλαγούν από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν θύματα απάτης από άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των κερδών τους.

Για να ρυθμιστεί το θέμα του βάρους θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε έχει αναπτυχθεί και η επιστήμη της Διατροφής.

Δεν υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας αλλά αρκετά αποτελεσματική είναι η συνειδητή τήρηση ενός εξατομικευμένου, ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, το οποίο θα προάγει την υγεία και την ευεξία, και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ατόμου.

Ακόμη δε, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ή διατροφικών διαταραχών αναγκαίο είναι να υπάρχει συνεργασία μιας ομάδας, η οποία αποτελείται από διαιτολόγο, ψυχολόγο, γυμναστή και παθολόγο, για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Τέλος, το άτομο θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης , τη συμπεριφορά και τη στάση του ως προς το φαγητό και να εκπαιδευτεί, ώστε να μην παρασύρετε από τους επιτήδειους.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top