Μέλι

Το μέλι και η ιστορία του

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Το μέλι  εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί  γιατρικό σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο.

Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Οι Ινδοί επίσης, από παλιά θεωρούσαν  ότι η ζωή παρατείνεται όταν συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή.

Το ανεπεξέργαστο  μέλι (ακατέργαστο) το οποίο προμηθευόμαστε απευθείας από παραγωγό περιέχει ίχνη από ζύμη, κερί, γύρη και είναι πλούσιο σε ένζυμα. Το ξεχωρίζουμε από το κατεργασμένο επειδή το ακατέργαστο  κρυσταλλώνει. Η παστερίωση καταστρέφει τη ζύμη που βρίσκεται στο μέλι διότι γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Το κατεργασμένο μέλι δεν κρυσταλλώνει.

Ιδιότητες του μελιού

Το μέλι θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς και βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες.

Επουλώνει τα τραύματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ επίσης συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και περιορίζει τον πονόλαιμο και τον βήχα.

Το μέλι επίσης, συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού, στην γενικότερη χαλάρωση αλλά και τον καλύτερο ύπνο. Για τους ξενύχτηδες, το μέλι είναι βοηθητικό μιας και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των hangovers.

Επιπρόσθετα, φροντίζει την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας και καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.

Θρεπτική αξία μελιού

Μια κουταλιά της σούπας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 64
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
  • Ίνες: 0 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 17 γραμμάρια

Πιθανές παρενέργειες

Αλλαντίαση σε βρέφη

Το μέλι δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να  προκαλέσουν αλλαντίαση. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα θεωρείται ασφαλής, ακόμα και για τα πικρά παιδιά, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες λόγω μελιού

Όσοι είναι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι  αρκετά προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού.

Αν και οι αλλεργίες που προκαλεί το μέλι είναι σπάνιες, ωστόσο συμβαίνουν. Μάλλον αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων  και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μελιού από τοπικά άνθη και φυτά βελτιώνει τις εποχικές τους αλλεργίες. Έχουν την πεποίιθηση ότι η γύρη που έχει το μέλι απομακρύνει την ευαισθησία στην γύρη που υπάρχει στον περιβάλλοντα αέρα. Όμως κάτι τέτοιο, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Ένας executive Chef έρχεται στο σπίτι σας

healthy cooking @home
Ένας executive Chef έρχεται να σας μαγειρέψει στο σπίτι σας δωρεάν!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

διαβουλιμία

Διαβουλιμία

Ο όρος Διαβουλιμία αναφέρεται σε μια Διατροφική Διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δίνουν σκόπιμα λιγότερη ινσουλίνη από αυτή

φοβίες αντιμετώπιση

Φοβίες και η αντιμετώπιση τους

Φοβίες ή φόβοι; Καταρχήν, είναι σημαντικός ο διαχωρισμός ανάμεσα στους φόβους και τις φοβίες. Ο φόβος εκδηλώνεται ως μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση

Scroll to Top