Το Έγκλημα Των Προπονητών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Κι όμως οι ελλείπεις γνώσεις και η άκρατη φιλοδοξία τους οδηγούν στην ήττα..
Πολλές φορές σαν αθλητής και ως επαγγελματίας υγείας, είχα να αντιμετωπίσω περιστατικά κάποιων προπονητών που προέτρεπαν και εξακολουθούν να προτρέπουν τους αθλητές τους να χάσουν κιλά, για να κατέβουν κατηγορία, ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες στην νίκη.
Σαν θεωρία φαντάζει όμορφη και γοητευτική, όμως …
Σκεφτείτε έναν τοξοβόλο να πηγαίνει στην μάχη, με άδεια την φαρέτρα του από βέλη, είναι σίγουρη και προδιαγεγραμμένη η κατάληξη του.
Ακριβώς έτσι είναι και στον αθλητισμό, όταν γίνονται εξαντλητικές δίαιτες  για να πέσουν τα κιλά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πολυπόθητης κατηγορίας, ο οργανισμός  τείνει να εξαντλεί τις αποθήκες ενέργειάς του( γλυκογόνο),  χάνεται νερό και ανόργανα στοιχεία του οργανισμού, άρα υπάρχει σημαντική απώλεια σε στοιχεία όπως ηλεκτρολύτες και μέταλλα (π.χ. κάλιο και νάτριο).
Στα  κιλά που θα χαθούν, περισσότερο από το 1/3 θα είναι μυϊκός ιστός, ο οποίος είναι σημαντικότατος για την διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα και την δημιουργία προϋποθέσεων κατά την άσκηση για τη χρησιμοποίηση του λίπους.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση σε συγκέντρωση κετονών, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων  στο αίμα, ιδιαίτερα σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού) και υψηλές σε πρωτεΐνη, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Μετά από αυτή την εξαντλητική δίαιτα και την αναμφίβολα αποτυχημένη προσπάθεια του αθλητή, ο οργανισμός τείνει να αποθηκεύει πιο εύκολα λίπος, μερικές φορές περισσότερο από αυτό που έχει ήδη χαθεί.
Ο απολογισμός της διαδικασίας αυτής θα είναι ο αθλητής να μείνει χωρίς ενέργεια, αφυδατωμένος, με λιγότερους μύες,  περισσότερο λίπος και φυσικά την πικρή, παρά την αδιαμφισβήτητα σκληρή προσπάθεια για την προετοιμασία, ήττα του.
O αθλητής οφείλει να προετοιμάζεται πολλούς μήνες πριν ώστε να διατηρεί ένα βάρος, που θα προσεγγίζει κατά μέγιστη απόκλιση 1 με 2 κιλά σωματικού βάρους,  με το βάρος της αγωνιστικής κατηγορίας.. Διάφορες έξυπνες και χρήσιμες τεχνικές θα γραφτούν σε επόμενο άρθρο.
Για κάθε όμως πρόβλημα υπάρχει και η λύση του. Αυτή βρίσκεται στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε επαγγέλματος, ώστε να προάγεται το βέλτιστο αποτέλεσμα στον προκαθορισμένο στόχο και η αποφυγή των λαθών που μπορεί να προκύψουν.
Όπου στην παρούσα περίπτωση είναι ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας υγείας Διατροφολόγος-Διαιτολόγος ….
Και ας μην ξεχνάμε……
Καρπός της γνώσης, η επιτυχία !!!
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top